Kategorije
Sve kategorije Kreativci iz susjedstva

KREATIVCI

KAKO DANIELA KOŠČEC USAVRŠAVA PRIRODU

Ono što joj je prvotno bilo ishitreno obećanje  ocu, Daniela Koščec, diplomirana modna dizajnerica  i  likovna pedagoginja, pretvorila je u land art viziju:  okoliš svoje kuće, prostranu livadu,  oplemenila je i artistički usavršila,  stvorivši  sasvim poseban, bajkovit „zabavni park“, pun bajkovitih likova iz mašte, stvorenih upotrebom boje, prirodnih i recikliranih materijala …

Viziju kako urediti vrt i okućnicu Daniela Koščec dobila je prije više godina, kada  ju je otac pitao što napraviti  s praznom livadom oko kuće. Zabavni park! – bio je tada njezin brzi odgovor, koji je poslije i promislila te ga, vremenom,  i vizualizirala.

Daniela Koščec, fascinirana spojem prirodnoga i umjetničkoga, u svojem je neposrednom okruženju stvorila kreativni zabavni  park, inspiriran likovima iz bajki, dječjom igrom, ali i materijalima – usavršila je livadu svog oca upisujući je u vrlo lijepa ostvarenja s područja land arta..

Stvaranje parka od livade oko kuće događalo se  postupno, godinama, dok i sama nije primijetila da je krenula u smjeru land arta. Prvotno je usavršavanje izgleda obiteljske livade i pretvaranje zelenoga prostora u park figura, maštovitih instalacija i likova kao iz bajki bilo kao hobi. Međutim, rad s djecom ( primjerice, kao animatorica na dječjim rođendanima) potaknuo ju je dodatno da ono na što su je djeca inspirirala osmisli i pretoči u svoj „zabavni park“, te ga postavi na svoju savršenu livadu, gdje „živi“ cijeli jedan čarobni svijet vila i jednoroga, svijet zapravo blizak djeci.  No, inspiracija likovima bliskim dječjoj mašti nije slučajna:  Daniela je likovna pedagoginja, koja je, osim Učiteljske akademije u Čakovcu, završila i modni dizajn na Tekstilno-Tehnološkom fakultetu u Zagrebu, pa joj je blisko sve što dotiče lijepo. Ipak, fascinacija figurama kakve dolaze iz bajki najviše ju je motivirala da napravi takav, sasvim poseban vrt.  Land  art samo je lijep rezultat te fascinacije i spretnoga spajanja prirode i  umjetnosti.

Sunce odmara na panju – mogla bi se nazvati inastalacija u relizaciji koje su joj pomagali rodbina i prijatelji, donoseći joj panjeve odasvud.

U njenom stvaranju „zabavnoga parka“ na livadi pomogli su njeni rođaci i prijatelji, koji su joj  u početku nabavljali  panjeve, pa su tako nastale „vilinske kućice“. Njezin poni,  kućni ljubimac, po potrebi se transformirao u jednoroga – da bi bajka bila uvjerljivija.  Svoje likove i kreacije najčešće i najbolje izmašta u šetnji s psom,  jer tada  najčešće zapazi  neki detalj, koji potom vizualiziranjem razvija, osmišljava  kamo i kako će ga dalje obraditi, hoće li ostati samo detalj ili će postati dijelom  neke instalacije.

Da Daniela Koščec vidi u prirodi jednu dimenziju više,  izrazito se to primjećuje u ovim primjerima instalacija, koje su ništa drugo do scenografija za još jednu bajku.

Koristeći se materijalima iz okoline, umjetnica veliku pozornost pridaje recikliranju,  pa i na taj način  daje svoj kreativni doprinos značaju očuvanja prirode, ali i na svoj, umjetnički način šalje poruku  – da živimo u konzumerističkom društvu, s nedostatkom ekološke svijesti.  U svijetu land art postoji tek desetak godina, no  učinak toga segmenta umjetnosti polučio je golemo zanimanje za prirodu, kreativno korištenje već korištenih stvari, a umjetnici  su u tom smislu neizmjerno važni prenosioci poruka.  Pa tako i Danieline tematski posložene priče na livadi, na otvorenom prostoru, u najužem dodiru s prirodom,  ukazuju na to  da ona smeću, odbačenim predmetima, s nešto boje i puno umjetničke spretnosti, dodaje novi život, novo  trajanje,  jer – umjesto da završe u zaboravu – odbačeni predmeti  dobijaju još jednom mogućnost  primjene, služe određenoj svrsi, imaju umjetničku funkciju, kakvu nam zapravo nudi primijenjena umjetnost kao takva.

