Kategorije
Sve kategorije Uređenje vrta i okućnice

UKRASITI VRT – KAKO!

UKRASITI VRT – KAKO!

Uredili ste travnjak, posadili ukrasno drveće i grmlje, poigrali se šarenilom cvjetnica, ali još uvijek nedostaje ono nešto specifično, dekorativno ili praktično – vrtni ukrasi…

Fontane, klupice, pergole, sjenica, vrtna garnitura i vrtni kamin, stazica ili pak tek pokoja zanimljiva kamena skulptura, vrtni patuljak, kućica i pojilica za ptičice. Svaki detalj koji ukomponiramo u vrt možemo smatrati vrtnim ukrasom. U već postojeći i uređeni vrt koji već krasi najljepši ukras – vaše bilje, pažljivo dodajte vrtne elemente kako bi bili u skladu s bojama, konceptom vrta i, naravno, vašim osobnim potrebama. Ako tek planirate uređenje vrta i okućnice, tada brojne mogućnosti. Možete se sami pozabaviti kombiniranjem vrtnih ukrasa i bilja imajući u vidu veličinu vrta i vaše mogućnosti. Vrtne konstrukcije i elementi služe u praktične svrhe ili kao ukrasi, a najsretnije rješenje  bilo bi da zadovolje obje funkcije. Osim odabira samog materijala, oblika, izgleda i konstrukcije, uspjeh će više ovisiti o mjestu i načinu postavljanja pojedinog vrtnog elementa unutar neposredne okoline vrtnog prostora. U manjim vrtovima svakako treba izbjegavati teške i masivne elemente, bez obzira na to o kojem se materijalu radilo.

Voda je važan ukrasni element

U ove ljetne dane osobito su nam zanimljivi vrtni kamini, vrtni paviljoni, sjenice i pergole kao zaštita od sunca te vrtne fontane, jezerca ili bazeni koji će nam pružiti osjećaj svježine prostora. Na tržištu ih možete naći u manjim ili većim dimenzijama. Sjenice i pergole svojom veličinom nikad ne bi smjele dominirati vrtom već biti u skladu s prostorom. Vrtni kamin sigurno će privući vaše prijatelje da s vama uživaju u dobroj hrani i druženju na svježem zraku. Hladovina sjenice pružit će vam udobnost u sparne i vruće dane. Vrtne fontane, jezerca i bazeni u novije su vrijeme opet postali vrlo popularni elementi dizajniranja vrtova. Uvođenjem vode kao novog sastavnog elementa u vašem vrtu stvorit ćete smirujuću i osvježavajuću atmosferu, osjećaj mira i opuštenosti. Uz vrtne potočiće ili jezerca najbolje će se uklopiti jednostavni i prirodni materijali kao što su drvo ili grubo obrađeni kamen. Kombinacijom zidne kamene fontane i pokoje zanimljive kamene skulpture vaš će vrt poprimiti starinski i romantičan štih te odisati toplinom i mirnoćom. Pokoji šareni vrtni patuljak unijet će šarm i radost za razigrane duše. Viseći ukrasi koji se poigravaju i sviraju na vjetru, uveselit će vas svojom ljepotom dizajna i melodijom, a vrtne lanterne romantičnim titrajima svjetlosti svijeće u predvečerje. Ljubitelji životinja svakako se moraju odlučiti za kućicu za ptice ili pojilicu odnosno bazen. Osim funkcionalnosti odnosno mjesta hranjenja i skloništa za ptice ovi vrtni elementi mogu biti i vrlo dekorativni, a posebno će veseliti djecu.

Uskladite oblike i materijale: Ako ste se odlučili ukrasiti vrt pojilicom za ptice, treba imati na umu da ju je potrebno smjestiti na otvorenom prostoru, daleko od grmlja i drveća, kako bi ptice imale dobru preglednost i sigurnost da im se nitko neće neopaženo približiti. Zanimljive ukrasne posude, drvene žardinijere ili pak kamene ili drvene vrtne stazice također će ukrasiti vrt. Prilikom odabira većih posuda namijenjenih vanjskom prostoru vodite računa o biljci koju želite zasaditi. Posuda i biljka trebaju predstavljati skladnu cjelinu. Osim na izgled posude posvetite pozornost i njenoj dubini. Dubina posude osobito je važna za penjačice čiji korijen prodire duboko u zemlju. Prilikom postavljanja velikih vrtnih posuda vodite računa o usklađenosti oblika i materijala, o neposrednoj okolici i njenim arhitektonskim elementima. Materijali od kojih su posude izrađene također bi trebali biti u skladu s položajem dijela vrta na koji ih smještate, kao i podneblja. U gradskim vrtovima prikladnije su posude od kamena dok će u prigradskim vrtovima i onima izvan gradova puno bolje pristajati nježniji prirodni materijali, poput drva, terakote ili pletenog šiblja.

Vrtni namještaj možete izraditi i sami: Prilikom odabira vrtnog namještaja, osim osobnog ukusa, uzmite u obzir i klimatske prilike. Vrtni namještaj može biti od različitih materijala; drva, pruća, kamena, metala ili plastike. Ako će se namještaj cijele godine nalaziti na otvorenom, odaberite otpornije materijale. Ne možete se odlučiti na kupnju novog namještaja, ništa zato:  uz malo mašte i volje možete kreirati malu vrtnu garnituru koristeći se onim što već imate. Za to će najbolje poslužiti stari drveni namještaj, koji možete dotjerati po vlastitom ukusu i u skladu s ambijentom, odnosno biljem u vrtu. Obojite ga i prelakirajte, izgledat će kao nov i odlično poslužiti u vrtu ili terasi.

 

 

Pratite nas