Kategorije
Sve kategorije

DIZAJN VRTOVA

MODERNI  VRTOVI  ILI  URBANE OAZE

Moderni, elegantni i minimalistički vrtovi pogodni su za male i velike prostore.  Moderni  se vrtovi rađaju iz potrebe da se stvori vanjski prostor koji je nastavak unutarnjega, a u konačnici ostavlja dojam kao da je to dodatni prostor. Budući da je početni dizajn ključan, preporučljivo je koristiti znanje stručnjaka. No, što sve odlikuje moderni urbani vrt…

Ova je vrsta vrta jednostavna  i elegantna, posebno pažljiva prema oblicima i arhitektonskim elementima koji su dio nje. Može se tumačiti drugačije, ovisno o potrebama i prostoru, ali osnovna je osobina stila te vrste vrtova –  trezvenost i  minimalistički karakter. Danas su, zapravo, prostori kojima raspolažemo manji nego u prošlosti, pa se zelena površina mora stvoriti čak i u samo nekoliko četvornih metara.
Moderni vrtovi se razlikuju od engleskoga vrta,  razlikuju se i od veličanstvenog ili geometrijskog talijanskog stila. Sličniji su japanskima, prije svega zbog njihove bitnosti.


Karakteristike koje određuju moderni vrt svakako su:

  • čiste i bitne crte, ali posebno, estetski naglašene;
  • imaju dovoljno prostora za zasjenjena područja;
  • raspored elemenata događa se na asimetričan, ali ne slučajan način;
  • nema ekscesnih situacija, samo nekoliko elemenata i bitan namještaj;
  • izbor  biljaka (paleta), jednostavnih i usklađenih;

Pravilo kaže da se biljke rasporede u ravnoj liniji, jer to daje veći osjećaj reda. Međutim, ne slažu se svi stručnjaci, mnogi radije stvaraju manje umjetni set. Rizik je u tome da ovaj stil ostavlja previše lažan dojam, u kojem se priroda čini kavezom, pa mnogi to ne vole. Prednost je, međutim, imati uredan i jednostavan vrt, dobro organiziran. Predizajnirani moderni vrt ne sviđa se svakome…

Gdje početi s dizajnom? Moderni vrt mora biti dobro uklopljen u krajolik i u skladu s karakteristikama doma. Projekt polazi od proučavanja okolnih elemenata i funkcionalne podjele prostora, tako da je cjelokupni dojam uredan.
Stvara se nekoliko dobro definiranih prostora: onaj za blagovanje ili opuštanje;  prostor  posvećen pravom vrtu i možda kolnom prilazu.

 

Biljke i cvijeće: Svaki element mora slijediti svoju prirodu i mora imati odgovarajući prostor. Općenito, poželjno je umetnuti nekoliko biljaka vitkog i elegantnog oblika, tako da se ističu. Često koristimo masne, mesnate  biljke, osobito agave, trstiku …

Važno je znati da je minimalistički vrt ustvari vrt zatvorenoga tipa. Uvijek ima  neku vrstu ograde.  Za moderne vrtove čempres je posebno pogodan.  Ako ne želite imati standardni rezultat, dodajte dodir boje, pažljivo birajte cvijeće, odredite  diskretne i postavljene strateške točke, naprimjer na uglovima vrta.

Namještaj: U modernim vrtovima, travnjaku ostaje malo prostora, uvijek vrlo kratko,  jer je namjera stvoriti produžetak kuće, uz uključivanje specifičnog vanjskog namještaja.
Zapravo, potrebne su čak i male građevinske intervencije, uključujući podove i zidane radove, ali bez zagušljive prirode. Obično prikazuje nekoliko pažljivo odabranih elemenata, smještenih u strateškim točkama, kao što je područje s bijelim pijeskom ili šljunkom, ili ono u mramoru. Male površine popločane drvom, tikovinom ili adekvatno otpornim materijalima također su vrlo moderne.
Često ovi vrtovi uključuju dnevni boravak na otvorenom, u kojem možete uživati ​​u trenucima opuštanja. Možete zamisliti sustav rasvjete, na primjer s reflektorima postavljenim na tlo, luminiscentnim vazama ili LED instalacijama na građevinskim konstrukcijama. Na taj način možete iskoristiti prostor čak iu mraku.

Budući da projekt mora uzeti u obzir prostore i veličine, posebno ako je područje koje vam je na raspolaganju malo, uvijek se okrećite vrtlarima ili landscapersima. Optimalan rezultat možete dobiti ako koristite specifičan softver kako bi vam pružio realnu ideju o tome kako graditi  moderni vrt.

 

Karakter modernog vrta:  Moderni vrt ima jak karakter, savršeno se podudara s jednako suvremenim sadržajima i stilski, s prirodnom evolucijom zelenog prostora u trećem tisućljeću. Funkcija suvremenog vrta nije samo estetska, već je i zeleni prostor u kojem je postavljena struktura danas funkcionalna komponenta; suvremeni način života nameće sastav vrta i elemente koji će biti uključeni u to, u skladu s različitim potrebama različitih životnih stilova. Stoga, dizajnerska rješenja u aktualnom krajobraznom dizajnu diktiraju uključivanje inovativnih, modernih i tehnoloških elemenata, nastojeći zadovoljiti trenutne potrebe suvremenog čovjeka, koji nije zadovoljan vrtom koji je samo estetski lijep, ali bez dodatne funkcije.

