Kategorije
Praktične ideje u kući

KAKO LIJEPO I PRAVILNO POSTAVITI BLAGDANSKI STOL

Blagdani će i ove godine pred vas postaviti ugodni zadatak da postavite stol za obitelj ili goste. Ako ste na Božić ili Novu godinu u gostima, na Badnjak ili na Silvestrovo nećete pobjeći. Kad je na vama red da budete domaćin/ca, učinite to što je najbolje moguće. Evo kako… 

Ove godine, zar ne, baš želite nadmašiti sebe, ne samo s jelovnikom, već i s pripremom stola. Ali, koje posuđe odabrati, koji stolnjak, kako napraviti lijepu središnjicu stola… Muče vas pitanja na koja vam dajemo prave odgovore…

Kako postaviti božićni stol prema bontonu

Svi misle da znaju postaviti stol zatvorenih očiju, ali kad si pred stolom koji treba postaviti, upadaš u krizu. Ide li viljuška, i koja, desno ili lijevo od tanjura? Evo što kaže bonton:

  • na sredini svakog stolnog mjesta nalazi se veliki tanjur, ravni tanjur i tanjur za predjelo(tanjur za moguću juhu može se donijeti na stol nakon predjela, kao i drugi tanjur za prvi sljed).
  • desno od tanjura stavljaju se žlica za juhu i nož, s oštricom strogo okrenutom prema tanjuru
  • viljušku treba postaviti s lijeve strane
  • iznad tanjura stavite viljušku i desertnu žlicu
  • tanjur za kruh stavlja se gore lijevo od tanjura
  • na kraju, razgovarajmo o čašama: ona za vodu može biti čaša ili veća čaša, dok za vino ispravna vrsta čaše zahtijeva tanju čašu za bijelo vino i zaobljeniju za crna vina, koja moraju disati. Ako koristite samo jednu vinsku čašu, odaberite stakleni model koji nije ni pretanak ni prevelik, tako da odgovara objema vrstama vina. Lijepa čaša u obliku tulipana mogla bi biti prava stvar za vas. Ne možete propustiti ni čašu za pjenušac uz desert, koja se ipak može donijeti na stol kasnije.

Neka dobra pravila za postavljanje stola

Stolnjak mora pasti najmanje 30 cm sa svake strane, a salveta mora imati istu tkaninu kao i stolnjak (dok boja može biti drugačija). Ubrus se može staviti na lijevu stranu tanjura ili na vrh tanjura.  Prisutnost središnjeg dijela, odnosno nadstolnjaka, je temeljna. Taj dio možete kupiti u trgovini ukrasima ili složiti po svom ukusu. Za izradu sredine božićnog stola razmazite sebe izborom: možete koristiti svijeće, šišarke, grane, bobice, borove grančice, božićne zvijezde… bitno je da ne bude preglomazno, da udobno stanu ravno i čaše, niti previsoko, jer tko god sjedi s obje strane stola, mora se moći dobro pogledati u lice.

Što se tiče boja naznačenih za ukrašavanje blagdanskog stola, savršene su bijela, crvena i zelenaZlato i srebro nikada ne kvare stol, pogotovo ako se  doziraju s profinjenošću.  U redu je da stol bude elegantan, ali nemojte zaboraviti dodati zabavan i moderan dodir koji će vam olakšati raspoloženje, poput, primjerice, držača za salvete.

Ako očekujete mnogo gostiju, bolje je izbjeći neugodnost da morate odlučivati ​​o mjestima pomoću ad hoc rezerviranih mjesta. Možete koristiti, na primjer, kopče za salvete s imenom ili male poklon kutije za svaku od njih. Prema bontonu, dva domaćina moraju sjediti na čelu stola, dok najvažniji muški gost sjedi desno od domaćice, a gošća desno od domaćina. Lijevo od oba, sjedi osoba druga po važnosti.

Ukrašavanje stola

Tko je rekao da božićni stol mora biti crven?  Bijela boja je elegantna i rafinirana i podsjeća na snježnu atmosferu, a mogu se dodati i zlatni ili srebreni ukrasi.  Tematski ukras za Božić je crveno-zeleni kockasti uzorak koji svi dobro poznajemo, a koji se prije svega prisjeća tartan stolnjakom, u tanjurima ili po ukrasima.

