NARCIS ILI CVIJET SAMOLJUBLJA

NARCIS ILI CVIJET SAMOLJUBLJA

Narcis ili sunovrat je lukovica burne povijesti  i  europskoga podrijetla iz porodice Amaryllidaceae, koju čine stotine različitih vrsta. Široko se koristi u vrtlarstvu za cvjetne gredice, cvjetne livade ili vrtove općenito, a izuzetno se koristi u loncima za ukrašavanje terasa i stanova. Među europskim narodima veliki je simbol Uskrsa…

Rod narcisa uključuje dvadesetak europskih vrsta, koje pripadaju obitelji Amaryllidaceae, poznatom po zajedničkom terminu narcis. Ove gomoljaste biljke sastoje se od krošnje lanceolatnih bazalnih listova, vitke i svijetlozelene boje. Svaka sadnica ima po jednu stabljiku, cvijet iz koje izlazi i koji je sastavljen od pet do šest bijelih ili žutih latica, dok u sredini ima odjeljak koji se zove “narančasta parakorola”. Cvjetajuća polja narcisa oslobađaju intenzivan miris tijekom cijeloga razdoblja cvatnje, a u mnogim se zemljama cvijet koristi za proizvodnju parfema, kozmetike i dezodoransa. Čitava biljka (posebno lukovica, stabljika i lišće) izrazito je otrovna zbog snažnog otrova  alkaloida koji utječe na živčani i gastrointestinalni sustav, uzrokujući smrt u manje od 24 sata.

Podrijetlo imena nije jasno, zapravo postoje dvije različite škole mišljenja.  Prema jednima ime je grčkoga podrijetla, a dolazi od riječi narkào, što doslovno znači “koji zaudara”, jer se u davnim vremenima vjerovalo da miris ovoga  cvijeta ima opojna svojstva gotovo kao da je narkotik (pojam koji ima isto etimološko porijeklo). Drugi pak favoriziraju perzijsko podrijetlo imena, koje bi potjecalo od riječi nagris… No, naziv narcis odnosi se i na poznati grčki mit o liku koji nije u stanju voljeti druge, koji se zaljubio u vlastitu sliku sebe. Legenda o Narcisu također je povezana sa cvijetom, o kojem Ovidije pripovijeda u svojim Metamorfozama. Latinski pisac govori o lijepom mladiću, ustvari Narcisu, koji se hvalio svojom ljepotom i ostao u samoći. No, jednog dana ljubavnik se nakon odbijanja obraća Nemesisu, koji je mladića kaznio tako što je učinio da se zaljubi  u vlastiti odraz u vodi. Mladić je dopustio da umre od bola nemoguće ljubavi. Nakon njegove smrti, Naiads i Dryads pronašli su, umjesto leša, sjajan cvijet koji su nazvali Narcis. Očito iz toga mita proizlaze svi pridjevi poput narcisoidan.

Cvijet je bio posebno omiljen u antici, imao je posebnu sreću zapravo u blizini Egipćana, koji su ga koristili za ukrašavanje mrtvih, a kasnije i kod Grka. Među starim Rimljanima, ovaj je cvijet predstavljao pogansko zagrobno življenje: vjerovalo se da raste na Elijskim poljima. Rimljani su ga zbog toga sadili pored grobova mrtvih. Druidi, drevni keltski svećenici, povezivali su narcise sa čistoćom, dok u židovskoj kulturi simbolizira žensku ljepotu i plodnost. U kršćanskoj tradiciji pretpostavljao je značenje ponovnog rođenja nakon smrti, pa se često reproducira u uskrsnoj ikonografiji.

U Kini je narcis izuzetno pozitivan simbol: predstavlja želju za prosperitetom i sreću koja se priželjkuje u novoj godini jer se njegovo cvjetanje podudara s kineskom Novom godinom. U toj  je zemlji darivanje narcisa znak iskazivanja nečijeg potencijala i profesionalne ispunjenosti. Ali,  narcis može imati i negativnu vrijednost. Prema drevnom praznovjerju, ako na jednom polju postoji samo jedan pupoljak koji procvjeta prije svih ostalih, to je znak loše sreće. Onoga tko ga uoči, po predanjima, pratit će loša sreća tijekom cijele godine. Ova dvostruka vrijednost narcisa ogleda se i u značenju koje je ovaj cvijet preuzeo na jeziku cvijeća: u svom pozitivnom smislu  narcis predstavlja sigurnost, samopoštovanje i samopouzdanje; u negativnoj verziji postaje simbolom ispraznosti i nesposobnosti za ljubav.

U popularnom jeziku narcisi se nazivaju i tromboni. U stvarnosti su ti nazivi prikladni samo za neke vrste ove biljke. Narcis (Narcissus jonquilla), primjerice, posebna je vrsta narcisa, s vrlo intenzivnim mirisom i karakteriziraju ga višestruki  cvjetovi na istoj stabljici. Trombonski narcis (Narcissus pseudonarcissus), intenzivne žute boje, spontano raste na livadama, poljima i vinogradima do 800 metara nadmorske visine. Tipično, cvijet može biti bijeli ili žuti. Postoje narcisi jedne boje ili s dvije nijanse, ako se bijela i žuta kombiniraju na istom cvijetu, naizmjence na laticama i na kruni. U ovom slučaju, kruna uglavnom poprima intenzivniju boju od latica. Zatim su neke sorte ružičaste ili hibridnih nijansi, prema narančastim tonovima.

