Kategorije
Sve kategorije Praktične ideje u kući

DECLUTTERING ILI KAKO ORGANIZIRATI PROSTOR

DECLUTTERING  ILI KAKO ORGANIZIRATI PROSTOR

Ako mislite da ste među onima koji samo gomilaju stvari i red vam nije prvenstveni smisao stanovanja, tada su savjeti stručnjaka za uspostavljanje reda i poboljšanja kvalitete života – baš za vas.  Ukratko, ako niste najbolje organizirani  i  ne planirate imati bilo kakve akcije kako biste se riješili  suvišnih stvari, za vas je kao izmišljen decluttering, svojevrstan minimalistički pokret koji podrazumijeva sposobnost raščišćavanja i uređenja prostora…

Često ste željeli stvoriti više prostora u kući, imati više reda i osjećati se lakše. Ali ova izvrsna želja prestaje, vrlo često, već u mislima i rijetko se pretvara u praksu. Jedan od razloga za takav nedostatak akcije jest, bez sumnje, (pogrešna) ideja da će vam to uzeti previše vremena i previše napora.

To uvjerenje proizlazi iz pogreške razmatranja postupka declutteringa, odnosno razbijanja nereda, u svojoj složenosti i nemogućnosti da se vide koraci jedan za drugim, „razbijanje” na mnogo malih konkretnih akcija (znate da možete početi samo sa 10 minuta dnevno ?). Pogledajmo, dakle, kako implementirati decluttering. Uz goleme prednosti i za dušu i za način života.

Decluttering u kući valja početi od predsoblja. Neke tvrtke koje proizvode namještaj već u ideji namještaja imaju stav da se stvari ne bi trebalo gomilati.

DECLUTTERING – MINIMALISTIČKI PRISTUP ILI POTREBA:  Za ovaj pojam čuje se sve češće, uza sve hvale i prednosti. Ali što to znači u praksi? Prijevod  ili, bolje, objašnjenje riječi decluttering  je  –  stvaranje mjesta i, stoga, uklanjanje suvišnih stvari i predmeta. Posrijedi je kategorija koja u svom značenju ima  mnogo širi opseg  nego što to možemo zamisliti. Zapravo, stanovito je to filozofsko-psihološko poimanje da je ono što trebamo osjećati i živjeti i da je nama imati stvarno zanemariv dio naspram onoga što nas okružuje. Dakle, decluttering također znači – baciti, razmijeniti i maknuti. Prijateljima, onima kojima je to potrebno, ili na društvenim mrežama, treba dati mogućnost da prihvate i možda dalje doniraju ono što žele primiti od vas.

SAVJETI ZA DOBRU PRIPREMU: Prije nego počnete učinkovito provoditi naum da se riješite stvari, možda i uspomena, smognite hrabrosti i punom snagom, bez straha,  riješite se suvišnih predmeta  koji su pratili dobar dio vašega života. Jer, to su samo predmeti, stvari, a smanjit ćete gomilanje, unijeti novu energiju (mentalnu i fizičku), što će vam donijeti nove mogućnosti i dati  pozitivan poticaj kreativnosti i veselju.

Decluttering zahtijeva jaku dozu odlučnosti i sposobnost življenja s malim trenucima melankolije i nostalgije. Kako prostor postaje dostupan, a netko se rješava suvišnih stvari, tako možete bolje baratati i s budžetom. Iz tih razloga, decluttering uključuje ne samo fizičku, nego i unutarnju spremnost. Razlog je to  uvijek da se na vrijeme počnete pripremati za akciju.

S knjigama nikad priča nije ista kao s drugim predmetima. Naime, knjige se  poklanjaju  ili doniraju.

DECLUTTERING KOD KUĆE: Kako uopće isprazniti kuću od svih suvišnih stvari? Ideja je vrlo zastrašujuća jer znamo da gotovo i nema kuće a da nije prepuna svega i svačega. Stoga predlažemo učinkovit i brz način declutteringa,  čak i za ljude koji ne žele neke posebne strategije, pa i za one koji imaju strpljenja,  ili za one koji moraju iskoristiti kratkotrajnu inspiraciju da uvedu red. Savjet je:

  1. namjestiti različite vreće za smeće (papir, plastika, različito staklo) i vrlo veliku kutiju (za recikliranje, dar, razmjenu).
  2. početi oslobađajući obilazak kuće, uključujući balkone, ormare i, ako je moguće, podrume i potkrovlja.

Tijekom ove turneje po kući, potrebno je napustiti sve vrste neopravdanih vezanosti i želje za akumuliranjem. I počnite bacati, oslobađajući se. Ili, one predmete koji se još mogu upotrijebiti spremite u kutiju.

Ladice, kakve god bile namjene, osmišljene su da stvaraju red.

Naravno, ne  mogu se izbjeći ormari, ladice i police za cipele. Na ovoj drugoj oslobađajućoj turneji prikupit će se više predmeta koji će se reciklirati, dati i razmjenjivati. Zapravo, kad je riječ o odjeći i cipelama, moguće je da se kutija ispuni  brzinom svjetlosti. Nemojte paničariti: važno je nastaviti stvarati prostor bez oklijevanja ili žaljenja.

Kad su kutije za recikliranje napunjene, bit će potrebno podijeliti odredišta tako da ih se označi: npr. za siromašne, susjede ili  prijatelje. Decluttering ne bi trebao zaobići ni dječju sobu: ustvari, to bi mogao biti vrlo poučan način da ih naučite kako nešto dati i podijeliti s drugima. Osim toga, kamo s viškom igračaka koje će vaše dijete uskoro prerasti?

