JAPANDI – ZELENI STIL UREĐENJA PROSTORA

Jedan od najnovijih trendova u dizajnu interijera jest – japandi, zapravo spoj bezvremenske elegancije tipične za japansku estetiku i modernoga skandinavskog stila. Riječ je o hibridnom stilu u kojem dva različita načina uređivanja funkcioniraju zajedno stvarajući savršeno uravnotežen prostor…

Možda ne mislite da Japan i Skandinavija imaju puno zajedničkog, ali kada su posrijedi elementi dizajna – sličniji su nego što mislite. Estetika svakoga od njih usredotočena je na jednostavnost, prirodne elemente i udobnost, pa ne čudi što sve više dizajnera koji kombiniraju dva izgleda zajedno i nazivaju ga japandi (aka od Japanski i Scandi). Iako je relativno nov trend, Instagram feedovi ga već dobrano promoviraju.

Unatoč različitim polazištima, neke zajedničke stvari omogućuju spajanje dvaju trendova kako bi se stvorio minimalistički, ali istodobno sofisticirani dom.   Uglavnom,  japandi dizajn je kombinacija skandinavske funkcionalnosti i japanskog rustikalnog minimalizma, što stvara osjećaj umjetnosti, prirode i jednostavnosti. Ta fuzija stvara savršen spoj funkcije i oblika, usredotočujući se na čiste linije, svijetle prostore i svijetle boje.

Prirodni sklad koji se nalazi u japandi stilu uvelike dugujemo Danskoj i dugogodišnjim kulturnim vezama s Japanom. To je odnos utjecaja koji je započeo prije više od 150 godina, kada su danski arhitekti, umjetnici i dizajneri počeli putovati u Japan u potrazi za novom inspiracijom. Bili su među prvim Zapadnjacima koji su posjetili naciju koja je tek nešto prije toga ukinula svoju 220-godišnju politiku zatvorenih granica. Mnogi vjeruju da se tragovi toga ranog japanskog utjecaja mogu vidjeti u današnjoj danskoj keramici, namještaju, otvorenoj arhitekturi i minimalizmu. A divljenje je obostrano: danski je dizajn, naime, tražen diljem Japana već desetljećima. A onda, tu je i zajedničko poštovanje nacija prema umjetnicima, zanatstvu i prirodnim materijalima, uglavnom drvu. Uz to, i japanska filozofija ‘wabi-sabija’ i danska ‘hygge’ ovise o dubokom uvažavanju jednostavnosti.

Koji su elementi japandija?

Japandi dizajn nije slučajan – namjeran je, a japandi stilovi odlikuju se prekrasnom izradom s naglaskom na kvalitetu i ručno izrađene komade te ne favoriziraju  jednokratne, jeftine strukture. Obično se biraju umirujuće, zagasite palete boja, a kada se ugrade svjetliji tonovi, to se čini smisleno i suptilno. Osim toga, japandi stilovi često naglašavaju održivost. Prevalencija prirodnih materijala i jednostavnog dizajna čini ga sjajnim zelenim stilom dekoracije. Sa sve više i više potrošača koji traže ekološku estetiku, popularnost japandija nije iznenađenje.

Kako japanski i skandinavski stil funkcioniraju zajedno?

Skandinavski koncep Hygge (o kojem smo pisali na https://lijepimojdom.com/hygge-formula-za-srecu-dolazi-iz-danske/) udobnosti i domaćnosti u dizajnu u posljednjih nekoliko godina pronašao je sve veću popularnost u SAD-u. U osnovi, dom treba biti utočište i pružati osjećaj ugode. Stoga, spojite tu ideju s japanskim pojmom “wabi-sabi” – odnosno, s idejom da je ljepota u nesavršenosti –  i stvorite dizajnerski brak. I, dobit ćete japandi. Zajednička estetika japanskoga i skandinavskoga stila i ukorijenjenost u minimalizmu i udobnosti spajaju se kako bi stvorila stil koji je ujedno lagan i sofisticiran.

A tamo gdje se dva pristupa razilaze, njihove se razlike zapravo nadopunjuju: tamo gdje su japanski interijeri elegantni, nordijski su rustikalni;  bogatije (ali još uvijek neutralne) boje japanskoga dizajna pomažu da se oštre, svježe palete skandinavskih domova ne rasplinu.  Ono što volimo kod ovog koncepta dizajna su čiste linije, stil bez napora i mješavina materijala koji stvaraju spokojan životni prostor. Uz japandi nećete pronaći kićene, blistave detalje. Umjesto toga, oblici i linije stvarno blistaju u ovim prostorima s funkcionalnim, ali estetski ugodnim namještajem i dekorom. Obilno prirodno svjetlo i biljke također su ključna značajka u dizajnu interijera.

Japandi materijali 

Ključni materijali koji se koriste u dizajnu interijera japandi uključuju prirodna vlakna, namještaj izrađen od prirodnih materijala, pa čak i ručno izrađenu keramiku i dekor. Sobe u japanskom stilu uravnotežuju prirodne materijale sa čistim linijama, čvrstim prigušenim bojama za moderan osjećaj.

