Kategorije
Sve kategorije

JESTE LI VEĆ ODABRALI ROŠTILJ?

Tko kaže ljeto, nužno misli na roštilj! Bilo u vrtu, na terasi ili na balkonu, opremite prostor za roštilj koji će nadopuniti blagovaonicu ili vrtni namještaj. Ova sezona posebno je pogodna za život i druženje na otvorenom,  stoga – ako već niste – izvucite svoje roštilje ili nabavite neki novi iz bogate ponude na tržištu. No, pitate se vjerojatno kako pravilno postaviti roštilj u vrtu, terasi ili na balkonu? Ili u kuhinji na otvorenom? Evo naših ideja…

Kupnja ili montiranje vrtnoga roštilja izvrsna je investicija kada imate na raspolaganju vanjski prostor poput terase, dvorišta ili vrta. Uživanje u malom zelenom prostoru ispred kuće postaje prilika da ga iskoristite kao prostor za slobodno vrijeme, za mališane i, naravno, za druženje. Među raznim mogućnostima je i postavljanje roštilja, prenosivoga ili onoga izgrađenoga u cigli. Procjena koji je model i tip najbolji ovisi prije svega o veličini prostoraučestalosti korištenja, ali i o trošku. Također, valja  proučiti i najbolju lokaciju kako ne biste smetali susjedima dimom, mirisima ili bukom tijekom roštiljanja.

Ponuda roštilja na tržištu je uistinu bogata: od fiksnih zidanih modela, onih koji se prenose na praktičnim kotačima, do roštilja na drva,  drveni ugljen ili plin – svi su dizajnirani za uporabu na otvorenom. Kada imate odgovarajući zeleni prostor, fiksna zidana stanica je izbor koji zahtijeva najveću ekonomsku predanost, ali koji daje sjaj tom životnom prostoru. Posebno je prikladno upotrebljavati manje pomične roštilje, jer oni od opeke zahtijevaju, osim prostora, i postavljanje platforme, koja, doduše, strukturi može dati stabilnost. Tada možete birati između modela s natkrovom, ako roštilj namjeravate postaviti na trijem, i modela koji mogu imati različite površine za kuhanje ili spremište za drva. Montažni roštilj, lako dostupan, prirodno je rješenje kada je cilj stvoriti skromniji prostor za roštilj u vrtu. Modeli se prodaju u potpunosti sastavljeni i dovoljno je takav roštilj postaviti na čvrstu podlogu ili ga, po potrebi, čak i cementirati. Korisno ga je obojiti posebnim proizvodom koji će ga učiniti nepropusnim za kišu i vlagu.

Izrada roštilja: Dakako,  ideja je originalna, ali primjenjujte tu mogućnost samo ako ste zaista vješti u zidarskim radovima ili ako želite potrošiti nešto više angažirajući kvalificirane radnike. Realizacija gotovog roštilja zahtijeva adekvatno planiranje koje može uključivati ​​i stvaranje odgovarajućeg prostora na kojem će se moći postaviti stolovi i stolci. Stvaranje čvrste potporne baze, uz korištenje prikladnog materijala kao što su vatrostalne opeke, bit će ključne točke za kvalitetno roštiljanje.

Ljetna kuhinja s roštiljem: Ako vaš vrt to dopušta, postavite prekrasnu ljetnu kuhinju s radnim pločama, sudoperom, hladnjakom i roštiljem! Tada možete obradovati sve svoje goste.  No, bez obzira jeste li odabrali mobilni ili fiksni roštilj, ne smijete ga postavljati bilo gdje u vrtu ili na terasi. Postoje određena pravila koja treba slijediti:

  • Važno je staviti roštilj na stabilno i čvrsto tlokako bi se osiguralo njegovo dobro održavanje;
  • Dim, neugodni mirisi ne smiju uznemiravati susjedstvo. Ne zaboravite roštilj orijentirati nasuprot vjetru kako ne biste dobili dim u lice.
  • Iz sigurnosnihrazloga dopustite 1,5 m između roštilja, ostale opreme i lišća. To će spriječiti požar.
  • Nikada ne stavljate roštilj uza zid, jer bi zid mogao brzo potamniti.

