Kategorije
Uređenje vrta i okućnice

PROLJEĆE JE, IZNESITE BILJKE U VRT ILI NA TERASU

Kuća bez biljaka i neuredan vrt su poput slike bez okvira, a to se najbolje vidi u toplijem razdoblju godine, kada mnogi  vole vrijeme provoditi na otvorenom. Potrebno je stoga malo cvjetnih ili jednostavno zelenih mjesta u unutarnjim i vanjskim prostorima. Glavni sastojak za oformiti lijepim takvo mjesto jest fantazija – odnosno malo kreativnosti koju svi imamo. Ako se pitate kako verandu učiniti gracioznijom ili kako ukrasiti svoj vrt, veći ili manji, donosimo nekoliko osnovnih ideja koje bi vam mogle pomoći u početku kreiranja samo vašega vrta…

Najprije, odredite koliki je prostor koji vam stoji na raspolaganju. Potom, vodite računa o vlastitom ukusu. Ideje su samo kako biste se snašli u realizaciji svojih želja i ideja. Nije nimalo pogrešno početi i s proračunom. Uostalom, nema ništa gore nego odustati od projekta jer je sve što ste zamislili daleko izvan vaših mogućnosti. Ako ste to prevladali, nastavite maštati…

Što trebate imati i učiniti za početak: Bez obzira na to od koje ćete točke započeti, mora vam biti jasno što želite. Ako vam je namjera stvoriti samo zelene ili cvjetne kutove, najvjerojatnije su vam potrebni vrtni lonci ili pitari. Na tržištu ih ima pravo obilje, stoga se oslonite na parametre koje smo već spomenuli: raspoloživi prostor, učinak koji želite postići, proračun i, posljednje, ali ne najmanje bitno, koje biljke namjeravate uzgajati.

Svaka biljka ima svoj pitar: O tome u kakvi pitar staviti kakvu biljku nema čvrstoga pravila. Ako želite uređivati vrt slijedeći određeni stil, morate barem znati vrste pitara, kako biste, primjerice, izbjegli stavljanje stabla limuna u lonac promjera 20 cm. Zatim, postoje biljke kojima treba poseban mali lonac, poput bonsaija, kako bi se spriječilo da pretjerano rastu; ili biljke kojima je potrebna posebna drenaža, pa bi jedan lonac mogao biti bolji od drugoga. Konačno se možete usredotočiti na oblike i boje i na to kako lako upravljati njima na temelju okruženja unutar kojega ih namjeravate smjestiti.

Opremite vanjski prostor – verandu, vrt, balkon: Bilo da je riječ o velikom ili malom prostoru, nije važno, ako ste odlučili ubaciti boju u svoj sivi i nepopunjeni kutak, uspjet ćete! Uostalom, potrebno je vrlo malo: biljka, čak i samo zelena, omekšava i najsurovije okruženje. Ako imate veliki vrt, možete si priuštiti zanimljive kreativne kombinacije. Čak se i na verandi možete dovoljno usuditi. To se ne odnosi na balkone koji imaju ograničen prostor i maksimalno tolerirano opterećenje: pa, ako razmišljate o baobabu, osim ako nemate vrt, morat ćete ga se na balkonu odreći.

Kako izabrati dobar i lijepi pitar? Izvana se lako možete odlučiti za one od terakote, plastike, betona i, ako se adekvatno tretiraju, od željeza, čelika i keramike.

Betonske vrtne posude su vanjske posude par excellence. Na tržištu ih ima raznik oblika, veličina, debljina, ukratko – za svačiji ukus. Najčešće se koriste u gradskim javnim prostorima. Glavne vrste koje možete pronaći su linearni, geometrijski i spartanski pitari, izrađeni od grubog betona i grita; vrlo su funkcionalni, čak i oni s neoklasicističkim motivima, koji uglavnom čine javni prostor dekorativnijim, poput malih vrtova i cvjetnih urbanih kutova.