DECLUTERING KNJIGA: Kako biste se korisno riješili knjiga, treba voditi računa o nekoliko pretpostavki: knjige nikada ne smiju biti bačene, iz bilo kojeg razloga. Dakle, ako vam je potrebno napraviti  mjesta u svojoj biblioteci  ili imate previše tomova  – iako su knjige jedna od rijetkih stvari koje je vrijedno pretjerano akumulirati – parola je: dati! Ali ne samo to, vrlo korisna  može biti razmjena knjiga (npr. stručnih knjiga, kao za knjigovodstvo). U potonjem slučaju, dragocjenije od oslobađanja prostora  bit će prikupljanje novih naslova. Među primateljima odbačenih ili napuštenih knjiga, ne zaboravite lokalne knjižnice, škole, vrtiće, bolnice i pritvorske centre.

Jedno od najučinkovitijih trikova za dobru procjenu kamo sa stvarima koje više ne trebate jest razmišljanje u kolektivnom smislu. Stvari će konačno izaći s perimetra vaših zidova, stvoriti mjesta za novo i davati novi život negdje drugdje. Smisao je kolektivnoga da ono što je vama bilo suvišno – to više nije, nekom je postalo novo, a na taj način je učinjena neka vrsta „reprodukcije“.

Decluttering ne znači samo naručivanje, već i bolje te sretnije življenje. Zato smisao declutteringa i jest riješiti se previše nepotrebnih stvari koje ste akumulirali kod kuće i u vašem životu općenito.

Kad s psihološke strane govorimo o declutteringu, tada valja znati da je riječ o pravoj disciplini čišćenja kao obliku oslobođenja, discipline, oplemenjivanja svoga svakidašnjeg života. I zapravo je jednostavno: manje nereda u kući, znači više prostora, više slobodnoga vremena, manje kućanskih poslova, brže i jednostavnije čišćenje kuće. Ali ne samo to, jer održavanje minimalnog načina života  također donosi važne mentalne prednosti. Neki smatraju da decluttering ne oslobađa samo ormar, nego i da to uključuje radikalnu promjenu u načinu života, više usmjerenu na svoju bit i manje čistog konzumerizma.

PREDNOSTI UREDNE KUĆE: Besplatna i uredna kuća omogućuje brzo pronalaženje  i zamjenu bez napora . Vaš dan počinje bolje ako dijelite besplatno.  Kada znate da nešto trebate naručiti, ali nemate vremena i / ili želje, to vam generira puno stresa, bez obzira na činjenicu da se poremećaj povećava. Uredna kuća eliminira ovaj problem i uvelike smanjuje vaš stres. Kada su stvari koje imate kod kuće vezane za emocionalne ili sentimentalne uspomene, to može izazvati nelagodu, tugu, zamjerke ili krivnju. Oslobađajući se bez ikakvih problema s nekim od tih predmeta, bit ćete spokojniji. Kada ste prisiljeni provesti cijeli dan, naprimjer subotu, kako biste napravili reda u podrumu, shvatit ćete da sve one nepotrebne i nakupljene stvari, nagomilane u kutu, iziskuju vrijeme  u aktivnosti  sređivanja, dok ste se ustvari to vrijeme mogli posvetiti svom životu i sebi. 

Stres koji se akumulira zbog kuće može se lako eliminirati, smanjujući količinu stvari koje imate kod kuće. Bit ćete usredotočenji na stvari koje su stvarno važne, imat ćete jasnije ideje o tome što stvarno želite, bit ćete svjesniji  svojih potreba i onih u vašoj obitelji. Decluttering se može primijeniti kod kuće, podjednako tako i kad su posrijedi obveze , telefoniranje ili prijateljstva: naučite biti okruženi lijepim stvarima, budite s ljudima koji vas čine mirnim i zadovoljnim, ne bavite se razlagabanjima telefonom o stvarima koje ne možete promijeniti niti na njih utjecati, štedite svoje vrijeme za sebe. Smanjit ćete na taj način fizički i emocionalni stres koji se akumuliraju svaki dan. Ukratko, možete svoj život protumačiti na pozitivan način: nakupljeni predmeti (i poremećaji!) nisu dobri za nas. Vanjski kaos čini da se osjećamo iscrpljeno čim uđemo u kuću, pa što se to više akumulira, teže je popraviti! Za izlazak iz toga začaranoga kruga, potrebno je puno vremena i strpljenja!

I, kad ste jednom poduzeli decluttering, nastavite s organiziranjem istih poteza i u budućnosti: jer, ako ste i morali isprazniti ladice i ormare kako biste sve spremili u kutije, shvatit ćete da opet imate mnoštvo predmeta koje niste koristili već dugo. Mlinac za kavu nikad se nije koristio, odjeća u nekim veličinama nije se nosila godinama, naočale koje skupljaju prašinu u kuhinjskim ormarima … riješite se svega toga! Dajte nekome koga ćete zbog toga razveseliti ono što se još može koristiti, ostalo bacite. U ormarima ćete tako osloboditi prostor kako biste spremili ono što stvarno trebate na uredniji i udobniji način.

Ponekad nered nastaje i zbog nedostatka organizacije ili izbora namještaja. Ako je vaš dom takav da se sve „vidi, s otvorenim policama i bibliotekama, pa se nakupilo mnoštvo pošte,  časopisa, sitnica koje odlažete, rezultat svega toga bit će nered. Declutteringom ćete dobiti uredan i čist namještaj. Ono što morate čuvati smjestite u kutije, kao i korisne predmete, jer ćete tako zasigurno lakše održavati red, čak i ako imate malo prostora.

Pratite nas