Kategorije
Sve kategorije

UREĐENJE VRTA I OKUĆNICE

KAKO BESPRIJEKORNO UREDITI JESENSKI VRT 

Jesen je razdoblje čestih izmjena vedrih i kišnih dana. Takve vremenske prilike podsjetit će nas na potrebu češćega čišćenja i uređivanja okućnice: prašina, opalo lišće, otpaci od šišanja živice ili košnje – sve to treba ukloniti i urediti okoliš. Mnoštvo uređaja koji olakšavaju spomenute poslove čekaju vas kod vašeg ovlaštenog STIHL trgovca

Jesenski je vrt sve samo ne “hibernacija”. Sve biljke, osim onih koje su jako osjetljive na mraz, mogu se saditi u ovo doba godine jer će posljedice ljetnih vrućina i jesenskih kiša potaknuti rast. Korisni trik prije sadnje novih biljnih vrsta u vrtu je promatranje vegetacije kako se ne bi trebalo dodatno ulagati u zaštitu od mraza. Prvo je pravilo, osim izuzetaka koji se tiču ​​posebno robusnih biljaka, sadnja na pravoj dubini, vodeći računa da „vrat“  biljke ostane iznad tla. Što se tiče zimskih lukovica (koje se sade baš u jesen), ako tlo nije smrznuto, vrijeme da to učinite je do studenog. To je idealno doba za lukovice crocusa, narcisa i tulipana  – kako biste već prvih dana proljeća imali prekrasan šareni vrt.  Međutim, lukovice je uvijek poželjno saditi u isto tlo u koje su pale, odabirući samo one sorte koje se prirodno prilagođavaju tipu mikro klime, bez potrebe za zaštitom od mraza.

Obrezivanje bolesnih ili korovskih biljaka izbor je koji treba pažljivo razmotriti. Lijepi crveni i žuti listovi koji ukrašavaju travnjak ne  bi trebali ostati predugo na travi. Često uklanjajte lišće s travnjaka jer travi treba svjetlost kako bi rasla i zgusnula se. Upotrijebite stoga puhač za lišće koje sprječava stagniranje vlage, koja olakšava razvoj bolesti travnjaka.
Nastavite kositi travnjak dva puta na tjedan, kao ljeti, i ne zaboravite gnojiti prije zime. Čak i ako je hladno i klima je suha, pa ne pada kiša, ne zaboravite redovito zalijevati biljke, a zatim to nastavite i zimi. Ne slijedite kalendar, već proučavajte znakove dehidracije izravno iz samih biljaka: uvenuli, uvijeni ili smeđi listovi znače da biljkama može nedostajati vode. Naprotiv, kad je klima osobito vlažna i padaju obilne kiše, cvijeće i biljke mogu se oštetiti te ih stoga treba učiniti sigurnima i dobro zaštićenima. Ako to zahtijeva klima, razmislite o korištenju staklenika,  jednom od najboljih načina da ih zaštitite od prvih „zimskih prehlada“.

Olakšajte rad u vrtu pomoću STIHL uređaja 

Jesen, novo godišnje doba, prirodno, dakle, donosi više posla u vrtu i okućnici.  Motorni, električni i akumulatorski puhači, pile te trimeri uvelike će vam pomoći pri poslovima uređivanja, a visokotlačni perači lako će i brzo osloboditi vaše popločane plohe, vozila i alate svake nečistoće.

Motorne pile nisu samo alat profesionalnih šumskih radnika. Cijeli spektar modela za sitne radove na oblikovanju stabla i za rad u drvu, za izradu ogrjevnog drveta te obaranje manjih stabala stoje vam na raspolaganju. Posebno su zanimljivi modeli na pogon akumulatorskim baterijama zbog svoje jednostavnosti korištenja, niske razine buke, a opet moćni i pouzdani.

Otpalo lišće već se gomila na nogostupima i u kutovima posjeda, naneseni vjetrovima sjevernih smjerova. Puhači su već poznato oruđe protiv ove pojave –  olakšavaju uhrpavanje i grupiranje lišća, kako bi ga se lakše odstranilo. Tu moramo spomenuti zgodnu osobinu STIHL puhača – mogućnost pretvaranja puhača u usisavač, opremljen čvrstom torbom za usisani materijal, velike zapremnine i lakom za montažu na stroj. Značajna pomoć pri uklanjanju lišća, ali i drugoga laganog otpada, primjerice u manjim drvnim radionicama ili pri građevinarskim poslovima.

Visokotlačni perači STIHL nezaobilazan su alat pri održavanju čistoće popločanih ploha i fasada, pri uklanjanju nečistoće s alata ili vozila, ali i kod pranja uređaja i opreme za vinogradarstvo i voćarstvo – aktivnosti koja najbolje označava jesen i jesenske poslove na posjedu. Ovi perači opremljeni su visokokvalitetnim sapnicama (brizgaljkama) za pranje koje s lakoćom uklanjaju blato i drugu nečistoću.

Ukratko, ne dopustite da vam obilje zadataka koji vas očekuju početkom jeseni  pokvare uživanje u plodovima najbogatijeg doba godine. Svaki od tih poslova olakšat će vam i ubrzati neki od strojeva iz asortimana STIHL.

 

Pratite nas