Eko dom

EKONOMSKA I EKOLOŠKA ISPLATIVOST OBITELJSKE KUĆE

Moderna sustavna rješenja za obiteljske kuće jamče udobnost i toplinu zu znatno manju potrošnju energije, smanjenje troškova i do 20% te pozitivan utjecaj na okoliš. To je moguće zahvaljujući naprednim tehnologijama baziranim na obnovljivim izvorima i pametnoj regulaciji. Ipak, kako u moru opcija odabrati odgovarajuće sustavno rješenje te koja je tajna kuća s viškom energije?

Gradnja kuće s viškom energije: Ovaj model kuće savršeno se uklapa u Hoval filozofiju koja se zalaže za održivost i energetsku učinkovitost. Inovacije u području toplinskih ovojnica zgrada i energetske izolacije integrirane su u Hovalova napredna sustavna rješenja koja koriste obnovljive izvore energije. Zahvaljujući tome zgrada može biti potpuno neovisna od tradicionalnih izvora energije. Štoviše, cjelokupnim rješenjem upravlja se jednostavno i racionalno, uz inteligentan sustav kontroleTopTronic®E, koji učinkovito kontrolira sve izvore topline, ovisno o vremenskoj prognozi ili dnevnim preferencijama

Ali tu čarolija ne prestaje jer cilj nije samo smanjiti potrošnju energije, već i proizvesti vlastitu energiju, i to potpuno neovisno, koristeći obnovljive izvore. Upravo taj aspect otvara neke nove horizonte održivosti i energetske učinkovitosti. Kuća s viškom energije pretvara obiteljski dom u energetski potpuno neovisnu zgradu, koja je zaštićena od ekonomske krize, te na tržištu nekretnina vrijedi duplo zbog dodatnih izvora prihoda. Zgrada je tako iz “energetski ovisne” pretvorena u autonomnog proizvođača energije, koju vlasnici mogu koristiti ne samo za zadovoljenje domaće potrošnje, već i za stvaranje dodatnih prihoda u godišnjem proračunu.

Primjer ekološkog i ekonomičnog rješenja: Mali tehnološki dragulj izgrađen je 2011. godine u gradu Ora, u pokrajini Bolzano, sukladno s normom CasaClimaA+. Rezultat je ambicioznog izazova koji je uključivao nekoliko mjeseci mukotrpnog rada tima stručnjaka. Arhitekti, inženjeri I tehničari ujedinili su svoje znanje i iskustvo kako bi stvorili inovativni concept dizajna i postavili nove standard zelene gradnje.

Za grijanje i hlađenje kuće ugrađena je dizalica topline HovalThermalia® H (17) s geotermalnim sondama, a u kombinaciji sa solarnim sustavom i spremnikom energije EnerVal (800) služi i za pripremu potrošne topple vode, dok regulirana kućna ventilacija HomeVent® pruža savršenu udobnost i konstantan osjećaj svježine. Uz dodatne uštede i mogućnost proizvodnje vlastite energije, otvaranje prozora je također stvar prošlosti. Tako neugodna buka, mirisi, nečistoća, prašina te insekti ostaju daleko od obiteljske kuće.

Koje sustavno rješenje odabrati? Koji sustav odabrati i zašto se njihove cijene ponekad razlikuju i za čak 30%? Na ovo pitanje ne možete odgovoriti uzimajući u obzir samo nabavne cijene sustava, već morate sagledati i ukupne troškove. Osim troškova samoga sustava i ugradnje, razmotrite troškove eksploatacije i usluga tijekom dužeg razdoblja. Opcija koja se, na prvi pogled, čini možda skupljom, može biti isplativija tijekom vremena zbog iznenađujućih ušteda i dodatnih prihoda.

Ovisno o preferiranom izvoru energije, Hoval u ponudi ima tri sustavna rješenja koja spajaju održivost, arhitekturu i ekonomsku učinkovitost kako bi energetskaobiteljska kuća iz snova zaživjela:

  • Blue sustav – ekonomično rješenje s minimalnom potrošnjom energije, zahvaljujući UltraGas® plinskom kondenzacijskom kotlu, ultra tankim solarnim kolektorima UltraSol, MultiVal spremniku potrošne tople vode i HomeVent® reguliranoj kućnoj ventilaciji;
  • Cool Green sustav – visoko učinkovito rješenja za grijanje, ventilaciju i hlađenje uz Belaria®Compact SRM dizalicu topline zrak/voda i HomeVent® reguliranu ventilaciju;
  • Cool Green Plus sustav – pretvara dom u pravu malu toplanu uz Belaria®SRM dizalicu topline zrak/voda, UltraSol solarne kolektore, MultiVal spremnik potrošne tople vode i HomeVent® reguliranu kućnu ventilaciju.

Imate zanimljiv projekt, trebate ponudu ili možda stručni savjet?

Javite nam se na hoval.hr@hoval.com, ili na broj 01 466 6376, kako bismo zajedno pronašli odgovarajuće rješenje, uz odgovornost za energiju i okoliš!