Kategorije
Sve kategorije

ZNATE LI ŠTO VAM TREBA ZA DIZAJN MALOG VRTA U GRADU

Ako ste jedan od rijetkih sretnika koji živi u gradu i ima vrt, sigurno ste se pitali kako ga urediti da biste u njemu mogli uživati. Da biste u proljeće mogli početi svoj prostor uređivati, o bitnim stvarima dizajniranja i formiranja vrta razmišljajte sada. Možda vam naših nekoliko savjeta može pomoći kako poboljšati vašu malu urbanu zelenu površinu…

Imati svoj vrt zahtijeva a priori veliko zemljište i često ostaje luksuz kuća raštrkanih u srcu sela ili na periferiji gradova. Dočim, u urbanim sredinama mnogi prostori postoje skriveni iza zidova ili ukliješteni između pročelja dviju  zgrada. Često se čini da ti mali prostori nisu baš pogodni za dobar razvoj biljnog okoliša: malo svjetla, zagađenje, neizbježan vis-à-vis, skučen teren… Međutim, postoje mnoge dizajnerske tehnike kojima možete pomaknuti granice svoga prostora i učiniti ga većim nego što stvarno jest.

Nedostatak prostora i konfiguracija parcela u gradovima, često kvadratnih ili pravokutnih, ne treba vas plašiti. Uz malo razmišljanja i nekoliko savjeta o dizajnu, možete, primjerice, preobraziti dugačak hodnik bez prethodne namjene ili ostavljenu parcelu vrta u pravu sobu na otvorenom za bijeg i opuštanje. Prostor možete urediti prema svojim željama, trenutnim trendovima ili se prepustiti vođenju i savjetima pejsažnoga dizajnera. Nema dobrih i loših dogovora, polje mogućnosti je beskonačno, samo treba primijeniti nekoliko principa.

Prvo, na što treba obratiti pozornost pri formiranju malog urbanog vrta? Najvažnija točka u razvoju vašega prostora jest dobro proučiti njegovu konfiguraciju kako biste odredili s kojim perspektivama raditi i kako ga podijeliti da biste stvorili iluziju većeg prostora. Tada ćete morati definirati namjenu svoga vrta i postaviti si prava pitanja: želite li uživati ​​u blagovaonici, prostoru za opuštanje, bazenu, zaboraviti urbanu pozadinsku buku, povrtnjaku…?

Zatim možete očistiti jednu ili više osi vidljivih s ulaza, kako biste podijelili i istaknuli različite stvorene prostore. Za kvadratni ili pravokutni prostor često je poželjno raditi jednu od dvije dijagonale. Trebat će samo odabrati nekoliko velikih biljnih vrsta koje će pratiti, strukturirati te osi i tako stvoriti različite vizualne ravnine.

Stvaranje razlika u razini pomaže stvoriti dojam prostora. Davanjem olakšica ili iskorištavanjem postojećih prirodnih varijacija vašeg zemljišta, dat ćete više interesa vašem prostoru koji će se tako činiti većim. Ne morate nužno pretvoriti svoj vrt u niz terasa, nekoliko centimetara razlike između dva prostora može transformirati vaše okruženje. Ovo iskorištavanje zemljišta također vam omogućuje povećanje određenih perspektiva koje ste prethodno definirali, a  može poslužiti kao prijelaz između kuće, blagovaonice i različitih prostora u vrtu.

                                                                            Odabir biljaka

      Za mali urbani vrt preporučene biljke su (slijeva na desno):  juka,  kordilina, gunera, ali i razne vrste palmi 

Prilikom projektiranja urbanog vrta ne zaboravite definirati biljnu paletu prilagođenu vašem zemljištu i vašim željama.  Budući da su temperature u gradu više nego na selu, možete, primjerice, jednostavno ponovno stvoriti tropski vrt. Neće se svidjeti svim vrstama, ali neke su otporne na zimske temperature. Pitajte stručnjaka o njihovu rastu kako biste pravilno odabrali. Također, možete odabrati prikladnije biljke koje, postavljene jedna pored druge, stvaraju iluziju tropskog vrta. Za to dajte prednost vrstama s velikim dlanastim lišćem, velikim dimenzijama i tropskim oblicima: neke palme, juke, gunera, kordilina…