Daniela Koščec  najviše sebe  prepoznaje u slikanju, interijera i eksterijera, a voli se služiti kombinacijom svih slikarskih tehnika. No, posebno je veseli oblikovanje, zasebno rad s prirodnim materijalima, poput pletenih ograda na starinski način,  stvaranje skulptura od kamena (koji i skuplja na svojim putovanjima… ). Ne slijedi slijepo trendove, ne oponaša ideje iz mainstreem medija, ali rado će pogledati edukativne dokumentarne emisije. Posebno se veseli   emisiji Vrtlarica, koja ju nadahnula za njezin „začinski vrt“.  Najčešće radi  u zatvorenim prostorima, ovisno o projektu, ali zapravo je veseli raditi u prirodi i biti povezana s  prirodom. Priroda je –  kaže Daniela – sama po sebi već savršeno dizajnirana. Primjerice,  zlatni rez, koji  susrećemo svuda oko nas. No, land art je stvaralaštvo za sebe, kaže također,  i  kretivni pojedinci  samo naglašavaju neke elemente, stvarajući umjetničke kompozicije.

–  Želim ostaviti svijet ljepšim nego sam ga zatekla – kaže Daniela, objašnjavajući zašto prirodi dodaje umjetničke instalacije,  kreativne detalje i  umjetničke kompozicije koje prirodu usavršavaju.  Na svojem poslu  bavi  se dizajniranjem i oslikavanjem suvenira.  Honorarno radim na Varaždinskoj televiziji  i vodi  likovnu radionicu u dječjoj emisiji,  te „Uradi sam“ za odrasle. Kao urednica tih emisija osmišljava sadržaj emisija, što i kako će se raditi, pa se katkad snima i u njezinoj radnoj atmosferi, kod nje kući.  Teme za snimanje bazira na edukaciji o važnosti recikliranja i očuvanja prirode. Posve je uvjerena  kako su upravo djeca ta koja će utjecati na izgled svijeta  u budućnosti.

Da bi objasnila svoje viđenje dizajna krajolika, Daniela kaže kako je za nju to  upotpunjavanje neke cjeline s  naglaskom na detalje, dijelove (kod nje je to, kaže,  interpretacija neke priče, npr. Mali princ), na već postojećoj podlozi, uz dodatak novih materijala. Naravno, kreativan je i sam način izvedbe.  K ao umjetnica, Daniela Koščec  vidi i šire, prema svim mogućnostima stvaranja  land arta – od dizajna krajolika na krovovima urbanih zgrada do napuštenih otoka…

Recikliranje ili korištenje već korištenih i odbačenih materijala na način da im se osmisli nova funkcija, upotrebna, domišljen je način koji običnom smeću dodaje osobitost primijenjene umjetnost.

A ovoga proljeća na svojoj umjetnički osmišljenoj livadi nastavlja uređivati i dovršavati  dječji vrt, gdje namjerava prostor upotpuniti  elementima od prirodnih ameterijala u kreacijama edukativnoga karaktera,  prema Waldorfskim načelima, kako bi donekle zaokružila  svoju priču vezanu uz dječji svijet.

A potom, nastavit će  sa svojim začinskim vrtom, ustvari nekom vrstom zdravoga kutka za odrasle,  gdje će se moći, uz raznovrsne ljekovite biljke, pročitati pokoja knjiga, odigrati partija šaha (koji  također namjerava napraviti od drvenog panja i figure od pluta). I  – naglašava – uzgoj povrća prema permakulturnim načelima, prema kojima će dobiti i novi lifestyle, samoodrživ način života, ustvari poželjan sklad  s prirodom.

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas