FENG SHUI U VRTU

FENG SHUI U VRTU

KAKO ĆETE FENG SHUI PRIMIJENITI U SVOM VRTU

U feng shui disciplini jednako je važno kako uređujemo svoj dom i kako uređujemo  okoliš. Dobra energija chi pritječe lako i glatko – ako znate da je ono  što je izvana jednako važno kao i ono iznutra te se međusobno  prožimaju…

FENG SHUI ŠKOLE: Budući da je prije tako mnogo godina, kad je feng shui i nastao, zapravo najvažnije bilo odrediti povoljnu lokaciju za grobove predaka  (jer je o tome, po vjerovanju, ovisila kvaliteta života potomaka), možemo sa sigurnošću tvrditi da je feng shui započeo vani, u prirodi, pa se tek potom preselio unutra, u kuću. Upravo zato što je to vani tako važno, bitno je osvrnuti se,  makar i letimice, na neke konzervativnije feng shui škole: primjerice, škola strana svijeta i škola oblika govore nam o simbolizmu kornjače na sjeveru, feniksa na jugu, tigra na zapadu i zmaja na istoku.

Feng shui vrt složen po pravilima, ali s malo slobodnijom interpretacijom, budući da oblik i pozicija vrta ne dopuštaju izričito slijediti pravila uređenja vrta po feng shuiu.

Ako mislite da vam bagua nije dovoljna pri određivanju izgleda vašega vrta, možete se poigrati i pravilima ove škole.  Primjerice, nije svejedno ako kroz prozor ne vidimo vani jer nam stablo jabuke zaklanja vidik: iako je jabuka sama po sebi lijepa i plodna –  to je ipak vrlo loš feng shui. Ne vidjeti kroz prozor znači, kaže filozofija feng shuia, ustvari ne vidjeti prilike u životu koje tada propustimo i stagniramo. S druge strane, ako prema glavnim kućnim vratima vijuga obla, čista stazica, ukrašena uz rub nenametljivim sezonskim cvijećem, to je dobar feng shui. A dobra energija chi pritječe lako i glatko.

Temeljni znakovi feng shui vrta: tigar (zapad, snaga, elan), feniks (jug), zmaj (istok), kornjača (sjever) – postavljaju se u vrt kako bi osnažili tamošnju duhovnost i ljepotu.

KORNJAČINA STRANA VRTA:  Riječ je o onomu što nam u životu daje podršku i trebala bi se nalaziti vlasniku iza leđa, kad ulazi u vrt. Po novoj školi, to je zid kuće iz koje izlazimo u vrt, po staroj pak školi kornjačina strana nalazi se na sjeveru vrta, ma što se tamo nalazilo. Budući da se intuitivni feng shui, na kojem se zasniva i naša teorija, ne obazire previše na strane svijeta, podaci o stranama svijeta u ovom tekstu dani su isključivo informativno.

Travnjaci, stazice, putići oblikovani su da se smjesta prepozna kojoj školi uređenja pripadaju.

Strana feniksa nalazi se uvijek nasuprot kornjače i označava naše nade, želje, ciljeve koje želimo postići. Dobro je najljepše i najraskošnije, ali ne previsoko bilje ostaviti za sađenje baš u tom dijelu vrta. I izmedju feniksa i kornjače trebalo bi biti što više praznog prostora jer to govori o jasnoći ciljeva i njihova  ostvarivanja. Po staroj školi, područje feniksa trebalo bi biti na jugu vrta.

S  lijeve strane, gledano iz kuće, dakle s lijeve strane kornjače jest zmajeva strana, pa bi tu trebala biti najviša točka vrta i najviše raslinje. Po staroj školi, nalazi se na istoku i predstavlja sretne okolnosti u životu.

S desne strane kornjače ili gledano iz kuće – nalazi se tigrova strana vrta. Tigar predstavlja elan, životnu snagu, prodornost, ali i potencijalne opasnosti, zato tu sadimo raslinje koje je niže nego na zmajevoj strani. Zmajeva strana  tradicionalno pripada zapadu vrta.