Prije nego odaberete biljke koje će se razvijati u vašem vrtu, prvo morate pogledati odakle dolazi svjetlost kako biste je znali sačuvati. Zatim procijenite veličinu ograda koje okružuju vaš vrt jer ćete se morati odlučiti za grmlje koje može sakriti te ograde. Ti grmovi također će vam omogućiti da se zaštitite od vanjskih pogleda. Međutim, ako iz svoga vrta imate pogled na zanimljive arhitektonske značajke, kao što je crkveni zvonik, primjerice, možda bi bilo lijepo zadržati taj pogled. Za raspored biljaka postavite visoke biljke uz ograde svog vrta. Kako biste izbjegli označavanje granica svoje zemlje, rasporedite biljke različitih veličina kako biste stvorili glatki prijelaz biljaka.

                                                                     Podne obloge

Prilikom odabira materijala za popločavanje vrta važno je imati na umu kakav je okoliš, vlažnost, kvaliteta materijala i naravno dizajn podnih obloga 

Prostore koje ste stvorili možete oplemeniti odgovarajućim podnim oblogama. Prostor za odmor ili igru, koji čini nekoliko namještenih četvornih metara, mora biti praktičan i dostupan u svim vremenskim uvjetima; otuda i važnost pažljivog odabira materijala koji će popratiti i istaknuti krajobrazno uređenje vrta.

Drvo je topao, izolacijski materijal koji se relativno lako postavljaNo, zahtijeva godišnje održavanje jer drvo ne voli vlagu i podložno je određenim bolestima s kojima se može suočiti. Neka su drva otpornija od drugih i imaju duži vijek trajanja. To su egzotične šume iz drugih regija svijeta i ne proizlaze nužno iz programa pošumljavanja. U našim krajevima to je bor, kao dobra, otporna i dugotrajna alternativa.

Rekonstruirani kamen daje vrtu rustikalni izgled. U obliku ploča ili opločnika, lako se polaže na podlogu od pijeska ili betonski estrih. Ovisno o obliku i uzorku odabranog uzorka, lako mu možete dati suvremen, klasičan ili tradicionalan izgled. Prirodni kamen je skuplji, ali više odolijeva zubu vremena. Uvijek razmislite o odvodnji vode davanjem blagog nagiba popločavanju i obratite pozornost na mahovinu i alge koje se mogu brzo razviti na pločama najmanje izloženim suncu.

Šljunak ili zdrobljeni oblutci, jednostavni su za ugradnju, nude jeftinu alternativu. Svih oblika, veličina i boja, omogućuju vam stvaranje prijelaza između kuće i vašeg vrta ili jednostavno stvaranje uličice. Kako bi se spriječio rast korova, između zemlje i šljunka preporuča se postaviti geotekstilni filc.

Konačno, stvaranje travnjaka  ne preporučuje se za premale prostore. Nedostatak svjetla, konkurencija drugih biljaka i loša kvaliteta postojećeg tla neće olakšati uzgoj travnjaka, koji bi s vremenom mogao postati tanji i ustupiti mjesto mahovini. Bolje je odabrati biljke koje pokrivaju zemlju ili grmlje.   U našim pretežno betonskim urbanim sredinama, najmanji zeleni prostor dragocjen je za ponovno povezivanje s prirodom. Za sretnike koji mogu uživati ​​u vlastitom vrtu u gradu, bitno je stoga te male prostore uspjeti što bolje urediti kako bi ih maksimalno iskoristili.

Svaki vrt je drugačiji,  ne samo po veličini i obliku. Mnoge značajke utječu na konačni rezultat. Prije svega, okolišni kontekst u koji je umetnut. Bilo da je riječ o malom gradskom vrtu ili vrtu utonulom u zelenilo sela, okoliš utječe na izbor biljaka što će ga sačinjavati. Izloženost također određuje položaj biljaka i grmlja. No, kombinacija svih elemenata mora tvoriti sklad kako bi vrt bio mjesto za odmor, te praktičan i lak za održavanje.