Koji roštilj instalirati u vrtu?

Prije nego što ugradite roštilj u svoj vrt, provjerite kod nadležnih institucija smijete li uopće imati roštilj na otvorenom. Ako povremeno palite roštilj, u principu vas nitko ne može kriviti, čak i ako se miris pečenja širi cijelom okolicom, dokle god to ne činite pretjerano ili ako vas ne ograničavaju lokalni propisi. U zgradi stambene zgrade propisi mogu sadržavati klauzulu koja ograničava upotrebu roštilja. Ponekad su potpuno zabranjeni.

Život u stanu može biti težak u modernom zarobljeništvu, odnosno zdravstvenoj izolaciji. Sretni ste, međutim, ako imate balkon, vlastiti kutak, idealan za punjenje vitaminom D pri najmanjoj zraci sunčeve svjetlosti, ali i za opuštajući odmor. No, ako želite učiniti život ugodnijim i aktivirati svoj roštilj, u većini zgrada koje prihvaćaju upotrebu roštilja na balkonima ili terasama dopušteni su samo električni uređaji!

 

Fiksni ili mobilni roštilj: Na vama je da učinite izbor. Čim se vrati lijepo vrijeme, užitak roštiljanja i ražnja neminovno se vraća. Ako se odlučite za fiksni roštilj, trebate znati da je to idealna oprema za redovitu upotrebu. Ugrađen u beton, ciglu ili kamen, fiksni roštilj najčešće se koristi drvenim ugljenom ili drvom. Postavlja se na čvrstoj podlozi i nakon instalacije se ne može pomicati. Ovisno o vašim potrebama, možete odabrati opciju s natkrovom koja vam omogućuje odvajanje dima tijekom kuhanja i olakšavanje čišćenja uređaja. Slaba strana ovoga izbora jest to što je instalacija donekle složena. Osim toga, za postavljanje roštilja visine preko 1,5 m potrebna je građevinska dozvola.

Mobilni roštilj, električni, na plin ili drveni ugljen, bez obzira na način kuhanja – bez njega nećete moći. Mobilni roštilj, praktičan i lagan za pomicanje, idealan je jer ga možete nositi sa sobom. Opremljen malim točkićima i ručkama, uklapa se u svaki kut vrta i ima prednost što je zaštićen za lošeg vremena. Danas je dostupan širok izbor materijala i oblika u skladu s vašim željama.

Pravila za smještaj roštilja: Dobro je znati prilikom kupnje neke osnovne stvari o roštiljima. Primjerice: bez obzira na to jesu li fiksni ili mobilni, roštilje ne biste trebali instalirati nigdje u vašem vrtu. Dim, neugodni mirisi, požar – sve su to moguće posljedice ako se ne pridržavate pravila. Budući da se roštilj, prema preferencijama, odvija na terasi ili u vrtu, u svim je slučajevima ključno postavljanje na stabilan i čvrst pod, kako bi se zajamčilo dobro održavanje.  

Čuvajte se vjetra! Miris i dim roštilja smatra se poremećajem okoliša. Da biste postigli optimalnu sigurnost, omogućite udaljenost od 1,5 metra između roštilja i druge opreme. Provjerite ima li u blizini uređaja lišća ili šumovita područja jer to može uzrokovati požar. Također, osigurajte da je izvor vode lako dostupan u slučaju incidenta. Napokon, ne stavljajte roštilj uza zid.

Ako ovoga ljeta želite jesti hranu s roštilja u svom vrtu, potreban vam je roštilj visokih performansi prilagođen vašim potrebama, koji će vam omogućiti uspjeh svih recepata. Između opreme za plin ili drveni ugljen vrijeme je da se odlučite:

  • Za zdravo i brzo kuhanje – odaberite plinski roštilj, jer  omogućuje jednostavno pripremanje ukusnih recepata zahvaljujući plamenicima koji se nalaze na ploči za kuhanje (lijevano željezo, emajlirane ploče ili kamen od lave). Za razliku od modela s drvenim ugljenom, plinski aparat idealan je za pravilno podešavanje topline i na taj način postiže se zdravo kuhanje (bez dodatka masnoće) i brzo.
  • Roštilj na drveni ugljen – za bolji okus roštilja, ako volite dobro roštiljanje. Savršen je za zadržavanje svih okusa i mirisa. Hrana koja se peče na roštilju s ugljenom ukusom je znatno bolja od one koja se kuha na plinskom roštilju, zbog čega ovu vrstu roštilja najčešće koriste kuhari. Prirodna masnoća koja izlazi iz hrane s roštilja daje poseban miris koji jelu daje više ukusa.  Uz to, ako više volite kuhati hranu na niskoj temperaturi, razmislite upravo o roštilju s ugljenom. Ako vam se, s druge strane, žuri, plinski roštilj bit će sasvim u redu. Roštilj s ugljenom cijenit ćete još više ako znate da žernja i plamen čine ovaj trenutak s prijateljima još prijateljskijim. Međutim, odlučite se za model s poklopcem kako biste uređaj mogli sigurno koristiti.
  • Radi jednostavnije uporabe – odberite plinski roštilj. Za brzo i lako paljenje roštilja koristite plinski uređaj. Potrebno je samo nekoliko postavki za uživanje u limu za pečenje na visokoj temperaturi. Osim toga, njegovo je održavanje jednostavno i brzo. U slučaju roštilja s ugljenom, postupak je složeniji. Pripremanje vatre zahtijeva vrijeme, ne računajući čišćenje pepela nakon uporabe. Pored toga, morate paziti da vam ne ponestane drva kako ne biste prekinuli pripremanje hrane. Oko 40 minuta nakon paljenja roštilja s ugljenom tek možete započeti svoj roštilj. S druge strane, ako želite uređaj za kuhanje postaviti prema svojim preferencijama i prostornim mogućnostima, okrenite se roštilju s ugljenom, jer se lako pomiče. Oprema je često postavljena na kotače, a ima i ručke, pa je prijenos lak, za razliku od plinskog modela koji je obično težak i prilično glomazan.

 Roštilji su modernizirani i danas su praktična i pouzdana oprema. Bilo da je posrijedi ugljen ili plin, napravljeni su od otpornih materijala koji traju. Modeli s drvenim ugljenom sve su sofisticiraniji. Opremljeni su radnim pločama, a neki imaju čak i pojednostavljeni električni sustav paljenja. Što se tiče plinske opreme, što više plamenika imaju, oni su učinkovitiji. Općenito, roštilj od 2,5 kW do 5 kW dovoljan je za stol od deset gostiju. Uređaj na drveni ugljen je najpristupačniji u usporedbi s plinskim modelom. Uz to, predstavlja dobar omjer kvalitete i cijene.

Savjet više: dva su uređaja savršena za pripremu dobrih roštilja. Ako je plinski roštilj idealan za brzo i moćno kuhanje, ljubitelji roštilja i dalje jako cijene verziju na ugljen. Sve što trebate učiniti je pronaći onaj koji odgovara vašim potrebama i željama za fini objed na otvorenom.

Pribor za roštilj: Jednom kada ga opremate, možete kupiti i pribor za svoj roštilj. Kamin sadrži gorivo ili plamenike potrebne za brzo kuhanje. Ako vam odgovara roštilj koji potiče zdravu kuhinju, opremite se rekuperatorom masti koji skuplja masnoću. Napokon, sjetite se zaštititi svoj roštilj od vremenskih prilika kada ga ne upotrebljavate. Pokrijte ga poklopcem da ostane u dobrom stanju.

Alternativa roštilju: Za pripremu roštilja neće vam uvijek trebati grill. Sve ovisi o vrsti kuhanja koju odaberete. Ako se odlučite – ne za roštilj, već za pladanj – hranu možete kuhati izravno na metalu ili kamenu. Ovaj se pribor lako čisti, a omogućuje kuhanje cijele hrane, pod uvjetom da je prethodno narezana. Slaba strana: čišćenje je naporno. Ako već volite roštilj, zašto ne biste koristili ražanj za ribu i meso? Smješteni u srcu ognjišta, vaši će se roštilji ravnomjerno kuhati.