 

Još jedan temeljni aspekt modernog vrta svakako je ekološka održiva komponenta; bujne zelene površine oko kuće s manje potrebnim  održavanjem, gdje se uzgajaju autohtone biljke koje su savršene za lokalnu klimu i tlo. Vrt  koji poštuje okoliš i prirodu i u kojem se svaki element pažljivo koristi da nema utjecaja na okoliš. Ukratko, moderni vrt je i ekološki. U modernom vrtu priroda, svjetlo, namještaj, oblici i boje konvergiraju prema dobro definiranim geometrijama, formalizmu i disciplini, linearnosti i strogosti, ekstremnoj čistoći oblika. Dizajn modernog vrta slijedi dobro definirane korake koji imaju za cilj ponuditi precizne destinacije u prostoru, jasno ih ocrtavajući uz pomoć biljaka, zidova, ograda i živica.

Linearnost, aktualni događaji i eko-biotehnologija duše, moderan stil vrta svakako je profinjen i strogi stil, što dizajn vrtova čini umjetnošću koja se prilagođava suvremenom načinu života i suvremenim potrebama. U dizajnu modernog vrta proučavanje genia loci uvijek se kombinira s kreativnom kompozicijom, uvijek geometrijskom, uvijek linearnom.

Ideje za pretvaranje zelenog prostora u moderan vrt:

1. Zelenilo modernog i esencijalnog vrta
Da biste stvorili ekološki održivu zelenu recepturu, odaberite lokalna postrojenja kako biste pazili na lokalni karakter proučavajući prirodnu floru tijekom faze projektiranja. Čak i oslanjanje na lokalnog stručnjaka  dobra je zamisao za personalizirane savjete i ideje koje treba primijeniti u praksi. Kompozicije biljaka za moderni vrt mogu se ostvariti na različite načine, s obojenim biljkama iz cvijeta ili samo sa zelenima. Osnovno je pravilo uvijek održavati linearnost i pravilnost, ne samo u namještaju, već i u smislu zelenih površina. Koje su idealne biljke za moderni vrt? Dobro definirani oblici dobro ošišanih šišarki idealni su za izmjenu s godišnjim cvjetnim biljkama lokalnog karaktera ili savršenim za klimu dotičnog područja.

Paleta boja ne smije biti previše raznolika, možete odabrati kombinacije komplementarnih boja kao što su žuta i ljubičasta, narančasta i plava, bijela ili crvena i zelena, za ugodne estetske efekte, suvremenu bitnost i kontrast suvremenom karakteru.

  1. Prostori za razgraničavanje
    Da bi se kreativno definirali različiti prostori u modernom vrtu, koristiti ne samo elemente opremanja, već i fiksne elemente kao što su zidovi, koji se također mogu koristiti za postizanje ispravne rasvjete.

3. Odaberite namještaj prema specifičnoj funkciji vrta
U suvremenom vrtu suvišno ne nalazi prostor; svaki element ima preciznu funkciju i namještaj se ne smije koristiti samo za njihove estetske kvalitete. Disciplina i strogost, čisti oblici i linearnost, geometrijski ukras, to su značajke namještaja koji stvaraju produžetak kuće i omogućuju vam da doživite vrt u svoj njegovoj raskoši. Sofe, kreveti s baldahinom, fotelje, ležaljke, koje možda karakteriziraju suštinske i moderne linije, prave dnevne sobe na koje se ne može zavidjeti dnevnim sobama.

4.Uvijek uključite elemente zasjenjivanja

Suncobrani, sjenice i šatori, jedra i pergole sa suvremenim karakterom ne samo da štite od sunca, već nude i zaklon od vlage u večernjim satima, što je bitan aspekt zajedno s osvjetljenjem kako bi se na najbolji način iskoristio vanjski prostor.

5. Eko-održivost
Poštivanje okoliša i u izgradnji vrta može biti koncept koji se može sažeti u tri temeljna načela:

*recikliranje,

*ponovno korištenje,

*smanjenje .

U tom smislu, možete reciklirati posude i kontejnere za biljke, lako dostupne, koji razbijaju dosadu i nude originalnost.
Uvijek se odlučite za posude od prirodnih materijala, kao što su terakota, a ne plastike. Biljke tada rastu bolje jer su posude porozne i pogoduju disanju i transpiraciji zemlje. Načelo ponovnog korištenja u modernom vrtu, kao i u bilo kojem drugom stilu, doista je važno; voda je dragocjena roba i kao takva se mora tretirati.

Za zagrijavanje u toplijim mjesecima može se koristiti kišnica – koristeći posebno napravljene sustave prikupljanja. Konačno, uvijek pokušajte smanjiti uporabu kemijskih herbicida u korist prirodnih netoksičnih i, ako je moguće, proizvodite vlastita gnojiva, počevši od organskog otpada. Isto tako, odaberite za vrt lokalne biljke, već prilagođene  okruženju,  jer omogućuje vam da smanjite količinu vode koja se koristi kako bi ih rasla i živjela bujna.

6.  Svjetla i sjene
Igranje s rasvjetom u vrtu može imati iznenađujuće i neočekivane učinke. Kao temeljni element modernog vrta, rasvjeta stvara rafinirane scenarije i područja posvećena druženju. U modernom vrtu važno je osvijetliti funkcionalna područja kao što su područja posvećena večeri i opuštanju, šetnice i terase, bazen i sva ostala područja koja imaju funkcionalnost. Osvjetljenje modernog vrta izazovno i slikovito ističe dobro definirane elemente kao što su zidovi i pregrade, drveće ili fontane, ukrasni elementi i vaze, dajući život atmosferi da bi živjeli u društvu čak i navečer. Za moderni vrt preferira se mekana rasvjeta u hladnim bojama, ali to ovisi o osobnom ukusu.

 

Pratite nas