Kategorije
Praktične ideje u kući

KAKO NAJBOLJE SMJESTITI TELEVIZOR U DNEVNOM BORAVKU

Gdje staviti televizor u dnevnoj sobi da bismo imali dobar pregled? Kako ovaj važan kućanski aparat učiniti sastavnim dijelom dekoracije sobe?  Donosimo više prijedloga iz kojih možete crpiti ideje…

Televizor je onaj kućanski aparat bez kojeg više ne možemo, pogotovo s pojavom pametnih verzija koje omogućuju pregledavanje interneta, a dnevni  boravak je mjesto u kojem televizor igra gotovo temeljnu ulogu. U nekim slučajevima to može biti jedini uređaj u kući, u drugima je onaj koji koristimo kada organiziramo sastanke s prijateljima. Nije neuobičajeno da i ovaj ima veće dimenzije i to, još više, stvara nedoumice gdje ga smjestiti. Mjesto unutar dnevne sobe je zapravo vrlo važno, jer o tome ovisi i izbor rasporeda namještaja. Čak i ako se isprva može činiti trivijalnim, kada se nađete pred pitanjem kako pozicionirati televizor, postoje mnoge sumnje. Stoga smo u ovom članku prikupili nekoliko ideja koje bi vas mogle inspirirati i olakšati vam  odabir mjesta i pozicioniranja televizora.

 

TV u dnevnoj sobi: poštujte udaljenosti

Česta greška koja se čini prilikom postavljanja televizora u dnevnoj sobi jest – prilagođavanje namještaju. U stvarnosti bi trebalo biti suprotno jer je za izvrstan vid potrebno poštivati ​​određene udaljenosti. Ovo nisu samo korisni savjeti za dobro gledanje, već i za izbjegavanje rizika od oštećenja vida i problema s mišićima. Da biste imali dobru  kvalitetu slike, televizor bi trebao biti postavljen savršeno okomito na glavno sjedalo, ili barem poštujući kut ne veći od 35°.

Visina također igra ključnu ulogu, jer omogućuje da ne naprežete mišiće dok gledate. Zapravo, gledanje televizora u dnevnoj sobi mora biti užitak, a pomicanje potiljka u čudnim položajima  nipošto ne odgovara ideji udobnosti. Obično se preporučuje postavljanje televizora u dnevni boravak na visini od oko 120 centimetara od tla. Varijabilna vrijednost je umjesto toga udaljenost od sjedala. To ovisi o veličini televizora koji odaberemo jer –  što je veći, to ćete se više morati odmaknuti kako biste imali široki pogled na scenu i smanjili probleme s vidom.

TV u dnevnoj sobi: pazite na svjetlo

Televizor mrzi izravno svjetlo, ali zato ne mora biti skriven. Treba zato pronaći mjesto na kojem se postiže sredina između previše i premalo svjetla dnevnoj sobi.  Zapravo se ne preporučuje zid suprotan onom na kojem se nalaze prozori, ali se ne  preporučuje smjestiti televizor u mračni kut, jer biste riskirali narušavanje vida.

Jedan od najčešće korištenih zidova za postavljanje televizora u dnevnom boravku je onaj sa strane prirodnog izvora svjetlosti. Takva pozicija omogućuje pravi kompromis, čak i ako često zabranjuje korištenje vrlo velikih televizora, osobito u uskim prostorima.

TV u dnevnom boravku: TV ormarić

Nakon što smo razmotrili mjere koje treba poštivati ​​i izvor svjetlosti, odabrali smo gdje ćemo umetnuti televizor, ali ostaje dvojba kako ćemo to učiniti. Postoji nekoliko rješenja kako ovaj aparat smjestiti u dnevni boravak i učiniti ga sastavnim dijelom namještaja. Primjer je TV ormarić, koristan i praktičan ne samo za držanje uređaja na pravoj visini bez bušenja zidova, već i za postavljanje drugih predmeta koji nisu uobičajeni. U ovu kategoriju spadaju ormari koji zamjenjuju komode, ali i opremljeni zidovi koji aparatu ostavljaju počasno mjesto. Vrlo su popularne i police za knjige, namještaj dizajniran da ima dovoljno prostora za postavljanje uređaja bez odustajanja od zbirke knjiga. Ne nedostaje namještaja na uvlačenje, onih s vratima unutar kojih možete sakriti televizor kada se ne koristi.

TV u dnevnom boravku: obješen na zid

Ako primijetimo da se televizor i mjesto njegova smještaja ne slažu s namještajem koji imamo ili želimo kupiti, rješenje je  – objesiti ga. Novi uređaji, tankih i laganih oblika, omogućuju vam da to učinite na jednostavan i praktičan način. Naime, kupnjom dodatka  koji odgovara veličini  televizora, možete ga postaviti na zid i, ako je potrebno, lagano ga nagnuti. Ovo rješenje vam također omogućuje da televizor učinite sastavnim dijelom namještaja.

TV u dnevnom boravku: iskoristite kutak

Najslabije korištene točke dnevnog boravka su kutovi, u kojima se, naime, kriju velika iznenađenja, čak i kada je u pitanju pozicioniranje televizora.  Zapravo, nisu rijetki slučajevi u kojima se televizor ne može objesiti ili postaviti na klasičan komad namještaja  a da se ne odustane od neke važne mjere. U tim slučajevima, umjesto da se zadovoljite položajem i riskirate loš način gledanja, možete iskoristiti kut. Često je to upravo ono što omogućava najbolje svjetlo za ispravan pogled, ali i omogućuje da sofu postavite na određeniji način u dnevnoj sobi, čime dobivate dodatni prostor.

Pratite nas