Kategorije
Upoznajte stilove

KAKO UREDITI DOM U ENGLESKOM STILU

Stil u uređenju namještaja, koji je posljednjih nekoliko godina iznimno popularan, a predstavlja elegantno rješenje jer na izrazito formalan način omogućuje da svoj dom učinite praktičnim i ugodnim, zahvaljujući upotrebi visoke klase namještaja i biranoga pribora, bez gubitka ukusa za toliko važnu prigodnost  – poznati je engleski stil. Evo što je o tom načinu uređivanja doma dobro znati…    

U engleskom stilu koegzistiraju tri sasvim različita načina uređenja prostora, poput tri duše: londonski urbani stil, pompozni klasični viktorijanski te lagani i blistavi country šik. Otkrijmo stoga kako složiti glavne elemente ukupnoga britanskoga raspoloženja u različitim prostorijama kuće. Britanski se stil ne uklapa baš u smisao modernosti. Njegova čar uglavnom proizlazi iz patine iskustva koja podsjećaju na stare engleske kuće, ladanjske vikendice pune besmrtnih ljubavnih priča poput onih iz romana Jane Austen. Prvi korak u opremanju doma u ovom stilu jest – odabrati namještaj u engleskom stilu? Što to podrazumijeva? Nesavršeno postavljene tapete i istrošeno drvo na pravim mjestima, duša ove vrste namještaja je onaj neki otrcani dojam, tipičan za Otok. Evo kako doći do njega, uz nekoliko malih trikova i uz odabir pravih elemenata namještaja, tkanina i proizvoda…

Krenimo od predsoblja kuće, gdje su oni koji dolaze izvana dočekani s konzolom, stalkom za kapute, velikim tepihom, stalkom za kišobrane, ormarićem korisnim za čuvanje cipela u kišnim danima…

DNEVNI BORAVAK   

 Za Britance je dnevni boravak  prostor  za ugodno obiteljsko druženje i prijatelje. U središtu sobe dominira engleski kauč, upravo onakav kakvim ga zamišljamo – velik, u koži, s prošivima. Posvuda su ostali elementi opremanja, poput fotelja, neizbježnog stolića za čaj, podstavljenog stola i stolaca. Okvir je buffet namještaj i možda stakleni ormarić ili vitrina u kojoj se mogu naći tipični porculani. Da biste uredili dnevni boravak u engleskom stilu, zaboravite na minimalizam i uljepšajte dom s mnogo, baš mnogo predmeta. Jer, upravo su ukrasi za dom snaga i čar engleskoga stila.

Ali, valja imati na umu da elegancija nadilazi mješavinu namještaja i pribora, pa je vrlo važno koliko ste spretni kad je posrijedi neustrašivo umetanje elemenata s naizgled različitim i udaljenim stilovima kao što su klasični ormari umjesto stolaca i fotelje u viktorijanskom stilu, ili detalji iz trenutno najmodernijeg country chica. Često povezana s prostorijom u kojoj se pije čaj u pet sati, uživajući u ukusnim keksima s maslacem, engleska dnevna soba ima niz neizbježnih komada  namještaja, ali  okrugli tamnosmeđi drveni stolić i dvije baršunaste fotelje nikad ne smiju nedostajati.

Tanjuri, čaše, podmetači i posuđe uvijek vam trebaju biti pri ruci, složeni u vitrinu od tamnog masivnog drveta u kojoj je nanizana najbolja porculanska ponuda  šalica i tanjurića.

