UREĐENJE VRTA

UREĐENJE VRTA

UOBRAŽENA LJEPOTA TULIPANA

Kada biste kojim slučajem bili cvijet kojeg toliko obožavaju i žele posjedovati, da su za samo nekoliko lukovica vaše vrste spremni odvagnuti i zlato, čak platiti kućom ili jedrilicom – ne biste li se i vi uobrazili? A povijesni zapisi iz 17. st, koji nam svjedoče o trgovinskim prilikama tadašnje Europe, govore o upravo nevjerojatnoj pomami bogate klase Nizozemaca za cvijetom tulipana, fenomenu koji je kasnije s pravom nazvan „tulipomanija“….

Možda si tulipan nikada ne bi priskrbio toliku slavu da su ga Europljani poznavali od ranije. No, kada je u svojoj raskoši sredinom 16. st. iznenada donesen preko Turske iz daleke Perzije, zatekao je zadivljene ljubitelje lijepoga cvijeća koji nisu štedjeli komplimente na račun njegove raskoši i jedinstvene ljepote. Dijelom svoje prtljage učinio ga je izvjesni Ghiselin von Büsbeck, austrijski poslanik kod carigradske Visoke porte, koji je imao prilike biti gostom na dvoru Sulejmana Veličanstvenog. Iz sultanova je vrta, 1554. godine, nekoliko lukovica tulipana ponio u Beč, ali je ovoga  uznositog ljepotana zabunom predstavio pogrešnim imenom. Navodno je austrijski diplomat zamijenio tursko ime tulipana (lalé) riječju „tülbend“ koja znači turban. Od turskog „tülbend“ nastao je njemački naziv „Tulpe“, koji su zatim, s pokojom varijacijom, preuzeli i drugi europski narodi.

NEOBIČNI CRNI PAPAGAJ: Na poljima tulipana danas se u svojoj raskoši pokazuje više od pet tisuća različitih poznatih vrsta kultiviranih Tulipa generiana L., opisanih u 15 grupa. Od onih oblikom nalik na pehar iz grupe Jednostavnih (jednostrukih) ranih tulipana, čiju cvatnju očekujemo već u travnju, preko tulipana iz Papagaj grupe, karakterističnih po krupnim naboranim i resastim cvjetovima, pa sve do potomaka cvjetne grupe koja je uzrokovala tulipomaniju – Rembrandt grupe, mramornih cvjetova koje karakteriziraju dva izmiješana tona uvijek egzotičnih boja.

A upravo je bogatstvo raskoši boja ono što tulipana čini toliko zavodljivim. U trenu se od čisto bijelog tulipana, nazvanog „Bijeli san“, preobrazi u gotovo crnoga gospodina,  pod imenom „Crni papagaj“ (što je zapravo nijansa jako ljubičaste boje koja se tek doima crnom), da bi se s gotovo jednakom lakoćom zaodjenuo još tisućama kombinacija nijansi i boja. Ipak, tulipanu, kao i mnogim cvjetovima, plava boja još uvijek ostaje neuhvatljiva, a možda će nas upravo potraga za nekom od plavih nijansi dovesti do novih vrsta u tulipanovoj bogatoj porodičnoj zbirci.

Tulipan je i pomalo sanjivi gospodin, koji svoje latice skuplja i zatvara s prvim znacima noći, dok rano jutarnje sunce pozdravlja šireći svoj cvjetni plašt i nudeći ga suncu. Iako naoko krhka izgleda, tulipan zapravo nije osjetljiv na promjene temperature, zbog čega je često i omiljen izbor cvjetnih aranžera. Upravo zbog svoje izdržljivosti i prilagodljivosti, kao i izuzetno velike palete boja koje nude njegove cvjetne oprave, tulipan zadovoljava ukuse i najprofinjenijih budućih mladenki,  pa ga nerijetko odabiru i kao glavnu cvjetnu temu svojih vjenčanih buketa.

