Kategorije
Sve kategorije

KAKO ODABRATI DIZAJNERA ZA UREĐENJE DOMA

Jesen je idealno vrijeme da se prihvatite uređenja doma,  obavljanje popravaka. No, ako želite da ništa ne pođe po zlu i da za pristojnu svotu novaca dobijete dom iz snova,  izabrati dobru i stručnu osobu koja bi ostvarila vaše ideje u uređenju ili preuređenju vašega doma.  Čak i ako  želite samo izabrati idealnu nijansu boje za spavaću sobu, posavjetujte se sa stručnjakom.  A za početak,  slijedite li naš vodič, upoznat ćete nekoliko osnovnih trendova koji se vrte ove sezone, a svoj dom ćete ispuniti veseljem…  

Kada planirate uređenje svog životnog prostora, prvi korak svakako je planiranje. Morate biti sigurni što želite postići uređenjem. Ako ste sigurni u ono što želite, tada je pravi trenutak pronaći dobrog dekoratera. Prije toga ipak trebate razmisliti – tražite li samo laganu promjenu ili želite dugoročnu preinaku? Ukoliko je to temeljna promjena, tada je u pitanju i veliko ulaganje. Pitanja ima bezbroj,  od toga želite li moderne ili klasične tonove? Ili trebate stručnjaka koji se razumije u tehnike bojanja? Hoće li zid i stolarija biti različitih boja? Hoćete li mijenjati podove? Koje materijale koristiti?

Pitanja poput ovih treba pažljivo razmotriti jer ona za sobom povlače najvažnije pitanje: kako i kakvog dekoratera pronaći? Dakle, gdje je najbolje potražiti dobrog dekoratera?

Ideje uređenja kuća za odmor, kombinacija bijele i morsko plave boje, uvijek su moderne. Mašta vašeg dekoratera ili vas samih može se osjetiti u detaljima…

Razmislite o osobnim preporukama 

Preporuka od nekoga koga osobno poznajete ili preporuka prijatelja vaših prijatelja svakako je jedna od najboljih. Osim što vas mogu savjetovati i ukazati na stvari koje dobro rade, mogu vam ukazati i na njihove nedostatke. Uz osobne preporuke, tu su i lokalni majstori, dekorateri koje možda osobno poznajete ili znate njihov rad. Ako želite majstore za neke posebne efekte kao što su mozaik, mural, oslikavanje stakla, tada pokušajte kontaktirati i lokalne muzeje ili kazališta, takve ustanove uvijek imaju informacije o sličnim stvarima.

Godina 2020. donijela je pune boje, jasni dizajn i vrlo elegantne zidne tapete, koje ove godine pršte dekorativnošću. I – zidovi su pomalo budoarski.

Konzultirajte žute stranice, oglase, internet

Savjetujemo da budete pažljivi kod ovoga izbora jer većina privatnika i privatnih kompanija traži novac unaprijed, što nipošto ne prihvaćajte.  Izbjegavajte i kompanije koje rade i ne izdaju račune.

Uređenje spavaće sobe za dekoratera ne bi trebao biti nejasan trend – bijeli ili sivi (u svim nijansama) zidovi, puno drva ili imitacije drva te personalizirani kreveti.

Prije nego počnete uređivati svoj dom…

  1. Budite jasni što želite postići i točno to objasnite dekorateru.
  2. Unaprijed dogovorite tko će raditi koji posao.
  3. Dogovorite točno vrijeme do kada bi projekt trebao biti završen.
  4. Zapišite sve promjene u prvobitnom planu i svakako kopiju dajte dekorateru.
  5. Dogovorite cijenu preko koje ne želite ići, pripremite to napismeno i svakako tražite potpis dekoratera.
  6. Obavijestite svoje osiguravajuće društvo da imate radove u kući.

Kada ste napokon pronašli dobrog dekoratera, odnosno dizajnera unutarnjeg uređenja, napišite ugovor koji će biti ovjeren kod javnog bilježnika, a koji će sadržavati sve detalje koje smo već spomenuli.

