Kategorije
Sve kategorije Upoznajte stilove

HYGGE – FORMULA ZA SREĆU DOLAZI IZ DANSKE

Danci su najsretniji ljudi na svijetu, tvrdi znanost. Prema Međunarodnom izvješću o sreći, Danska zauzima treće mjesto na ljestvici  sretnih zemalja,  a Kopenhagen je više puta spominjan kao najživlji grad na svijetu. Koji su razlozi za takav uspjeh, pitat ćete? Uz učinkovite javne usluge i ispravnu politiku socijalne skrbi, postoji li recept za institucionaliziranje veselja ljudi? Možda još nema recepta, ali sigurno je moguće identificirati neke sastojke. Jedan od  njih –  Hygge …

Hygge je pojam norveškoga podrijetla, prvi put korišten u 19. stoljeću. U prijevodu znači „zadovoljstvo“, “blagostanje”, ali nema pravu definiciju:  može biti sve, ne mora biti ništa. Naime, Hygge nije opisan, definiran, ne može se striktno objasniti, već se naprosto živi. I to je najčudnija, ali ujedno i najljepša stvar vezana uz taj pojam. Nema teorije, samo praksa, življenje. Pojam kao takav, i teorija oko te riječi, k nama dolazi iz Danske, a riječ je o filozofiji  života koja se širi u posljednje vrijeme  u cijelom svijetu. No, što je Hygge? Kako se izgovara? I iznad svega, što možete naučiti iz načina života jednog od najsretnijih naroda na svijetu –  Danaca. 

Moglo bi se čak reći da Hygge nije običan stil, to je naprosto način života. Mnogo je spekulacija oko toga kako je uopće taj termin nastao i što sve obuhvaća. Prema nekima, Danci su izumili Hygge samo da bi što bolje prodavali knjige na tu temu, kao i drveni interijer, udobne veste i mirisne svijeće. Ali što etimološki znači “Hygge”? Kao i mnoge zanimljive riječi na mnogim drugim jezicima, Hygge nema doslovni prijevod . Izraz potječe iz drevne Norveške (još jedna vrlo sretna zemlja!), i općenito znači “osjećati se dobro”. Najbliža hrvatska  riječ je “ugoda”: Hygge, dakle, znači doživljaj ugode, opuštenosti i spokojstva koji se osjeća u intimnom, privatnom kontekstu: Hygge je vatra kad vani pada kiša; Hygge je noć provedena s prijateljima u igrama karata; Hygge je svaki trenutak kad se osjećate dobro, opušteno.

Moda ili ne, u Hygge filozofiji vjerojatno postoji nešto dobro. Dokaz? Danska je među vodećima na ljestvici najsretnijih zemalja na svijetu, unatoč tomu što je u Kopenhagenu hladno većinu godine, zima gotovo nikad ne prestaje i nema dovoljno sunčanih dana …

Kako se izgovara Hygge? Grubo, s početnim h lagano isisanim i uskim u (kao francuski une ), hrvatski bi najbliži izgovor bio „hige“.

KAKO PRIMIJENITI SRETNI DANSKI STIL ŽIVOTA? Hygge se opisuje  kao skup doživljaja,  iznimno pozitivnih trenutaka koji generiraju sreću i vedrinu upotrebom svakidašnjih sitnica.  Pročitajte knjigu, popijte šalicu čaja dok vani pada snijeg, organizirajte piknik u parku s prijateljima, ali ne samo to: da biste proizveli ugodu, možete je i konkretno aktivirati, primjerice tako što ćete svoj dom učiniti ugodnim i mirnim mjestom, pomoću prave rasvjete i dobro definiranog izbora boja zidova. U knjizi Hygge, danskom putu ka sreći , ravnatelj Instituta za istraživanje sreće u Kopenhagenu, Meik Wiking,  navodi neke od elemenata koji mogu biti izvor životne higijene. To su sve stvari koje su već prisutne u našoj svakidašnjici, a na nama je da odlučimo hoćemo li ih cijeniti ili ne. Što, dakle, čini Hygge?

