Kategorije
Sve kategorije

UREĐENJE VRTA I OKUĆNICE

PROLJEĆE U BOJAMA VAŠEG VRTA 

Zima je iza nas, izašli biste u vrt, pogledali svoje biljke. Ondje će vas, ako ste vrt održavali s ljubavlju, dočekati vesele boje proljetnica. Što trebate znati o primulama, prvom proljetnom cvijeću…

JAGLAC: Od 550 vrsta, Primula vulgaris je jaglac koji se najčešće sreće u našim vrtovima i domovima. Trajnica je to kuglasta oblika, cvjetova svih boja, koji stoje na vrlo kratkim stapkama. Ta je vrsta jaglaca potpuno prihvatljiva za naše krajeve, jer je otporna na zimu. Najveća prednost tih biljaka jest to što ih možete kupiti u malim lončanicama punih raznobojnih cvjetova, krajem ili početkom godine. Pri kućnom uzgoju jaglaca, tih izrazito dekorativnih biljaka, valja paziti da je uvijek vlažna zemlja, a sobna temperatura nikad previsoka. Dolaskom toplijih dana, ocvale jaglace s pomalo žutim donjim listovima možete presaditi u veće lončiće ili u vrtove. Ako ih želite razmnožiti, učinite to dijeljenjem grumena. Još obilnijom cvatnjom, jaglac će vas najbolje nagraditi ako ga presadite iz lončića u vrt, na sjenovito ili polusjenovito mjesto, s dosta vlage, odnosno na dobro drenirano tlo koje zadržava vlagu.

 

Primule rijetko napadaju štetočine i bolesti, premda lozina pipa, lisne uši i sitni crveni pauci mogu biti prava napast. Veća su opasnost za biljke, botritis i trulo korijenje, što je posljedica slaba uzgoja i pretjerana zalijevanja. Najbolje je potražiti savjet za suzbijanje bolesti i štetnika u poljoapotekama.

Napomena: primule mogu uzrokovati alergije u osjetljivih osoba…

FREZIJA (Freesia): Miris frezije – o da, treba mu odoljeti. Puno jednostavnije je kupiti buket frezija koje će prostoriju ispuniti neodoljivom mirisnom ugodom. Najčešće se i uzgajaju zbog mirisnih cvjetova za rez. Zahtijevaju posve sunčano mjesto i dosta ocijeđeno tlo. Gomolje sadite u jesen ako živite u toplijim krajevima. Ako pak živite u hladnijim predjelima – sadite ih u travnju.

Biljku je potrebno poduprijeti štapićima zbog njene visine. Bolje uspijevaju na toplijim mjestima: naravno, uz redovito zalijevanje za suha vremena. Razmnožavanje nije praktično, bolje kupite nove gomolje.

AZALEJA: Ova popularna biljka u Europu donesena je iz Azije početkom 19. stoljeća. Najveću ponudu možete imati u trgovini obično zimi i početkom proljeća, kad je u punom cvatu. Veliki cvjetovi, oblikom slični trubi, raznih su boja – od bijele ili svijetlo ljubičaste do zagasito crvene. Cvjetovi mogu biti jednostruki ili dvostruki. Listovi su im zagasito zeleni. Azaleje su idealne kućne biljke, niskoga rasta, visine do 60 cm, intenzivno obojenih cvjetova, cvjetaju od početka godine do ljeta. Poznate su kao kao japanske azaleje.

Azaleja voli prozračno mjesto, zaštitu od izravnih sunčevih zraka, umjereno zalijevanje. Morate paziti da se zemlja u loncu ne posuši. Voli vlagu u zraku, zemlju humusne mješavine bez vapna. Uvele cvjetove treba ukloniti zajednosa stabljikom. U našim toplijim krajevima azaleja može biti i ukrasni sitni grm.Voli plitku sadnju, jer stvara površinsko korijenje. Dobro je uklanjati ocvale cvjetove, to će usmjeriti energiju na rast, umjesto na stvaranje sjemena.

Razmnožavanje: reznicama ili sjemenom u proljeće, ali općenito je najbolje kupiti novu biljku.

FORZICIJA (Forsythia): Jedan od najljepših nagovještaja proljeća jest grmforzicije. Kao da se mala sunca poslažu po parkovima i vrtovima. Te nas intenzivne boje zasljepljuju, teško ih je ne primijetiti nakon tamne i hladne zime. Tjera nam osmijeh na lica, život postaje vedriji, počinje proljeće. Grmovi prepunih žutih cvjetova na granama bez lišća: rastu na svakom staništu i u potpunosti su otporni na hladnoću i vrućine. Cvjetovi širom otvoreni, pomalo zvonoliki, boje blijedožute do oker. Forzicije se mogu koristiti kao ukrasne žive ograde, za pokrivanje zidova ili za soliternu sadnju. Ptice su najveći neprijatelji forzicija jer uništavaju cvjetne pupove, a vrtlari koji svakog ljeta skrate sve grane također im ne čine dobro. Nakon cvatnje treba odmah odstraniti trećinu najstarijih grana koje su cvale, pa neznatno formirati grm ili ogradu.

Razmnožavanje: zelenim reznicama ili povaljivanjem u tlo od proljeća do ljeta.

 

Pratite nas