TKO SU DOBITNICI KRISTALNOG SVIJETA ZA FOTOGRAFIJU?

TKO SU DOBITNICI  KRISTALNOG SVIJETA ZA FOTOGRAFIJU?

Dana 16. 06. 2021., u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu,  bit će dodijeljene nagrade Kristalni svijet za fotografije na temu Priroda u doba corone, koje zajedno dodjeluje magazin „DOM&VRT“ i portal lijepimojdom.com te portal svijet.com.hr.  Pobjednici ovogodišnjeg Natječaja su Ognjen Karabegović, Zrinka Zagorec i Jasenka Bosnić…

U ožujku 2021. godine (https://lijepimojdom.com/otvoren-natjecaj-za-najbolju-fotografiju/) raspisali smo Natječaj za najbolje fotografije na temu Priroda u doba corone, u tri kategorije – profesionalna, amaterska i dokumentarna, koji je okončan 15. svibnja ove godine. Žiri, u sastavu Sonja Braut, Fernando Soprano, Nera Karolina Barbarić, Marijan Grakalić i Boris Šimundić, odabrali su tri autora i kao najbolje ocijenili njihove fotografije te ih nagradili kako slijedi:  Kristalni svijet za profesionalnu fotografiju, dobio je Ognjen Karabegović, iz Zagreba; Kristalni svijet za dokumentarnu fotografiju dobila je Zrinka Zagorec iz Križevaca, a Kristalni svijet za amatersku fotografiju dobila je Jasenka Bosnić iz Rudine kraj Staroga Grada na otoku Hvaru.

Savica, Ognjen Karabegović, Kristalni svijet za profesionalnu fotografiju

Ognjen Karabegović, dobitnik Kristalnoga svijeta za najbolju profesionalnu fotografiju, rođen je u Banja Luci, gdje se i školovao te na Pravnom fakultetu stekao zvanje diplomiranoga pravnika. Fotografijom se bavi od gimnazijskih dana, dok njegovo ozbiljnije  bavljenje s profi, odnosno umjetničkom fotografijom počinje dolaskom u Fotoklub Zagreb, 2006. godine. To je zapravo i početak njegova sudjelovanja na mnogim natječajima i izložbama. Sudjelovao je i na više značajnih  međunarodnih izložbi, od kojih izdvajamo – Međunarodni  ”Photofestival” u New Yorku, gdje je prikazao 30 digitalnih fotografija  (2009.);  Međunarodnu izložbu ulične fotografije u Skopju, u organizaciji fotokluba ”Fotografika”, gdje se predstavio s 5 fotografija (2009.); na  izložbi u organizaciji Muzeja suvremene umjetnosti  u Zagrebu, a u sklopu akcije  ”Potpisujem sve što je plavo”, izložio je  5 fotografija (2009.); u suradnji s dječjom knjižnicom u Hradec Kralove, Češka, izlagao je 30 fotografija na temu ”Djeca Zagreba” (2010.).  Na nagradnom natječaju  ”Epson” (Hrvatska) njegova fotografija, pod nazivom ”Savski nocturno”, osvojila je prvo mjesto (2010.).  Do sada je priredio 8 samostalnih izložbi fotografija, a fotografije su mu primljene i na nagradnim  natječajima i objavljene na stranicama godišnjeg kalendara kompanije ”Ina”  i riječkog ”Novog lista” (2012. ), te u kalendaru hrvatskog izdanja magazina ”National u  sklopu natječaja” Fototalent 2012.“ Radove objavljuje u raznim stručnim i specijaliziranim časopisima i revijama, poput –  Digitalfoto (Hrvatska), Reuters, Photo (Francuska), Travel magazin (Hrvatska), Riders Digest (Hrvatska.)

Fotografije Ognjena Karabegovića prisutne su na većem broju domaćih i  inozemnih web portala za fotografiju, gdje uglavnom nalaze istaknuto mjesto. Kao stalni suradnik, fotoreporter, zagrebačke novinske fotoagencije HALOPIX, od 2011. do danas, prati sva važnija zbivanja iz područja kulture i svakidašnjeg života u Zagrebu.