Toliko o eventualnim osobinama tradicionalne feng shui škole. Međutim, u intuitivnom feng shuiu ne koristimo tradicionalnui školu najviše zato jer je nepraktična i skupa, ali i zato što, gledano kroz literaturu, teško da ćete pronaći bar dva autora koji imaju potpuno isto mišljenje o tome što bi, prema feng shuiu trebalo biti na kojoj strani svijeta, bilo to u kući ili u vrtu.

 

OBLIK VRTA I OBLICI U VRTU:  Valjalo bi naglasiti kako  zapravo nema neprekršivih pravila u intuitivnom feng shuiu. Da, istina jest da pozitivnu energiju lakše privlačimo pravilnim oblicima. Ali nije kraj svijeta ako vaš vrt nema oblik pravilnog četverokuta. Radit ćemo s onim što imamo. Rijetki su oni koji  mogu birati oblik parcele na kojoj će se graditi kuća i njoj pripadajući vrt. Za one koji to ipak mogu, vrijedi pravilo feng shuia da je idealan onaj vrt koji obilazi oko cijele kuće, po obliku četvrokutan, a u njemu je osmorokutni travnjak  okružen cvjetnim gredicama s okruglim ribnjakom u sredini.

Vrt po feng shuiu prihvaća oblike i biljke koje se ne mogu saditi, primjerice, u velikim parkovima. U takvu vrtu ne pripada sitno cvijeće, primjerice, ili cvijeće za terase.

Većina nas ostalih useli se u već postojeću kuću s pripadajućim vrtom takvim kakav jest. To znači, radimo s onim što imamo: prihvaćamo ono što je dobro  i  mirimo se, uz male i povoljne preinake, s  onim što i nije tako dobro. Prednji vrt,  po feng shuiu,  trebao bi biti jang , tj. predstavlja nas pred svijetom, a stražnji vrt je jing, tj. služi za odmaranje. Kad birate kuću u koju ćete useliti, svakako imajte na umu to pravilo,  toliko da znate je li vam suđeno samo odmaranje ili samo statusno prikazivanje ili  će vas nedostatak  jednog od toga natjerati da kreirate vrt i tamo gdje ga nema. Feng shui nauka o  uređenju vrta  daje prednost oblim linijama u vrtu:  voli zavojite stazice, okrugle gredice, bazene i  posude za cvijeće, vrtne kipove oblih oblika. Smatra se da tako chi, životna sila oko koje se sve vrti, najoptimalnije protječe i donosi nam sklad, zdravlje i sreću u život. Ako već sam oblik vrta nije zaobljen, možemo se snaći i posložiti  posađeno cvijeće u krug. Još je bolje ako posadimo gredice cvijeća oko fontane ili bazenčića. Stazice u vrtu neka blago vijugaju. Ako je to nemoguće izvesti bez velikih građevinskih zahvata, tada posadite cvijeće u zaobljenom nizu uz rub staze kako biste stvorili privid zaobljenosti.

Moderna feng shui terasa: podmirene su osnovne značajke feng shuia, ali nije poštivana stara škola uređenja.

Feng shui skladu doprinosi proporcionalnost, stoga u malim vrtovima nećemo saditi hrastove i palme, niti ćemo u vrtove veličine parka  saditi maćuhice i mini begonije. U tako velikim vrtovima  sitno cvijeće može biti samo zanimljivi detalj,  dok će u malom možda činiti njegovu osnovnu dekoraciju. Visina i širina raslinja u uskoj je vezi s veličinom vrta, već time što se feng shui vrt sastoji i od drugih elemenata, a biljke su tek dio.

Stroga pravila feng shuia u istočnjačkom uređenju vrta, koji je Zapad prihvatio u svim oblicima, možete primijeniti  i u svom vrtu, odnosno u svom okruženju:  služeći se oblucima i kamenjem iz prirode, posudama koje ćete sami oslikati, detaljima koje ćete osmisliti i posložiti u zadanom stilu – obogatit će vaš mali vrt ili okućnicu.

“Mi na Zapadu mislimo da je vrt potpun kad u njega ne stane više nijedna biljka, ali u Kini vrt je potpun kad iz njega više ništa ne možemo iznijeti..”, Praktični feng shui – Richard Craze

Pratite nas