U modernim kućama u japanskom stilu manje je više. Dakle, pri odabiru palete boja, dobro je pravilo uključiti i materijale u to jer svaki materijal ipak ima svoju boju koja utječe na cjelokupni dizajn prostora. Održavanje varijacija u materijalu i bojama relativno ograničenim čini prostor minimalnijim, čistijim i svježijim. Ovdje ćete vidjeti da je paleta također ograničena, dok veliki betonski zid zaista zauzima središnje mjesto. Kontrast betona naspram bijelih zidova i drvenog namještaja čini prostor mirnim i privlačnim. Primijetit ćete i da kuće s japanskom tematikom vole koristiti toplije svijetlo drvo, ponekad u kontrastu s tonovima oraha ili žira.

Skandinavski dizajn interijera

U modernim skandinavskim domovima pronaći ćete neutralne palete sa sivim, bijelim, naglašenom crnom i nekom mješavinom drugih neutralnih tonova – ali, na minimumu. Skandinavski dizajn interijera obuhvaća mješavinu materijala od baršuna do kože, te pletiva, heklanoga i više s ležernim, “nedovršenim” izgledom kako bi se postigao željeni hygge dojam. Jedna stvar koju pronalazimo u ovim dizajnima jest pažnja posvećena detaljima s komadima namještaja. Ne dopustite da vas neutralna paleta zavara: s uglađenim, jedinstvenim namještajem, skandinavski je dizajn sve samo ne dosadan. Ne samo da je takav životni prostor šik, već stvarno daje izjavu u tako maloj površini. Nordijci su stvarno majstori u dizajnu malih prostora. Primjerice, kauč od kože u boji konjaka iskače na sivom okruženju;  uredno uređena polica za knjige djeluje kao umjetničko djelo, a statički stolić za kavu istodobno je „glasan“ i nenametljiv.

Za skandinavske dizajne, miješanje neutralnih boja je kruh i maslac, a crna daje dramatičnost. Laneni jastuci i skulpturalna, ali udobna fotelja dodaju ugodan hygge osjećaj prostoru. Vidite da ne zaziru od knjiga na stoliću. Iako je očito poigravanje s minimalističkim temeljima, to ne znači da prostori moraju biti pusti. Neutralna paleta omogućuje iskoristiti više dekora i stvoriti  osjećaj “nedovršenosti”, a da ne izgleda pretrpano ili neorganizirano.

Japandi dizajn interijera

A sada, pomiješajte to dvoje! Sa svojim poznavanjem modernih japanskih i skandinavskih stilova uređenja interijera, možete miješati i uskladiti do mile volje i stvoriti prostor koji je jedinstveno vaš. Ne volite sivi prostor? Umiješajte neke prigušene pastele da biste pronašli japanske stilove dizajna. Ne želite se odreći baršuna? Dodajte nagovještaj stolicom s kiparskim naglaskom.

Ah, spokojan osjećaj japanskog kutka za doručak. Drvene letvice znak su klasičnom japanskom stilu, dok stol na postolju i prepoznatljiva rasvjeta učvršćuju izgled s modernim dodirom. Sviđa nam se dašak boje koji ova paleta zelene kadulje i eukaliptusa dodaje dekoru i stolicama s vrpcom. Volimo i mješavinu zemljanih tonova ili dekora u kombinaciji s luksuznim tekstilom, koji ovome daje moderan osjećaj.

Znam, rekli smo da su čvrste tvari ključne kada je japandi u pitanju, ali ovaj pomiče granice (i funkcionira!). Bijela lanena posteljina i muslin dopuštaju da geometrijski sag s visokim dlakama daje ono nešto – bez da bude “previše”. Iako je tepih s uzorkom, paleta boja je i dalje neutralna, a sve ostalo je jednostavno. Istraživanje različitih stilova dizajna jedna je od naših omiljenih zabava.

Kako ukrasiti dom u japandi stilu?

 

Zapamtite, nema granica za vašu kreativnost. Da biste se stvarno poigrali s ovim dizajnom, usredotočite se na prirodne materijale kao što su nedovršeno drvo ili komadi bambusa, koji donose osjećaj prirode i pojednostavljene ljepote. Stručnjaci preporučuju korištenje prigušenih boja s naznakama blijedozelene ili unošenje biljaka i zelenila u dom. Smanjenje nereda također je ključno za postizanje japandi stila. Ta se estetika dizajna usredotočuje na čiste linije i otvorene prostore. Ali, ako imate aktivno kućanstvo i borite se da pronađete taj minimalistički izgled, isprobavanje “lažnog minimalizma” s prirodnim spremnicima kao što su kutije i košare, koristit će ugrađeni ili sklopivi zasloni koji skrivaju višak stvari i čuvaju vaš prostor bez  nereda. Iako su oba stila usmjerena na utilitarnost, važno je zadržati zen osjećaj mira u svom prostoru.

Budući da je japandi dizajn usredotočen na izradu, nije namijenjen za bacanje. Potražite stoga komade koji će izdržati test vremena i biti dobar dekor  u godinama koje dolaze. To je jasan protuotrov za kulturu jednokratne upotrebe koju smo toliko dugo prihvaćali. Umjesto toga, usredotočite se na komade koji su održivi i sigurni za naš planet.

Praktičan namještaj koji svoju funkciju obavlja u različitim prostorijama kuća, ali i dizajnira objekte koji uljepšavaju okoliš. Isto vrijedi i za pribor za opremu kojih ne smije biti u prevelikom broju. Dakle, ima mjesta za neizostavne i pažljivo odabrane elemente.  Iako ni japanski ni skandi dekor nisu novi, ovakva kombinacija tih dvaju stilova zasigurno će biti rastući trend sljedećih nekoliko godina.

 

 

 

Pratite nas