Geometrijski vrt: Ako imate dobro održavane cvjetne gredice s definiranim oblicima, velikim razmacima i malo prožimanja, možete se odlučiti za jednostavne betonske vaze, koje se uklapaju u kontekst. Zanimljivi su oni pitari koji su obrađeni kamenjem, u cementu i gritu, čak i polikromnom ili običnom. Moći ćete izmjenjivati ​​kružne oblike s kvadratnima kako biste stvorili dojam kretanja, zadržavajući uvijek geometrijsku temu svoga vrta.

Savršeni su pitari bez previše šljokica, orijentalnog stila, poput bonsaija ili jednostavnih bambusovih kanti. Ako pitare postavljate na način da se dopunjuju sa živicama, provjerite jesu li iste kvalitete, jer ih tada možete ukrasiti tako da postižete što bolji izgled ukrasnim obrezivanjem biljaka. Šimširovina je izvrsna za ovu svrhu, jer ima vrlo spor rast i stoga ne zahtijeva često održavanje. Zanimljiva je i napica, koju lako možete zakopati u svojim betonskim posudama te istodobno postići profinjeni i prirodni učinak.

Romantični vrt: Ako u svom vrtu želite stvoriti evokativni romantični kutak, prvi savjet je da se odlučite za cvjetnice koje omekšavaju okoliš. U tom slučaju možete birati između različitih umjetničkih betonskih pitara, kojih je bezbroj na tržištu, različitih oblika, dizajna, namjena: od uzdignutih listova akanta do lica četiriju vjetrova koji pušu, ali i trijumfa grozdova i lukova. Ili su to jednostavne vaze s podignutim ili stručno urezanim rubovima.  S ovom vrstom pitara moguće je dobiti beskonačan broj kombinacija. Možete odabrati veliku i okruglu, koju ćete staviti u središte vrta i gdje ćete posaditi “vodopad” ili “plačuće” biljke, poput Aubrezie (tarčuke), prekrasne višegodišnje biljke koja će postati poput jastuka indigoljubičaste boje. Samo pazite da pitar postavite na svjetlo ili u blagu sjenu. Učinak je zajamčen.

Ako pak u vrtu imate drveće poput vrba, možete postaviti ukrašene betonske pitare i zasaditi ih obojenim Delfiniumima (kokotićima), koji će stvoriti nevjerojatne kontraste s granama drveća. Dobro ih je zasaditi naizmjenično s ružama. Još jedno vrlo romantično rješenje je petunija. U tom slučaju možete odabrati nijanse od lila do ljubičaste i zasaditi ih u betonskim pitarima, čak i u onima bizarnih oblika. Ukratko – ovisno o prostoru, možete odabrati rafinirane kombinacije poput klasičnih, originalnih i odvažnih.

 

Vrtne posude od terakote: To su također savršeni pitari za eksterijere, a izvrsno se slažu s vrtnim okruženjem, verandom i balkonom. Terakotne posude su svestrane, pa se biljke mogu sigurno čuvati i unutar kuće, iako se za to koriste plastične posude, jer se zbog težine lakše pomiču. No, vratimo se u vrt: vrtne posude od terakote praktički su bezvremenski klasik. Na tržištu postoji mnogo oblika i veličina terakotnih posuda, odnosno pitara, problem je jedino odabrati pravi, odgovarajući, u skladu sa cvijećem ili biljkama koje želite imati u svom vrtu. Pitari mogu imati glavnu ulogu ili se mogu postaviti zajedno s drugim ukrasnim elementima, kao što su balustrade ili živice. Najpoznatiji pitari od terakote na tržištu koje su dostupne i nama u Hrvatskoj su oni izrađeni od toskanske gline.