Ugodan dnevni boravak znači klasičnu pravokutnu sofu s drvenim stranicama, fino presvučenu tkaninom. Boje su najrazličitije: neutralne za one koji vole klasične atmosfere, dok se u modernom i eklektičnom ključu možete odvažiti sa svjetlijim bojama. Prijedlozi u skladu s tradicijom su sofe sa cvjetnim presvlakama,  prikladne za prikrivanje nekih nedostataka tkanine ili bilo kakvih mrlja. Engleska tradicija ima savršen model  sofe  Chesterfield, sa širokim bočnim naslonima i  “zakopčanim” presvlakama. Ime ovoga svevremenskog komada namještaja potječe iz istoimenog grada u Engleskoj, a njegova glavna obrada čini ga jedinstvenim u panorami dnevnog engleskog namještaja. Ručno i vješto izrađena,  Chesterfield sofa je jedan od elemenata opremanja koji najbolje podsjeća na anglosaksonske zemlje. Premda modeli mogu biti vrlo skupi (zbog skupe izrade), imati jedan takav komad namještaja  zasigurno će vam podignuti prostor. Alternativno, za jeftinija rješenja može se sklopiti u fotelju:  uspjeh ovog elegantnog namještaja naveo je mnoge tvrtke u tom sektoru da ga uključe u svoje proizvodne kataloge, a predstavljaju i svjetlije i modernije kromatske verzije. A kad birate Chesterfield sofu, važno je pažljivo odabrati kombinaciju boja, usklađenu s parketom, površinom koju Britanci obožavaju.

Stupac sat, s visinom iznad sofe najmanje 200 centimetara, komad je namještaja koji ostaje urezan u sjećanju gostiju, s karakterističnom zlatnom bojom njihala koje nikada ne uspijeva precizno pokazati vrijeme…

Prostor posvećen opuštanju uključuje policu za knjige, na koju ćete smjestiti brojne sveske osobne biblioteke, a ondje ćete se mirno posavjetovati u vrlo elegantnom i gostoljubivom naslonjaču od tkanine, koristeći se tankom svjetiljkom, poželjno zlatnom, a da pritom ne budete previše nametljivi.

Tepisi su  stalno prisutni u britanskim domovima, tako da ih stavljaju i na mjesta poput kupaonice. Englezi koriste velike tepihe, koji kompletno pokrivaju površine prostorija; u dnevnoj sobi izloženi su najljepši i najelegantniji modeli, s tapiserijama perzijskoga i iranskoga  podrijetla, fino ukrašenima i svijetlim bojama, s dominantno crvenom.

Na zidovima ukrasi nisu također nisu rijetkost, posebno se izlažu fotografije i male slike koje prikazuju članove obitelji, odnosno slavne pretke. Cijeni se umjetnost, odabir prekrasne slike koja prikazuje trenutke iz stvarnog života s kraja 19. stoljeća, poput lova na lisice, klasičnog engleskog trenutka. Na stolu, gotovo su obvezni srebrni kandelabri kao savršen dodatak za stvaranje  romantičnih atmosfera. Ili, da biste osvijetlili svoj omiljeni kut. U samostojećoj verziji postaje mali prijenosni luster koji se pomiče po potrebi.

Tipični namještaj za engleski dnevni boravak izrađen je od drva, od većine različitih esencija, ali uvijek obilježen maksimalnom elegancijom i otpornošću. S druge strane, klasični stil treba zadržati iste elemente tijekom godina, zamjenjujući ga samo kada ga namjeravate obnoviti. Mahagonij, trešnje, jasen i orah  jesu omiljene esencije, jamče stabilnost i nikada ne izlaze iz mode. Prijenos elegancije u okoliš nužan je za Engleze  koji vole tradiciju, posebnu senzaciju koja nikada ne umara pogled.

Zahvaljujući vještoj upotrebi tekstila, boje poput zelene i crvene, tipične za tartan, vrlo su prisutne  u dnevnoj sobi. Navikli na hladnije temperature od mediteranskih, za Engleze boravak u društvu u dnevnoj sobi znači uživanje u pokrivačima i karirancima (dekice u tartan verziji), kojima postižu osjećaj topline i ugodne dok traje tipično englesko kišno i vjerovito vrijeme.

Kolonijalna atmosfera, često neizbježna, može uključivati, uz različite mogućnosti opremanja, upotrebu intenzivnijih i živopisnijih boja poput nijansi plave,  žute koja daje svjetlinu, dok bijela nikad ne zaostaje.

