Kategorije
Sve kategorije

AKO KUPUJETE

KRATKA POVIJEST STOLA: OD ANTIKE  DO SLAVONIJE

SVI ZA STOL! ALI KAKAV…

Često se može čuti kako moderni dizajn duguje mnogo  trendovima koji su mu prethodili, pa tako ni namještaj nije iznimka. Povijest stola tako seže sve do ranih Grka i Rimljana, civilizacija poznatih po sklonosti prema banketima. Iako se dizajn nastavlja razvijati, jedno ostaje dosljedno – stol zadržava središnju ulogu u domu i naglašava važnost komunikacije i druženja. Kako pravilno odabrati stol i prilagoditi ga svojim potrebama?

Premda je riječ stol posuđenica iz mađarskoga jezika, običaj korištenja toga komada namještaja na našim prostorima naslijeđen je iz srednjovjekovnih crkvenih običaja zajedničkoga objedovanja. No, priča o stolu za blagovanje pojavila se još s nastankom velikih imperija, bogatih carstava, kada se naglašavao raskošan stil života među elitom. U početku su oblici stolova bili veliki i pravokutni, što je omogućilo glavi kućanstva da zauzme povlašten položaj, prema ulazu, kako bi imao uvid nad ulazom u kuću. Kroz povijest je stol najčešće bio središnja točka blagovaonice, a taj se običaj zadržao i danas.

Stol će biti vidljiviji i korišteniji od mnogih drugih komada kućnoga  namještaja. Dugotrajnost je stoga  često ključni element pri odabiru: bira se izrada koja će trajati generacijama i odolijevati kušnjama  svakodnevne upotrebe. Upravo takvi proizvodi nastaju u srcu Zlatne doline, u požeškoj tvornici Spin Valis (). Koristeći se prirodnim bogatstvom, ali i najmodernijom tehnologijom, Spin Valis već gotovo sedam desetljeća pretvara snagu prirodnog hrasta i bukve u linije visokokvalitetnih proizvoda. Proizvode i stolove: masivne, udobne i čvrste, prepoznatljive po kvaliteti i dugotrajnosti.

ODABIR STOLA: NA ŠTO OBRATITI POZORNOST?

Klasični stolovi su jednostavni, elegantni, ali čvrsti. U pravilu se pod klasičnim modelom stola podrazumijeva masivna, prostrana ploča i glomaznije noge smještene na kutovima stola. Takva postolja omogućuju široku udaljenost između nogu i prostranost koja svakom članu za stolom omogućuje dovoljno mjesta.

 Na pravokutnom ili kvadratnom stolu svaka osoba treba imati 60 cm prostora za jelo. Da bi se stolice udobno pomicale unutra i van, potrebno je najmanje 110 cm između ruba stola i zidova ili najbližeg komada namještaja. Pravokutni stolovi su također praktični za kombiniranje s klupama koje se lako mogu podvući ispod stola kada se ne koriste.

Važan faktor pri odabiru stola jest i njegova završna obrada materijala. Osim lakirane završnice, u ponudi Spin Valisa su proizvodi završno obrađeni premazima na bazi prirodnih ulja. Takvi su proizvodi  ekološki neutralni, lako se restauriraju i moguće ih je nakon dugogodišnje upotrebe reciklirati i vratiti prirodi. Međutim, takvi proizvodi zahtijevaju pažnju pri korištenju: primjerice, stol se treba zaštititi od utjecaja topline posude i trebaju se koristiti podlošci za čaše kako bi se izbjegao direktan dodir površine s vlagom.

 EVOLUCIJA STOLA: OD KLASIČNOG DO SISTEMSKOG

Hrast kao tradicionalni materijal nezaobilazan je u izradi, no trendovi u dizajnu i načinu života donose nove ideje u izradu namještaja. Tako se i Spin Valis odmaknuo od klasičnoga poimanja stola i realizirao nove modele, i to kombiniranjem hrastova drva, kao poznatoga tradicionalnog materijala, te inoxa. Stolovi su prilagođeni manjim prostorima i posjeduju praktičnu mogućnost razvlačenja  pohranjenu ispod same ploče.

Mogućnost prilagodbe stola je otišla još korak dalje, ponudom sistemskih stolova. Model Wallis tako kombinira masivnu ploču hrasta i metalne noge te ostavlja kupcu kreativnu mogućnost odabira ruba ploče, oblika nogu, boje i završne obrade.

Među opcijama se posebno ističe model s natura rubom koji prati stvarnu, prirodnu liniju drveta iz kojeg je izrađena ploča, daje prirodni izgled te svaki stol čini jedinstvenim. Odabrati se može između četiriju dimenzija stola (dužine 180, 200, 220 ili 240 cm), tri vrste ruba (natura, swiss i standard), tri boje ploče lakirane ili uljne završnice (boje natur, smoked ili bianco) te 4 vrste metalnih donožja (oblik A, U, X ili omega).

Nekada se stolu mogla odabrati samo dimenzija. Današnja ponuda stolova je raznolika i uključuje dozu kreativnosti. Poigrajte se bojama, odaberite noge stola, izaberite najzanimljiviju vrstu ruba ploče – i stol iskoristite za lijepa druženja!

 

Spin Valis d.d.

Izložbeni saloni:

Zagreb, Avenija Dubrovnik 14 (01 6520 898)

Požega, Industrijska 24 (034 311 163)

Pratite nas