KAKO PROSTOR UČINITI UGODNIM I SKLADNIM

Dobro uređen interijer uvijek izgleda skladno. U takvom prostoru osjećamo se ugodno. Razlog je u tomu što je takav prostor u ravnoteži, harmoničan, ugodnog ritma, dobrih proporcija i omjera te uvijek ima akcent koji privlači pozornost. Dodaci u prostoru imaju veliku ulogu u načinu na koji ćemo percipirati određeni interijer, kao dosadan ili uzbudljiv prostor…

Urediti prostor toplim bojama, žutom, crvenom i narančastom značilo je upotrijebiti puno simetrije i što manje „natrpanog“ prostora.

Prilikom odabira detalja u prostoru uvijek moramo imati na umu veličinu prostora, njegov oblik i namjenu te količinu svjetla i boju. Postavljnjem detalja na pomno odabrano mjesto dobivamo akcent u prostoru. Usklađivanjem namještaja i dodataka kao što su slike, zrcala, jastučići, vaze, svijećnjaci, lončanice, draperije, tepisi i prostirke – postižemo ugodnu atmosferu u interijeru te naglašavamo osobnost vlasnika-korisnika prostora. Ovisno o mogućnostima prostora, ali i željama i potrebama korisnika, prostor mora pomiriti funkcionalne i estetske zahtjeve.

Lijevo:  Percepcija i mijenjanje prostora različitim bojama obilje zelenila primjereno je namjeni prostora. U sredini:  obilje zelenila primjereno je namjeni prostora. Desno: Pozadina u zasićenom tonu ističe predmete  ispred.

RAVNOTEŽA U PROSTORU je bitan parametar jer izaziva osjećaj mirovanja. Kreiramo je  odabirom oblika, boja, površina i teksture,  pazeći pri tom na činjenicu da tamniji, topliji tonovi  izgledaju „teže“ od hladnih, svjetlijih tonova. Intenzivne boje, neobične površine, posebni oblici privlače pozornost. Transparentne forme čine se lakšima od punih oblika. Jednostavniji način slaganja namještaja i dodataka jest način stroge simetrije. Odabrani elementi namještaja, slika, svijećnjaka itd.,  postavljaju se u međusobno strogo simeričan odnos. Taj način češći je u tradicionalanim i klasičnim te formalnim prostorima. Zahtjevniji pak način postavljanja elementa u prostoru je asimetrična ravnoteža.  Nije statična i stroga kao simetrična te zato može biti puno zanimljivija. Čine ju vizualni omjer linija, boja, oblika i tekstura koji je međusobno balansiran bez dupliciranja.

Urediti prostor toplim bojama, žutom, crvenom i narančastom značilo je upotrijebiti puno simetrije i što manje „natrpanog“ prostora.

KRUŽNA RAVNOTEŽA  podrazumijeva postojanje središne točke – fokusa, oko koje se nižu elementi sa strane ili u kružnom rasporedu. No, višestruko ponavljanje oblika, boje, teksture itd., kružnim rasporedom moguće je u velikim prostorima ili onima gdje je arhitektura kružnog oblika. Izbor različitih elementa mora biti vođen jasnim konceptom dizajna. Tako postižemo  harmoniju u prostoru. Dobro je kombinirati različite volumene, oblike, boje, teksture na umjeren način. Bez kontrasta događa se monotonija, dok će prostor izgledati konfuzno zbog pretjerivanja u različitosti. Sličnost i različitost moraju biti kombinirani u pravom omjeru, izmjenjivati se i ponavljati u dobrom ritmu.  Boje i uzorci na jastucima, slike na zidovima, ako su usklađene s bojama i uzrocima na dekorima ili tapetama,  doprinose stvaranju ritma  u prostoru.

AKCENT U PROSTORU PRIVLAČI POZORNOST:   Potrebno je pravilno ocijeniti što i u kojoj količini naglasiti, te pri tome slijediti osnovni princip izbjegavanja više naglasaka u jednoj grupi elementa. Svi volumeni trebaju biti u međusobnom skladu. Sobe istih dimenzija mogu djelovati sasvim različito zbog  rasporeda prozora, vrata, pozicioniranja namještaja. Neki omjeri i proporcije su poželjnije od drugih. Najpoznatiji rezultat istraživanja omjera i razmjera jest „zlatni rez“.

Zadovoljenje estetskog element u interijeru nije jednostavno i često vodi raspravama o posjedovanju ukusa ili neukusa. Lakše nam je analizirati funkciju i konstrukciju prostora jer možemo koristiti logičke kriterije. Analiza estetike nema logičke kriterije koji se koriste kod analize funkcije i konstrukcije. Često se estetika kvalificira u izrazu „lijepo“. U različitim kontekstima gledanja možemo isti interijer ocijeniti kao lijep ili kao neatraktivan.

Udobnost sa stilom

Često smo u ocjenjivanju lijepog pod utjecajem vanjskih izvora koji određuju naš ukus. On je pak  po utjecajem mode određenog vremena, okoline, obrazovanja, naučenim vrijednostima itd.  Odrastanjem, obrazovanjem i iskustvom većina ljudi mijenja ukus.

Zadatak je dizajnera interijera oblikovati prostor kroz jasnu ideju-koncept. Pazeći na osnovne principe dizajna postići ćemo dobar dizajn koji komunicira s korisnicima prostora. Odabirom namještja, opreme i dodataka moramo imati na umu praktičnost i svrsishodnost prostora, u kojem će odabrani materijali moći biti korišteni kroz vrijeme. U takvom prostoru korisnik se osjeća ugodno, zadovoljno i sigurno. Uspjeh uređenja interijera moguć je ako uzimamo u obzir konstrukciju, funkciju, materijal i estetiku, sve u kontekstu određenog vremena i potreba korisnika koji će boraviti u prostoru.

Pratite nas