U DRUŠTVU S ODABRANIM SORTAMA:  Želite li ga pak njegovati kao sadnicu, svakako mu osigurajte plodno, propusno tlo na osunčanom položaju. A ako već sada nestrpljivo očekujete da se ukažu prvi primjerci vaših vrtnih tulipana, znači da ste ujesen vrijedno obavili posao sadnje njegovih lukovica. Od rujna do prosinca idealno je vrijeme i prilika za polaganje lukovica u zemlju, na preporučenu dubinu od otprilike 15 cm i razmakom od 15-20 cm. Iskusni vrtlari kažu da je ranija sadnja bolja, jer se prije prvog mraza lukovice stignu ukorijeniti, a zemlja je još uvijek dovoljno zagrijena od dugih ljetnih žega. Kako je tulipan biljka koja voli društvo, gotovo uvijek se sadi u skupinama od najmanje 12 lukovica, što je ujedno i lukav način da se njegova ljepota još više istakne.

Budući da ćemo u ljepoti tulipana iz našeg vrta uživati jedva dva mjeseca, od sredine travnja pa do kraja svibnja, valja već sada razmišljati o njezi biljke nakon cvatnje. Nužno je da se cvjetovi odmah nakon cvatnje uklone, da se snaga ne bi trošila na stvaranje nepotrebnoga sjemena. Listove ne treba odstraniti sve dok ne požute, kako bi mogli ispuniti važnu zadaću prihrane lukovica. Naime, u zelenim se dijelovima biljke fotosintezom stvaraju hranjive tvari koje će sljedeće uzgojne sezone omogućiti novi prirodni ciklus rasta i razvoja.

Ako ste u svome vrtu tulipanima namijenili stalno mjesto boravka, lukovice slobodno možete ostaviti u zemlji. No, ako dijele mjesto s ljetnicama, tada ih možete izvaditi i tijekom ljeta ih čuvati na tamnom, suhom i prozračnom mjestu, primjerice u podrumu.

 

 

NEODOLJIVI UKRAS STOLA: Kao što smo već dali naslutiti, tulipan je radno viđen gost u cvjetnim buketima i aranžmanima. Kako svoju cvatnju doživljava upravo u vrijeme proslave Uskrsa, ne treba propustiti ukrasiti uskrsni stol brižno odabranom vazom tulipana, koji svojim šarolikim nijansama upravo konkuriraju i najmaštovitije obojenim pisanicama. Ukoliko ga stavljamo u vazu, potrebno je usvojiti nekoliko važnih naputaka kako bi rezani tulipani što je moguće duže zadržali sjaj i svježinu. Kada smo kupili tulipane ili smo ih ubrali u vlastitom vrtu, prije slaganja u vazu, treba voditi računa da njihove stapke budu koso podrezane ne bi li time osigurali veću površinu upijanja vode. Kako bi spriječili da klonu, nakon podrezivanja potrebno ih je na otprilike 30 sekundi zaroniti u kipuću vodu, što je dovoljno vremena za stvaranje finog zaštitnog sloja, koji će onemogućiti istjecanje biljnog soka i vitalne snage. Nakon toga možemo ih uroniti u hladnu vodu i ostaviti preko noći povezane u snop, da bi zadržali uspravan položaj.  Ljepota cvijeta tulipana primjetna je tek u sprezi s njegovim lijepim sabljastim listovima, koji se prilikom aranžiranja nastoje sačuvati. Stoga se savjetuje odstraniti samo one najdonje listove, a u vazu natočiti tek manju količinu vode, kako bi se preostali listovi mogli raširiti ispod samih cvjetova i cjelokupnom aranžmanu dali veću estetiku.

Bez obzira gledamo li ih u vrtu ili smo se njihovim izgledom počastili kroz neki od cvjetnih aražmana, našem uobraženom ljepotanu trebamo odati zasluženo poštovanje. Jer, on nije niti preelegantan niti preprost, nije prevelik niti presitan, diskretno se namećući uvijek biva odabran – možda zato jer je tulipan uvijek upravo onakav kakav mi želimo da bude. To je vjerojatno i razlog što među sjajno obojenim cvjetnim poljima Nizozemske s više od polovice udjela, tulipan suvereno vlada. Podatak da Nizozemska kao najveći svjetski proizvođač tulipana, da bi zadovoljila veliku potražnju,  proizvede više od tri milijarde lukovica na godinu – to neupitno potvrđuje.

Fotografije: arhiva magazina DOM&VRT, web izvori

Pratite nas