Kategorije
Sve kategorije

OSLOBODITE KREATIVNOST, UREDITE SVOJE BILJKE!

Kako vam male akumulatorske ručne škare i drugi ručni alat za orezivanje i oblikovanje bilja mogu ispuniti poslijepodneva svršetka godine

Jeste li oslušnuli puls svojeg ukrasnog bilja? Opadanje lišća, gubitak elastičnosti grana i slični znaci svršetka vegetacije znak su da je vrijeme za oblikovanje ukrasnog bilja i grmlja! Pomoći ćemo vam pri odabiru strojeva i alata kojima možete postići optimalnu startnu poziciju vašeg bilja za sljedeću sezonu.

Bilo da se radi o ukrasnom grmlju na vašoj okućnici, na balkonu ili u lončićima na prozorskoj dasci,  svo to bilje valja uobličiti i usmjeriti za predstojeću sezonu. Mjeseci koji slijede pravo su vrijeme za to. Svršetak vegetacije – prestanak kolanja biljnih sokova granama – dopuštaju ove radikalne zahvate. Savjetujemo vam da temeljito proučite kada i kako točno orezivati i oblikovati vaše grmlje i živicu. Poslužite se stručnim savjetom kvalificirane osobe ili uputstvom koje ste dobili pri kupnji biljke, a ni internet nije loš izvor informacija.

Male ručne akumulatorske škare poput STIHL aku škara HSA 26 za oblikovanje grmlja i male korekcije na travnjaku idealan su alat za predložene poslove. Brzina i robusnost njihovih noževa omogućuju vam pažljiv i precizan rad. Gusta krošnja vašeg šimšira ili sličnog grma izvrstan je materijal za uvježbavanje tehnike preciznog šišanja i oblikovanja. Pri tome valja paziti na važnu činjenicu – naime, ne odsijecajte listiće preduboko glavnom deblu ili debljoj grani, kako ne biste ošišali i ogolili lisnati plašt grma. Uobličite svoje grmlje najprije u jednostavne geometrijske oblike. Kad se izvještite u korištenju ovih spretnih škara, možete pokušati i sa složenijim zadatcima.

Grublji radovi ili zahvati koji ne zahtijevaju takvu preciznost kontrole šišanja izvedivi su ručnim alatima, ponajprije ručnim škarama za orezivanje. Robusne i pouzdane, STIHL ručne škare različitih izvedbi pogodne su za odsijecanje grana debljine od 15 do 50 mm promjera. Tako imate bolju kontrolu nad izvođenim radom, odabir grane za odsijecanje je lakši, a moguće je formiranje grmlja i bliže deblu, odnosno orezivanjem debljih grana. I ovi alati pomažu vam kreativno se izraziti pri oblikovanju svojeg ukrasnog grmlja, a urednost i zdravlje raslinja dobrodošao su popratni učinak.

Više o STIHL uređajima i ručnim alatima za orezivanje i uređivanje grmlja saznajte na https://unikomerc-uvoz.hr/

 

Pratite nas