                                   Neke od glavnih značajki urbanog vrta

-Kontekst okoliša i okolni prirodni okvir. Preporučljivo je uskladiti se s autohtonom vegetacijom, kao i u izboru biljaka, ali i materijala.
– Klima i izloženost. Glavni klimatski čimbenici koje treba uzeti u obzir su: oštrina i trajanje zime, intenzitet sunca ljeti, snaga i smjer vjetrova, količina oborina i vlaga, uključujući snijeg. Struktura teritorija, bila ona brdovita ili ravničarska, također uvelike utječe na klimu. Možda ćete morati razmisliti o grmlju ili zidovima kako biste promijenili djelovanje vjetra.
– Veličina, oblik i vidno polje vrta. Veliki vrtovi mogu biti dizajnirani za “zone”, dok manji vrtovi mogu biti korisni za ograničavanje biljaka na perimetralno područje. U oba slučaja mora se procijeniti krajolik i prisutnost zanimljivih pogleda koje treba uokviriti i poboljšati, kao i elemenata koje treba sakriti i zamračiti.
– Vrt za obnovu ili novonastali vrt. U prvom slučaju mora se procijeniti u kojem je stanju postojeće  drveće i grmlje, koje se može orezati ili nužno ukloniti ako postoji opasnost od propadanja. U novom vrtu mora se provjeriti sastav tla, tako da postoji sloj od najmanje 30-40 cm “dobre” zemlje, a ne građevinskog otpada, kao što se često događa.
– Dostupan proračun. Ulaganje u stvaranje vrta mora biti planirano, po mogućnosti uz savjetovanje ozbiljnih tvrtki, kako bi se postigao najbolji mogući rezultat na temelju raspoloživih ekonomskih resursa i izbjegao rizik ostavljanja nedovršenih dijelova. Također, procijenite godišnji proračun za održavanje. Procijenite moguću investiciju za podzemni sustav navodnjavanja.
– Arhitektonski stil i razdoblje izgradnje susjedne zgrade. Osim izbora esencija i njihovog rasporeda, ova ocjena utječe i na izbor materijala za izradu odmorišta i staza.
– Potrebe i ukusi vlasnika. Potrebe u iskoristivosti vrta mijenjaju se ovisno o tome koristi li ga obitelj s malom djecom, a ne stariji bračni par, osobe s invaliditetom ili u prisustvu životinja. Različite potrebe proizlaze i iz raspoloživosti vremena koje odlučite posvetiti brizi o vrtu, bilo da je riječ o vašoj glavnoj kući ili kući za odmor.

Iz rečenog je vidljivo da se dizajn vrta ne može improvizirati, već zahtijeva pažljivo proučavanje i dobro poznavanje biljnih sorti i nekih osnova vrtlarstva.

Raspored vašeg gradskog vrta

Prvo, morate odabrati raspored vašega vrta, što će uglavnom ovisiti o veličini vašeg prostora i o tome može li se podijeliti na dvije etaže. Ako je vaš vrt jako malen, bolje je izbjegavati previše biljaka i namještaja u njemu. Nekoliko grmova za skrivanje zidova i nekoliko ležaljki za opuštanje bit će dovoljni. Ako je vaš vrt malo veći, tada možete iskoristiti priliku i poraditi na rasporedu. Simetrični vrt, popločani vrt, egzotični vrt, vrt u kojem se nalazi povrtnjak ili jednostavan vrt za ugradnju vašega vanjskog dnevnog boravka, sami ćete morati odlučiti što bi vam moglo odgovarati.   

Najveća pogreška koju treba izbjegavati jest ostaviti svoj vrt prazan ili napušten. Prazan vrt neće izgledati veći i neće vam dopustiti da u njemu uživate; vrt treba smatrati dijelom vašeg doma i stoga može prihvatiti bilo koji stil uređenja, sve dok su elementi koji ga čine proporcionalni veličini vašega prostora.

Pratite nas