KUHINJA

Kuhinju u engleskom stilu možemo opisati kao maksimalni izraz otrcanog šika (chabby chic), sa svijetlim drvetom, zavjesama i rustikalnim detaljima. Zamislite uz to karakteristične viseće bakrene posude i otok od opeke … Najbolji rezultat kuhinje u engleskom stilu postiže se miješanjem rustikalnog i modernog. Također, u ovom okruženju pobjeđuje bijelo i prirodno drvo. Princ britanskog kuhinjskog namještaja svakako je  – otočni barski stol.

SPAVAĆA SOBA

Klasični namještaj i retro detalji: u spavaćoj sobi dopušteni su svi stilovi koji se podudaraju u kategoriji engleskog namještaja. Uzorci tkanina izmjenjuju se između geometrijskih i cvjetnih, u pastelnim nijansama. Međutim, u spavaćoj sobi u engleskom stilu trijumfira industrijski stil, kao alternativa klasičnom krevetu s baldahinom. Ova soba u engleskoj kući po svemu izgleda poput nekadašnje tvornice tekstila u predgrađu Londona.

KUPAONICA

Sanitarije od porculana u starom stilu, namještaj od svijetlog drveta i zavjese – to je kupaonica u engleskom stilu. Naime, kuće u engleskom stilu mogu se prepoznati upravo po kupaonici, koja dolazi u obliku engleskog kolonijalnog utjecaja. Ne očekujemo da svatko kod kuće ima kadu od lijevanog željeza s kromiranim nogicama, ali – da biste kupaonici dali onaj pravi retro dodir – važno je ostati u nijansama bijele boje za sanitarije i kupaonsko rublje i detaljima se prisjetiti nekadašnjih oblika.

KAKO BIRATI DETALJE I MATERIJALE ZA DEKORIRANJE 

Tapete u toplim bojama ili malim nježnim uzorcima bitan su detalj uređivanja doma u engleskom stilu. Ako više volite bojati zidove, izbjegavajte bijelu boju i odlučite se za tople boje poput kremaste, boje lososa ili hladnog šećernog papira. Zid ili njegov dio, izrađen od opeke ili grubog kamena, dobrodošao je. Oplemenite zidove portretima, seoskim i lovačkim prizorima.

U kuhinji i kupaonici pločice su u redu, ali u ostalim prostorijama  dobro je prenijeti toplinu i dobrodošlicu engleskih kuća odabirom parketa, ne previše svijetle nijanse, prekrivenog klasičnim tepisima u nijansama bordo i boje šećernog papira.

Također, potrebno je uzeti u obzir strukturne elemente kuće koju želite opremiti u engleskom stilu. Vrlo veliki prozori, erkeri, niše na zidovima i kamin koji dominira dnevnim boravkom protagonisti su ove vrste uređenja.

Drvo je nesumnjivo dominantan materijal u engleskom stilu. Ovisno o vašem ukusu, možete odabrati rustikalniji ili profinjeniji, glatki i sjajni namještaj sa zlatnim ručkama. Ovdje se rustični okoliš s otvorenim gredama i elementima od kovanog željeza događa pred očima. Baršun, svila i čipka materijali su koji se preferiraju za odabir toplih i teških tkanina. Zavjese, sofe, fotelje, tapecirane stolice i jastuci  – sve su to bitni elementi engleskog doma. Ali, koje uzorke odabrati? Takve na kojima se velike okomite crte izmjenjuju sa cvjetnim motivima! Ako se pitate što je ono nešto što baš čini razliku u kući u engleskom stilu, odgovor je –  biljke koje ovdje postaju pravi komad namještaja. Zelenilo će sobe učiniti toplijima i živahnijima, pretvarajući okoliš u nered cvijeća (pa kako ne bismo odmah pomislili na engleski vrt?).

 

Nepotrebno je reći da engleski namještaj dominira izvana: terasa i vrt ispunjeni su naslonjačima u engleskom stilu od pletera, baršuna i tkanine.

Onda  – jeste li spremni pijuckati čaj u pet sati, udobno sjedeći u vrtu?

Pratite nas