Ako imate stol od punog drva, još bolje ako ima očite znakove starenja, možete ostaviti stol otvoren.  Zapravo, drvo je jedan od najtoplijih materijala par excellence i podsjeća na nordijske atmosfere koje savršeno odgovaraju Božiću, dajući dašak Hygge stila vašem blagdanskom stolu.

Originalan i zabavan ukras za božićni stol je složiti ubrus u obliku zvijezde ili stabla. Želite li znati kako? Slijedite naše upute:

  • Postavite salvetu kao da je dijamant.
  • Presavijte jedan po jedan list, ostavljajući uvijek isti prostor kao i prethodni list.
  • Okrenite salvetu.
  • Presavijte ubrus dok donji desni kut ne dodirne lijevu stranu. Ponovite istu operaciju za drugu stranu. Okrenite salvetu iznova i iznova. Počinjemo prepoznavati oblik božićnog drvca…
  • Presavijte vrhove natrag prema sebi umetanjem preklopa na prethodni korak.
  • Et voilà, naše malo stablo je gotovo!

Izrada  božićnog središnjeg dijela stola vrlo je jednostavna. Nabavite spužvu u koju ćete ubaciti jelove grane (lažne ili prave, kako želite). Pokrijte spužvu u potpunosti. Ukrasite grane po svom ukusu šišarkama, božićnim kuglicama, lampicama, bobicama…

Čak se i držač za salvete može napraviti u obliku stabla u nekoliko jednostavnih koraka. Evo kako: uzmite zeleni ili crveni karton  i nacrtajte olovkom obris dvaju identičnih stabala, jednako udaljenih i zrcalnih, koje ćete spojiti trakom papira kao “narukvicu”. Izrežite predložak i presavijte drvce natrag na sebe okrećući traku papira oko salvete. Za spajanje polovica nanesite dva okomita reza na obje mladice, jedan na vrhu i jedan na dnu. Na taj način se mladice spajaju, zatvarajući držač za salvete.

Koji su ukrasi za pripremu božićnog stola na gostoljubiv i originalan način?

  • svijeće će atmosfera biti intimna i topla, a mogu biti postavljene ispred svakog sjedećeg mjesta ili u sredini.
  • Borove iglicesu jedan od najpopularnijih božićnih ukrasa.
  • Tko je rekao da božićne kuglicemoraju ostati samo na drvcu? Iskoristite ih i za ukrašavanje stola.
  • Božikovinaje biljka koja se ne može nedostaje u našim domovima tijekom božićnog razdoblja, ali zašto ga ne koristiti i za ukrašavanje stola?

Vodič za pripremu blagdanskoga stola, korak po korak

Nakon što smo razgovarali o pravilnom postavljanju stola prema bontonu i naveli neke ideje za ukrašavanje božićnog stola, prijeđimo na organizacijsku stranu. Započnite tako da zamislite svoj božićni stol  kakvim biste ga voljeli vidjeti?

  1. Počnite s elementima koje već imate, kao što je dobar servis tanjura, a odatle razmislite o ostalom. Ako je posuđe bijelo, možete koristiti crveni stolnjak. S druge strane, ako imate šareni set za večeru, morat ćete paziti da dobro uskladite podmetače i čaše.
  2. Kada shvatite koji će biti glavni elementi, tada možete razmišljati o ukrasima, kao što su svijeće i središnji dio. Važno je da postoji dosljednost u kombinacijama i stilu.
  3. Sada, kada imate ideju o stilu u kojem želite utisnuti svoj stol i znate koji set tanjura, čaša i pribora za jelo želite koristiti, nabavite ono što vam nedostaje: stolnjak, svijeće, svijećnjake i što vam je potrebno za izradu središnjeg stola.
  4. Pazite, sve mora biti nadohvat ruke na Božić, ima toliko stvari za napraviti i kuhati, a nemate vremena nabaviti ono što vam nedostaje.
  5. Prvi korak je – proširiti stolkako biste primili goste. Ispeglajte stolnjak prije nego ga postavite na stol kako biste uklonili sve tragove nabora.  Sastavite središnji dio i dodajte nadstolnjak. Tek sada možete postaviti stol: počnite s podmetačem i tanjurima, a zatim stavite pribor za jelo i čaše. Na kraju, salvete, kopče za salvete i eventualno kartice za mjesto. I, vaš božićni stol je spreman za doček gostiju…

Sretni blagdani!

Pratite nas