Posuđe koje olakšava kuhanje: Pogodno za uravnoteženu kuhinju, predlažemo sredstvo za uklanjanje masnoće kako biste izbjegli kušanje ćevapa ili roštilja koji se kupaju u masnoći.  Rekuperator masti je pladanj koji sakuplja razmrvljenu masnoću za zdravo kuhanje i lako održavanje roštilja.

Održavanje fiksnog roštilja: Izložen vremenskim neprilikama tijekom cijele godine, fiksni roštilj mora se temeljito očistiti prije prve upotrebe u proljeće. To možete učiniti četkom i deterdžentom kako biste uklonili što više čađe i mrlja s dimnjaka, pokrova i kamina. Ako je vaš fiksni roštilj izrađen od vatrostalne opeke, upotrijebite poseban proizvod. Temeljito pregledajte roštilj i provjerite postoji li pukotina, redovito ga prskajte vodom tijekom sezone upotrebe.

Održavanje roštilja s ugljenom: Mobilni se roštilji zimi često zaštićuju, ali ih ipak treba malo obnoviti kada dođe lijepo vrijeme. I unutrašnjost i vanjština moraju se očistiti deterdžentom. Da biste prilagodili svoj roštilj, vanjsku površinu spremnika možete obojati posebnom bojom koja odolijeva visokim temperaturama. Pričekajte 48 sati nakon premazivanja posljednjeg sloja kako biste koristili svoj roštilj novog izgleda.

Održavanje plinskog roštilja: Ako ste se pak odlučili za plinski roštilj umjesto verzije na drveni ugljen, usredotočite se na stanje plamenika i cijevi kako biste provjerili nepropusnosti. Svake tri godine provjeravajte lavu i keramičko kamenje. Rastavite elemente i stavite ih u vodu sa sapunom, osim termometra na koji ćete prolaziti samo vlažnom krpom. Temeljito očistite svoj roštilj nekoliko puta u sezoni.

Čišćenje pribora: Važno je očistiti roštilj i pribor za roštilj nakon svake uporabe. Prvo ih namočite u vodi sa sapunom, lakše ćete ih očistiti. Za ostatke inkorporirane masti koristite posebnu pećnicu ili proizvod za roštilj i pročistite žičanom četkom. Ispraznite pepeo s roštilja nakon svake uporabe, ali nakon najmanje 24 sata, jer pepeo ostaje aktivan u tom razdoblju. Jednom kad je hladno, možete ih raštrkati u svom vrtu, gdje će se nakupiti  puževa i mrava i činit će vrlo dobro gnojivo.

Fiksni roštilj: Dobro odaberite mjesto svog fiksnog roštilja, jer – kad ga jednom instalirate, nećete ga moći premjestiti. Za male proračune, fiksni roštilj može se ugraditi u beton. U obliku bunara ili dimnjaka, fiksni roštilj može se graditi i kamenjem. Pronađite negdje rekonstruirano kamenje, zajamčen vam je tada  autentični izgled. Nešto skuplja, ali cigla je ipak najučinkovitiji materijal za ovu vrstu roštilja. Jednom kada su odabrani oblik i materijal, ne zaboravite osigurati spremnik za prikupljanje pepela. Ne samo da će olakšati održavanje vašeg fiksnog roštilja, nego će zajamčiti i bolju evakuaciju iz dimnjaka.

Mobilni roštilj: Mobilni roštilj, smješten na kotačima, može se instalirati u vrtu i u zatvorenom prostoru. Jednostavno se pomiče, samo se kotrlja, gura ili vuče. Poželjno je odabrati ravnu površinu za njegovu dobru stabilnost. Tijekom kuhanja možete ga lako pomicati i orijentirati u odnosu na vjetar.

Prijenosni roštilj: Postavite ga na ravnu površinu kako biste izbjegli neugodna iznenađenja, prevrtanje i slično. Prijenosni roštilj je najjednostavniji vanjski model roštilja. Montiran na tri ili četiri noge i opremljen ručkom, vrlo je jednostavan za transport i spremanje u bilo kojem trenutku. Neki su modeli čak sklopivi da bi se mogli smjestiti  i u kut ormara.

Pratite nas