Tradicionalni oblici su jednostavni, stoga je klasični pitar onaj s uskom bazom koji se širi prema otvoru, glatkom i užem. Međutim, ovaj se tip pitara sve više pojavljuje na balkonu, gdje  su apsolutni akteri biljke. Osim toga, na taj se način postiže dovoljno prostora za biljke i cvijeće ili –  zašto ne – s aromatičnim i začinskim biljem. Posude od terakote također možete držati u vrtu, grupirane uz kuću, gdje se, zapravo, uzgaja aromatično i mirisno bilje za kuhinju, koje je, uz to, prilično dekorativno.  Valja reći i da odabir terakotne posude znači pridržavati se klasičnog estetskog rješenja, što je idealno za vrt s dobro definiranim, urednim i ugodnim prostorom.

Željezne vrtne posude: Željezne vrtne posude uistinu su poseban komad namještaja. Što se tiče ostalih materijala, za ove vrste pitara možete birati između različitih veličina i modela. To su uglavnom dizajnerski i funkcionalni predmeti, savršeni u modernom ili suvremenom vrtu. No, budite oprezni jer , primjerice, staro glačalo mora biti posebno obrađeno za vanjske dijelove. Bolje je da ne štedite ako se odlučite za ovu vrstu posuda jer ćete je možda morati zamijeniti u kratkom vremenu. Vlaga i loše vremenske prilike riskiraju formiranje hrđe, a ne starenje posude. Isto vrijedi i za čelične vrtne lonce koji, za razliku od željeznih, imaju dulje trajanje i suvremeniji su estetski proizvod.

 Seoski vrt: Seoski je vrt izvrsno rješenje, čak i ako nemate puno prostora na raspolaganju. Također možete opremiti samo kut verande ili balkona; ako postavite prave posude i biljke, to će imati velik učinak. Najfascinantnija stvar u seoskom vrtu je romantičnost i melankoličnost, topla i ugodna atmosfera. Lijepa garnitura od kovana željeza dobro se slaže sa željeznim vrtnim loncima, jednostavnim i funkcionalnim, gdje možete zasaditi različite vrste biljaka. Imajte na umu da se, ako vam to prostor dopušta, ne biste trebali lišiti vintage stolca za ljuljanje, primjerice. Ako imate i malo travnjaka, stvorite zelene i cvjetne kutove. Posude rasporedite tako da su one veće straga, a manje sprijeda.

Moderni vrt: Za uređenje modernoga vrta možete primijeniti čelične vrtne posude, ali one koje su dobre i za interijere. Za željezne pitare najvažnije je da su jednostavni i bez previše ukrasa. Stroge i neupadljive linije ostavljaju prostor za biljku kao glavni subjekt u vrtu.

 

Pitari s kvadratnim postoljem, velikim i savršenim za drvenaste biljke, također su podobne za moderni vrt. Ali, cilindrične posude u željezu i čeliku također mogu stvoriti moderan kutak u vašem vrtu. Najprikladnije su u tom smislu biljke zelene boje, pa živice šišajte u geometrijskim motivima, a prema novim trendovima koji dolaze iz Velike Britanije – nadopunite takav vrt s bijelim hortenzijama, kako biste dodatno zaokružili oblik. Ako nemate mnogo raspoloživog prostora, možete se odlučiti za uvjerljivo i funkcionalno rješenje: kutni vrtni pitari, napravljeni od željeza, apsolutno su prihvatljivo i dobro rješenje.

Opremite unutarnje prostore biljkama: Kao i vrt, tako i prostor u interijeru poprima ugodniji i sofisticiraniji izgled uz biljake koje djeluju kao pribor za uređenje. Osim odabira prave biljke i postavljanja na pravo mjesto, morate pažljivo odabrati potporu, a samim tim i pitar koji će je sadržavati. Izvrsne učinke možete postići s plastičnim vrtnim loncima ili s keramičkim, drvenim, čeličnim. Općenito, unutarnje vaze bi trebale biti lakše i jednostavnije za rukovanje od vrtnih vaza, a možete se odlučiti i za vrlo posebne i rafinirane modele.