Ostale vrste rasprostranjene po Europi su Narcissus poeticus, poznata kao divlji narcis ili svibanjski cvijet, sa žutim peteljkama i bijelim laticama i narcis tazeta (Narcissus tazetta), s mirisom koji podsjeća na med i s krošnjicama poput zdjele.

Jednostavan uzgoj narcisa uvjetovao je  njegovu rasprostranjenost.  Lukovice narcisa moraju se zakopati prije zime, ili najkasnije u siječnju, na područjima gdje je zima klima još blaga, kako bi se izbjeglo da lukovica bude izložena  mrazu. Uzgajaju se u zemlji ili u loncima, koristeći prilično mekan i bogat supstrat; bez problema se prilagođavaju i uobičajenom vrtnom tlu, sve dok ono ne sadrži visoki postotak treseta; lukovice se sadi na dubini koja je jednaka njihovom promjeru, ili čak malo više.

Narcis je u mnogih europskih naroda simbol Uskrsa 

Narcisi su rustikalne biljke, kojima nije potrebna briga tijekom jeseni i zime; krajem zime, kad počnu topliji dani, narcisi počinju stvarati cvijeće; općenito im nije potrebno zalijevanje tijekom razdoblja vegetativnog razvoja, jer je klima prirodno kišna ili vlažna; umjesto toga možda će im trebati zalijevanje u razdoblju u kojem razvijaju lišće ili u kasno proljeće. Kad se lišće osuši,  zaustavlja se svako zalijevanje.  Tako da općenito od ožujka do travnja, pa sve do sljedećeg ožujka, našim narcisima neće trebati nikakva njega, jer bez problema mogu podnijeti mraz, a vruća i ljetna suša ništa im ne mogu.

Lijevo: Legenda o nastanku cvijeta vezana je uz grčku mitologiju i samoljubivog Narcisa 

Ako se pravilno uzgajaju, ove višegodišnje lukovice mogu cvjetati iz godine u godinu.   Da biste posadili narcis, potrebno je postupiti nekoliko tjedana prije nego što je tlo otvrdnuto od mraza. Izvrsno mjesto koje ćete odabrati za njih u vrtu je područje na suncu ili u djelomičnoj hladovini. Iako se ove lukovice mogu prilagoditi mnogim tipovima tla, najbolje rastu u tlima, mekim, dobro dreniranim i bogatim organskim tvarima, gdje nema zastoja vode. Neke od vrtnih sorti preferiraju blago kisela ili neutralna tla. Ali ako ste ljubitelj žanra i također pomalo znatiželjni, lako možete pronaći sorte koje se vrlo dobro prilagođavaju blago alkalnim i težim tlima.

Lijevo: bijeli narcis, omiljena vrsta među američkim ljubiteljima cvijeća  

Kad kupujete nove lukovice za sadnju, pazite da odaberete najveće sa čistom površinom, bez nesavršenosti, najbolje kvalitete. Što je veća lukovica, bolje je cvatnja. Ovisno o zimskim temperaturama u vašem području, pažljivo posadite svoje lukovice. Dubina rupe za sadnju mora biti najmanje dvostruko veća od lukovice, i to do pet puta, kada su temperature krutije. Lukovice se također mogu saditi blizu jedna drugoj, ali imat ćete bolji cvatnji ako poštujete ispravne udaljenosti sadnje prikazane na pakiranju. Da biste dodatno pomogli lukovicama u njihovom ispravnom rastu, gnojivo možete davati u vrijeme sadnje i čim prvi listovi izađu iz tla.

Gnojidba će mladim biljkama pomoći da pohrane energiju koja joj je potrebna prije i nakon cvatnje. U slučaju nezadovoljnih cvjetova, pokušajte izvaditi narcis iz zemlje, provjeriti zdravlje lukovice ili procijediti biljku. U proljeće nakon cvatnje bit će prikladno pustiti biljke da narastu dok se prirodno ne osuše. To će im pomoći da napunite energiju za sljedeću sezonu. Da biste vrtu dali uredniji i uredniji izgled, iskušat ćete uklanjanje lišća odmah nakon cvatnje narcis. Ali pokušajte se oduprijeti. Sljedeće godine imat ćete ljepše cvijeće.

Narcis treba izravnu sunčevu svjetlost, posebno tijekom cvatnje. No, tijekom vegetativnog odmora, treba ga premjestiti u djelomičnu hladovinu. To se,  naravno, odnosi na uzgojene narcisi. Prilično je  otporna biljka, koja teško podliježe napadima patogena. Problemi mogu nastati zbog prekomjernog zalijevanja, stajanja vode, pogrešne njege usjeva ili zbog intervencija koje se provode kad to nije bilo potrebno. U tim slučajevima narcis može biti žrtva gljivičnih bolesti, uključujući trulež korijena i različite vrste plijesni.

 

Pratite nas