Kategorije
Ako kupujete

KAKO PRIPREMITI STAN ILI KUĆU ZA PRODAJU

Odlučili ste prodati svoju nekretninu, stan ili kuću, ali to nije dovoljno da biste zainteresirali kupce i prodali povoljnije i brže. Što trebate znati kako   biste ubrzali prodaju i povećali vrijednost nekretnine? Prema našem iskustvu,  predstavljanje očuvane, čiste, mirisne, dobro osvijetljene imovine ubrzava prodaju. No, što trebate konkretno poduzeti prije nego svoju nekretninu stavite u prodaju?

1. Važno je aktivno sudjelovanje vlasnika nekretnine koja se prodaje

Bezbroj puta se pokazalo da je  sinergija između vlasnika i posrednika u prodaji nekretnina element koji će odrediti uspjeh cijele prodajne operacije. Ako niste uvjereni da je priprema nekretnine prije stavljanja u prodaju bitna, ako mislite da je to gubljenje vremena, ili da će kupac reagirati samo na to što mu se nekretnina u globalu sviđa, tada  se potrudite sami i prodajte  bez agencije (vidjet ćete jesu li ti savjeti bili dobri ili ne!). Mnogima se na taj način dogodilo da su objavili fotografije  svoje  kuće ili stana  sa stalcima za sušenje odjeće u dnevnoj sobi. A kvalitetna, profesionalna  fotografija i video  neophodni su za promociju vašega doma. Većina kupaca traži nekretninu na internetu i to im je prvi kontakt s kućom ili stanom, stoga je važno da fotografije budu što bolje kako bi se istaknule prednosti onoga što prodajete.

2. Uklonite sve što personalizira prostor i što je u prostoru nepotrebno

Zlatno pravilo koje treba slijediti tijekom pripreme doma za prodaju: depersonalizirati i osvijetliti prostor. To znači ukloniti osobne fotografije, zbirke novčića ili drugih predmeta koji su izloženi po namještaju ili zidovima. Vodite se onom modnom krilaticom – manje je više. Zatim, svakako obratite pozornost na vjerske i političke simbole: obvezno ih sklonite i usredotočite se samo na cilj prodaje. Obično tek u vrijeme selidbe shvatimo koliko smo stvari nakupili a da to ni ne znamo. Uglavnom su to predmeti koje nismo koristili godinama, koje smo čuvali jer će nam “možda prije ili kasnije trebati”,  pa i predmeti koji nam se iskreno ni ne sviđaju ili su oštećeni! Riješite ih se! Na taj način ćete posvijetliti i pročistiti prostor, ionako ćete to morati učiniti ako ili kad prodate nekretninu.

Ako se odlučite za na našu agenciju za nekretnine, savjetujemo vam da odmah počnete jer smo prilično brzi u prodaji!

3. Obvezno pregledajte i poboljšajte rasvjetu i dotok svjetla u prostorije 

Ne dopustite da vam se dogodi situacija da kad upalite svjetlo – u stanu ili prostoriji kao da se nije ništa dogodilo. Izbjegavajte ovaj učinak u svom domu. Provjerite sve žarulje, reflektore, LED lampe u vašoj nekretnini. Ako postoje izgorjeli reflektori ili žarulje, zamijenite ih. Ako svjetlo vaših svjetiljki ima onaj hladni “uredski efekt”, zamijenite ih toplijim, jačim osvjetljenjem. Kada kupci dođu razgledati, upalite sva svjetla ako je potrebno. Sva! Hodnik i kupaonica obvezno moraju biti maksimalno osvijetljeni. Svjetlost je temeljna stavka u svakom domu. Kuća mora biti svijetla i sjajna, pa razgrnite zavjese, upalite lampe i lustere. Pokušajte pustiti u prostorije što više svjetla.  Nitko ne voli gledati mračnu kuću. S pravom rasvjetom kuća će djelovati većom, a sobe prozračnije. Topla, meka svjetlost bolja je od hladne jer pruža osjećaj bliskosti i topline. Ako je vani vruće, možete otvoriti i nekoliko prozora. Nadalje, ako postoji balkon ili francuski prozor koji vodi u vrt, ostavite ih otvorenima kako bi se posjetitelji potaknuli na izlazak.

Priprema nekretnine za prodaju zahtijeva puno pažnje sa svjetlom – i umjetnim i prirodnim. Rolete  su, primjerice, vrlo važan vizualni i emocionalni efekat. Prirodno svjetlo mora ući: svakako uzmite u obzir da su rasvjeta, kao i izloženost suncu jedna od prvih stvari koje određuju uvažavanje kuće za budućeg kupca. Ne upadajte u ovu trivijalnu grešku iz lijenosti.