 

Plastične posude: Pomoću ovih vaza možete stvoriti i vrlo lijepe zelene kutove. Prednost im je ta što možete bez problema mijenjati kombinaciju ili premještati biljke – ako trebate osloboditi neki kut. I ne samo to, biljke možete lako transportirati iz jednog okoliša u drugi. Za interijere postoje i posebni pitari, koji  odražavaju značajke terakote, ali i dizajna.
Za profinjeni kutak, plastični pitar ne bi izgledao najbolje, pa jednostavno kombinirajte određeni oblik i zanimljivu boju s biljkom, poput orhideje ili anturija (flamingova cvijeta). Sjajni i šareni, dat će dašak originalnosti čak i onom skrivenom kutku koji nikad niste uspijevali ukrasiti.

Keramičke staklenke: Ova vrsta vaze može se sigurno koristiti na otvorenom, bolje na verandi, iako je osjetljiva i podložna lošem vremenu, ali prostoru uspijevaju dati dašak visoke klase.

Etno kutak: Etno kutak je zaista ono što vam je potrebno ako želite stvoriti intimno, ugodno i toplo okruženje. Naravno, ako ostatak namještaja u vašem domu ide dobro s tim, inače biste riskirali napraviti hrpu nedosljednih stilova. Da biste stvorili etno kutak, nastavite prema vrsti biljaka, no favorizirajte one s orijentalnim raspoloženjem, poput paprati ili bonsaija.
Što se tiče pitari, možete odabrati one iz umjetničke keramike, jer tako možete više birati oblike ili ukrase. Igrajte se s bojama, kombinirajte ih, može i  odvažnije. Savjetujemo birati keramičke vaze koje su napravili lokalni umjetnici.

Drveni pitari: Kao što smo već vidjeli, drvene vrtne posude mogu se koristiti u  eksterijeru i interijeru. Važno je samo da su posebno obrađene kako se ne bi oštetile. Mogu biti vrlo velike, ali i male – kako bi se bolje integrirale u zatvoreni prostor. Vrlo lijepe su one od obrađenog drva, ručno izrađene. Čak i s tom vrstom vaza možete stvoriti etno kutak od velike važnosti.

Zen kutak: Opuštajuće, uređeno, diskretno – ako to želite u svom vrtu, tada ste se odlučili za zen kutak, koji lako možete kreirati u unutrašnjosti vašega doma  kompozicijom drvenih vaza. Odaberite jednostavne biljke, idealno bi bilo bambus, koji dugo živi s korijenom natopljenim u vodi, ali i bonsai. Možete pronaći mnoge sorte, uključujući i prilično jednostavan za uzgoj ficus ginseng (ficus bonsai). Bonsai biljke možete smjestiti tako da ih složite izravno u njihov pitar, bez potrebe da ih duboko zakopate, tako da lako možete promijeniti njihov raspored i zamijeniti one koji se eventualno mogu posušiti.

Nekoliko praktičnih savjeta za izbjegavanje pogreške: Ako se želite upustiti u stvaranje mini vrta u kutu kuće ili vrta, prije nego što obavite neoprezne kupnje, nacrtajte okoliš i pokušajte s nekim rješenjima. Nevažno je jeste li dobar crtač, samo morate dobiti ideju. Ako ste praktični, možete napraviti internetsku simulaciju s jednim od različitih programa skiciranja namještaja koji možete na internetu naći besplatno.

Ne prepuštajte se samo užitku estetike, već poduzmite prave korake. Ne sadite tisuću biljaka u vrtu ako često putujete i ako kratko vrijeme ostajete kod kuće, osim ako imate vrlo ljubazne susjede. Biljke trebaju stalnu njegu. Želite li  postići iznenađujući učinak i malo potrošiti, kupite vrtne posude u boji, posebno one od plastike: jednostavne su za rukovanje i korisnost im je odlična u odnosu na trošak. Prije kupnje određene biljke, dobro se informirajte o njenom održavanju, o idealnom mjestu sadnje, treba li joj puno svjetla, polusjena, hladovina, kakvo tlo trebate i tek tada nastavite s kupovinom.
Brinite o svojim biljkama, višestruko će vam se to vratiti…

Pratite nas