Arhitekti ili dizajneri interijera?

Unajmiti arhitekta ili dizajnera interijera je također dobar način da se ostvari uspješno uređenje prostora. Ne samo da oni imaju mnoštvo kontakata, već su u mogućnosti sagledati uređenje vašeg prostora na širi i kompleksniji način.

Jednom, kada ste se odlučili tko će biti glavni dekorater vašeg doma, svakako sjednite i zajednički dogovorite osnovne stvari. Iako je uobičajeno proći sve detalje s dekoraterom, preporučujemo vam da napravite popis svih stvari koje očekujete te da točno odredite tijek uređenja, kako biste ipak vi vodili glavnu riječ. Ako niste precizni oko svojih želja i mogućnosti, moglo bi vam se dogoditi da potrošite više no što ste željeli ili da ne dobijete plavu kupaonicu, nego ljubičastu, naprimjer,  jer  vaš dekorater misli da je bolja nego plava. Želite li to?

Zadnje, i najvažnije, budite sigurni da želite uređenje vašeg interijera prije nego angažirate dekoratera. U ljudskoj je prirodi baviti se detaljima, a zaboraviti na širu sliku. Zato svakako provjerite i one stvari kojih se inače ne biste ni sjetili, kao što su: promjena utičnica i strujne kutije, popravak ili promjena instalacija, čišćenje dimnjaka, sve one stvari koje je nakon uređenja puno teže i skuplje rješavati.

Kuhinja u nježnim bojama, trend započet prije nekoliko godina, ove godine je pravi hit. 

Izračun troškova

Izvođač radova je uvijek u mogućnosti dati vam troškovnik za stvari koje su neizbježne za ostvarenje vaših zamisli. Važno je unaprijed dogovoriti i materijale koji ulaze u taj izračun kako biste znali što plaćate. Ako vam izvođač radova nije ponudio fiksnu cijenu projekta, tražite ga barem cijenu njegova sata ili dana te tražite od njega da vam napiše opis materijala i opis posla po danu, kako biste znali pratiti cjelokupni rad.

Budite vrlo precizni oko odabira boja i materijala da ne biste nakon uređenja poželjeli nešto mijenjati. To bi vam moglo znatno uvećati troškove.

Slika desno: Ultimativno pravilo preuređenja ili uređenja kuhinje jest: odaberite tonove bijele boje ili neku od nijansi drva i vaša kuhinja nikada neće izaći iz mode. 

Plaćanje

Budite realni kod plaćanja. Ne očekujte od izvođača radova da vam radi bez ikakve zarade. I oni moraju zaraditi, no ipak je bitno zaštititi i vlastiti interes. Ne plaćajte unaprijed. Platite samo osnovno, primjerice – materijal. Nipošto nemojte plaćati sve unaprijed, izvođači radova znaju da je kod takvog posla uobičajeno plaćati po fazama. Depozit se uvijek daje pri dogovoru i potpisivanju ugovora, a iznosi četvrtinu ili trećinu cijelog iznosa, kod polovine obavljenog posla plaća se sljedeća četvrtina ili trećina te na kraju ostatak.

Dnevni boravak i sjedeća garnitura uvijek su temelj uređenja prostora. Morate znati da su u modi elegantni kauči ili sjedeće garniture izrađene od kvalitetnih materijala, imitacija ili od brušene kože.

Ukoliko stvari krenu po zlu:

  • Pravno se informirajte kako si nadoknaditi štetu, tek onda razgovarajte s dekoraterom.
  • Porazgovarajte s dekoraterom što je uzrok, zašto se eventualni propust  dogodilo, kako ispraviti grešku…
  • Ako je  greška izvođača radova, dajte im priliku ispraviti grešku, no nikako nemojte oštetiti sebe u tom procesu, nekakva naknada ili ustupak vama je neizbježan.

 

Pratite nas