Ljetna nostalgija, Zrinka Zagorec, Kristalni svijet za dokumentarnu fotografiju

Zrinka Zagorec, dobitnica Kristalnoga svijeta za dokumentarnu fotografiju,   studentica je Studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu, smjer industrijski dizajn. Završila je Prirodoslovno-matematičku gimnaziju, ali umjetnost je oduvijek prisutna u njenom životu. Pohađala je školu crtanja te glazbenu školu. Godine 2014. godine imala je samostalnu izložbu crteža, a crtanjem se nastavila baviti kao hobijem. Voli pjevati i bavi se pisanjem; više puta je sudjelovala na državnom Lidranu te raznim literarnim natječajima. Ne voli prolaznost, pa se odlučila baviti fotografijom kako bi mogla ovjekovječiti važne trenutke. Obožava putovati, a mir, kaže, pronalazi u valovima Jadranskog mora te na svojoj terasi s pogledom na vrt u Prigorju.

Nagrađenu fotografiju Ljetna nostalgija, ovako opisuje: „A… to more… Osobnost mu je raskošna, bogata. Pruža neki mir, čak i kad je uzburkano. Šum valova. Tišina bonace. Strahopoštovanje pred njegovom snagom. Kakav li je umjetnik?! Oblikovao je stijene, poigrao se drvom. Uz mene, jedan mali ježinac u tišini ukipljeno promatra njegov veličanstveni zanos…“

Bez naziva,  Jasenka Bosnić, Kristalni svijet za amatersku fotografiju

Jasenka Bosnić, iz Poljica na Hvaru, dobitnica Kristalnoga svijeta za amatersku fotografiju, živi u Rudini kraj Staroga Grada na otoku Hvaru.  Završila je gimnaziju u Jelsi. Članica je mandolinskoga sastava KUD iz Jelse, a osnivačica je i donedavna voditeljica Folklornoga društva Starogrojčica u Starom Gradu, u kojem još pleše. Organizatorica je ljetnih manifestacija u Rudini, koje se odvijaju pod nazivom Rudin art, a ugošćuje brojne eminentne umjetnike iz svijeta likovne umjetnosti, poezije, glazbe, stripa, skulpture…

Iznimni je ljubitelj prirode, koju strastveno dokumentira fotoaparatom. Bavi se  i slikanjem, a motivi su joj uglavnom oni s njenih fotografija – dakle, priroda.  Svakodnevni  boravak u prirodi, osim rekreacije i fotografiranja, pruža joj mogućnost skupljanja biljaka i plodova, koje kasnije priređuje. Kao ljubiteljica prirode i zagovornica mediteranskoga načina života , potiče u svom okruženju očuvanje prirode, sijanje i uzgajanje izvornih otočnih vrsta, a njezin vrt u tom smislu može poslužiti kao ogledni primjer raznovrsnosti i izvornosti bilja i cvijeća.

Dugogodišnja je  članica udruge TRIM, koja se bavi održivim razvojem na otoku, poticanjem malog otočkog gospodarstva. Redovito sudjeluje u aktivnostima Festivala divljeg bilja, Festivala levande, Aroma festa i sl.

Mali val na pješčanoj plaži, Piero Brumnić, fotografija je pohvaljena izvan konkurencije

Redakcije magazina DOM&VRT i www. lijepimojdom.com te svijet.com.hr pohvaljuje mladog fotografa, 13-godišnjeg  Piera Brumnića iz Pule, koji nije mogao ući u uže žiriranje zbog propozicija Natječaja (ima manje od 18 godina!). Piero pohađa 6. razred osnovne škole Giuseppina Martinuzzia na talijanskom jeziku. Nedavno je počeo fotografirati i najviše voli fotografirati upravo prirodu. Inače trenira košarku, pjeva u zboru i svira sintisajzer…

Nagrade Kristalni svijet na temu Priroda u doba corone dodijelit će se 16. lipnja 2021., u 18 sati,  u Knjižnici Bogdana Ogrizovića, u Zagrebu.

Čestitamo svim dobitnicima na postignutom uspjehu!

Pratite nas