Kategorije
Sve kategorije Praktične ideje u kući Uređenje vrta i okućnice

PRIRODNO, SPLETENO I UDOBNO

PRIRODNO, SPLETENO I UDOBNO

Prirodna ljepota bambusa i ratana oplemenit će svaki prostor , dobro će se uklopiti u svaki stil uređenja, a nisu zanemariva ni druga njihova svojstva, kao jednostavno održavanje i trajnost…

Stolci, naslonjači, stolići, ležaljke od pletene slame, ratana ili bambusa isprva su bili namijenjeni ladanj­skim kućama, terasama ili sjenovitim vrtovima, ali kada su dizajneri prepo­znali njihovu ljepotu, udobnost i prak­tičnost, pa i prilagodljivost svakom pro­storu i stilu, počeli su ih sve više i češće smještati u untrašnjost kuća ili stano­va, no namještaj od bambusa ili ratana omiljen je i pri uređenju vanjskoga prostora. Taj trend ne jenjava već duže vrije­me, a po svemu sudeći – trajat će i dalje, jer s ratanom i bambusom naprosto se ne može pogriješiti, gdje god i na koji god ga način postavili.

SAVITLJIVA RATAN PALMA: Ratan je palma, vretenasta biljka koja brzo ra­ste. Porijeklo vuče iz Istočne Azije, a danas se uzgaja na većim plantažama i farmama. Od debljih ratan izdanaka (4-5cm) oblikuje se osnovni oblik stol­ca, a od tanjih se popunjava prostor iz­među okvira. Svojstvo ratan izdanaka prije svega je njihova izuzetna savitlji­vost; tanja se vlakna posebno načinje­nim nožem izrezuju iz debljeg izdanka u jednake dugačke trake, koje se potom pletu u željene oblike. Ako imate na­mještaj od svijetlog ratana, najčešće je riječ o ratanu koji je prije lakiranja podvrgnut posebnom procesu bruše­nja. Tamniji namještaj je najčešće na­pravljen od neljuštena ratana.

Namještaj od ratana najbolje je čistiti usisavačem ili ga naprosto prebrisati samo malo navlaženom krpom. Izbje­gavajte ga prati s puno vode. Stari na­slonjač od ratana koji je vremenom po­sivio dobro je oprati mješavinom od jedne litre vode, jedne žlice terpenti­na i tri žlice limunova soka. Nakon su­šenja, ispolirajte ga mekanom četkom. Ako nemate mnogo vremena, dobro će doći i ulje za drvo ili laneno ulje kao politura. Namještaj od ratana čuvajte u suhim prostorima preko zime, a pre­krijte ih plastičnim presvlakama ako će ipak ostati vani u dvorištu. Plete­ne stolce možete za štititi i klasičnim prozirnim lakom, no lakiranje pono­vite svake dvije godine. Prije lakiranja treba odstraniti ostatke oljuštenoga laka grubom četkom.

SVESTRANI BAMBUS: U Indiji, Kini, Indoneziji, Tajlandu i Koreji bambus je sastavni dio svakodnevnog života. Veliki mislilac i pjesnik Su-Dung Po (1036-1101) piše:”…Možda je i izve­divo da se mesa kao hrane odreknem, ali nemoguće je zamisliti mi život bez bambusa.”

Bambus pripada porodici trava, a raznoli­kost ove biljke najčešće se očituje u visini ra­sta. Naime, neke vrste dosegnu visinu samo nekoliko centimetara, dok se visina drugih mjeri u metrima, izrastu, naime, deset i više metara. Odraslo deblo bambu­sa ima šuplju središnjicu i čvrsti prstenasti oklop, pokoju sporu, kao i tisuće finih providnih, jedva vid­ljivih dlačica. U razdoblju od otprilike dva mjeseca po­stižu svoju konačnu visinu te imaju životni vijek od pet do sedam godina. Nakon toga biljka gubi boju, žuti i odu­mire. Deblo bambusa koristi se u izradi namještaja, pod­nih obloga, zidnih obloga kao i pribora za jelo. Nadaleko je poznata i izrada muzičkih in­strumenata od bambusa. Po­čeci pisma i papira nastali su zahvaljujući ovoj plemeni­toj travi, a jedna od važnijih uloga bambusa je u ishrani i nadaleko pri­znatoj istočnjačkoj kuhinji.

KAKO ČISTITI I ODRŽAVATI NAMJEŠTAJ OD BAMBUSA:  Bambus je vro česta zeljasta biljka u Aziji i apsolutno je jedan od najčešće korištenih materijala u moderno doba u izradi namještaja. Ova biljka može narasti do više od 50 centimetara na dan, a tvrda i mala vlakna vam omogućuju da pripremite razrađene proizvode kako za građevinsku industriju, tako i za namještaj općenito. U kući se uvijek nalaze neki bambusovi predmeti, poput stolića, police, sofe, naslonjača, ormara ili stolaca. Bambus, ako je izložen sunčevim zračenjima, može isušiti i izgubiti patinu prirodnoga sjaja.

RESTAURIRANJE:  Za intervenciju s određenim radovima održavanja, dovoljno je da pijesak prospete po cijeloj površini i trljate sitnim zrnatim mrljama dok se ne dobije sjajni i svileni sloj. Međutim, danas je moguće  intervenirati s pravim restauratorskim radovima. Stolac od bambusa, ustvari, sadrži posebno ispreplete vrlo tanke trake bambusa, koje su ponekad potpuno slomljene i zamijenjene. U dućanu danas možete kupiti nove, koje se postavljaju na mjesto gdje trebate zamijeniti i popravljati slomljene. Ako obrađujete  bambus u prirodnom stanju, neoštećen, možete ga obojiti ili jednostavno lakirati.

POLIRANJE:  Ako je namještaj izrađen od bambusa u dobrom stanju, ali samo neproziran, za poliranje je dovoljno koristiti se podloškom napravljenim od komada tkanine napunjenog vatom, a onda natopljenog lanenim uljem. Tako dobiveni spoj mora se utrljati po cijeloj površini, na isti način na koji je namještaj puferiran. Laneno ulje, sa svojim sjajnim izgledom, pumice (efekat smrskanja) i jastučić daju bambusu prirodni sjaj, bez potrebe da se pribjegava  bojama.

 

Pratite nas