SVJETLO:  Rasvjeta igra vitalnu ulogu u Hygge stilu, zbog velike količine sati mraka u kojem  Danci žive tijekom godine. Primarni znak Hyggea u rasvjeti je vrlo prepoznatljiv  – upaljene svijeće. Korištenje svijeća stvara kod kuće, u uredu ili bilo gdje drugdje, opušteno, gostoljubivo, gotovo materinsko okruženje, a zapravo više od polovice Danaca pali svijeće gotovo svaki dan, u jesen i zimi. Ali, Hygge rasvjeta nije samo to. Važan je također i izbor svjetiljki. Važno je rasvjetu dobro pozicionirati u kući, kako u pogledu vrste generirane rasvjete, tako i u pogledu mjesta u kojem se nalazi. “Općenito, što je niža temperatura i boja svjetla, to je ugoda veća”, kaže Meik Wiking.

INTIMNOST I DRUŠTVENI ODNOSI:  Uzaludno trošenje vremena u tvrtki  je definitivno razlog da se posvetite Hygge načinu života. Izađite s prijateljima, kolegama, s obitelji, ljudima s kojima dijelite vrijeme u atmosferi povjerenja, povezanosti, prisutnosti bez korištenja mobilnih telefona, bez monopolizacije razgovora; jedite dobru hranu, grlite se i razmjenjujte ljudsku toplinu.

HRANA I PIĆE: Pratiti zdravu i ispravnu prehranu je ispravno, ali prepustiti se nekoj maloj transgresiji je apsolutno prihvatljivo. Vruća čokolada, biljni čajevi, domaća hrana, sve to pomaže stvoriti tipičnu Hygge atmosferu i dobrodošlicu.

ODJEĆA: Možda će biti smiješno, ali odjeća je također sastavni dio Hygge načina života. Teški veste, mnogi slojevi, šalovi, vunene čarape, sve što je mekano i ugodno, sve je to Hygge. Osim toga, svaka kupnja mora biti povezana s ugodnim iskustvom, kao da je to nagrada za postignuti cilj. Na taj način objekt  kupnje stječe ne samo fizičku, već i emocionalnu vrijednost.

 

DOM: Kuća mora biti izvor  Hyggea, to je mjesto iz kojeg odlazimo ujutro i gdje se vraćamo u večernjim satima, dom stoga mora odisati ugodom. Zbog toga u kući Hygge apsolutno nikad ne nedostaje kamin, mjesto posvećeno intimnosti i osobnom miru, drvenim predmetima, knjigama, prirodi, svijećamapokrivačima i jastucima. Dakle, Hygge nisu samo objekti, to  je sve što se vrti oko njih, to su svakodnevne akcije, poboljšanje svakog doba godine za ono što ljepota može ponuditi, pronaći svoju dimenziju spokojstva u svakoj situaciji, svakom trenutku, svakoj okolnosti. Govoreći, stvarajući veze , znajući uživati ​​u trenucima samoće, cijeneći ono što se često uzima zdravo za gotovo. Može se činiti da ima toliko banalnosti, ali pokušajte procijeniti postoji li dovoljno zadovoljstva  u vašem životu i želite li možda malo više. I dajte, sreću uzimajte malo manje zdravo za gotovo.

ŠTO MOŽETE UČINITI DA BUDETE SRETNI KAO  DANCI?

1. Pročitajte knjigu (ili turistički vodič).

2. Isključite telefon – češće.

3. Igrajte društvene igre

4. Dogovorite večer kod kuće za razgovor.

5. Boravite više kod kuće.

6. Uživajte u toplim napicima.

8. Napravite saunu.

8. Šetajte, sami, s prijateljima, kakogod, samo šetajte.

9. Spavajte, odmarajte, drijemajte…

Pratite nas