 

4. Za prostore  koji su na prodaji čistoća je ultimativni zahtjev

Uredno očišćeni okviri slika ili detalji poput zrcala na zidovima daju osjećaj sjaja i  osvježavaju prostorije. Kupac tada nekretninu  prepoznaje  kao novu ili znatno noviju. To posebice vrijedi za starije stanove ili kuće u središtima gradova.  Ako postoje tragovi na zidu što ih je napravilo vaše dijete, obvezno obojite zidove koristeći se pritom svijetlim i neutralnim bojama. Možda će vam se to učiniti kao nepotreban trošak i gubitak vremena, ali uvjeravamo vas da će uvelike poboljšati brzinu prodaje, kao i ekonomski povrat (nikada ne podcjenjujte ovaj aspekt).

Prodaja praznih vila i stanova ne čini uvijek prodaju tako jednostavnom kao što se čini. Ako nekretnine nisu samo prazne, već i prljave, tada se situacija pogoršava. Faktor  čistoće nije tako očit kao što bi, po našem mišljenju, trebao biti. Kao profesionalni agenti za nekretnine ne možemo prihvatiti  prodajne zadatke ako ovaj uvjet nije primijenjen. Jer se time ruši vjerodostojnost našega posla. Čišćenje prazne nekretnine, između ostalog, mnogo je lakše i brže od stana ili vile, a možete se obratiti i profesionalnoj tvrtki koja će vašoj nekretnini u samo nekoliko sati dati sjajne i mirisne rezultate, i to ne za velike novce. Ne ostavljajte prašinu na polici u dnevnoj sobi, očistite i prozorska stakla, okvire, sve. Ako je moguće, bolje je prebojati zidove soba, posebno kupaonice i kuhinje gdje se obično stvara plijesan i vlaga. Da biste dali moderan štih, možete obojiti zid u boju koja nije bijela. Kupaonica mora davati osjećaj čistoće i higijene. Parfemirajte svaku prostoriju i tu i tamo stavite parfimere i eterična ulja, preferirajte opuštajuće, ali ne prejake tvari poput lavande i jasmina.

5. Dovršite sitne popravke na koje ste zaboravili

Zbog užurbanoga načina života, često se događa da iza sebe ostavljamo mnoge male restauratorske poslove. S vremenom se ti mali poslovi mogu nagomilati, ali ako ste odlučili prodati svoj dom na najbolji mogući način, smjesta  se bacite na posao! Provjerite sve prostorije, ali i prostor vani – ako imate kuću ili vilu – i napravite popis svih potrebnih intervencija. To mogu biti stvari koje stvarno zahtijevaju nekoliko minuta rada, ali to se mora učiniti: ne podcjenjujte ovaj aspekt i prije svega ne upadajte u iluziju da to „ionako nitko neće primijetiti“. Uvijek postoji oko koje će vidjeti baš ono što nije trebalo. Ako su intervencije brojne i možda traju predugo, uvijek možete pozvati  majstora koji u vrlo kratkom vremenu može riješiti sve one sitnice koje su ostale.  Bit ćete puno opušteniji kada vas kupci posjete.

6.  Posvetite pozornost bazenu, okućnici, travnjaku i vrtu  i držite biljke njegovanima 

Ima li vaša vila ili kuća bazen? Vanjski ili unutarnji, ne čini razliku: mora biti sve čisto i u funkciji. Bazen je dodana vrijednost: oni koji razgledavaju vilu s bazenom to  čine  jer stvarno žele kuću s bazenom, tako da će to biti jedna od odlučujućih stavki za prodaju. Stoga ne propustite priliku poboljšati jednu od prednosti svoje vile.

Također nema alternative nekretnini s vrtom, bilo da je riječ o  kući s vrtom ili imanju s privatnim parkom ili perivojem, ali biljke moraju biti orezane i njegovane. Prije nego krenete u potragu za kupcem, posvetite se svom vrtu ili angažirajte profesionalca koji će dati sjaj vašim biljkama. Ne zaboravite da kupac prilikom obilaska prvo vidi vaš vrt ili travnjak. Ne ispričavajte se kako je zima ili slično, samo uredite okućnicu ili vrt. Vjerujte, isplatit će vam se!

Ne zaboravite se javiti našim partnerima – allservice.hr, Zagreb.  Nama prodaja nekretnina nije samo profesija. Volimo i tražimo ono što je lijepo, a kuće, vile, lijepe nekretnine za nas su mjesta s emocijama, gdje žive sretni ljudi.

 

 

Pratite nas