Kategorije
Sve kategorije

DODIJELJENA PRESTIŽNA NOVINARSKA NAGRADA VELEBITSKA DEGENIJA

U Novinarskom je domu u Zagrebu, na prigodnoj svečanosti, dodijeljena  nagrada „Velebitska degenija“ za najbolje novinarske radove s područja zaštite prirode i okoliša…

Ovogodišnju Velebitsku degeniju, 24. po redu tradicionalnu nagradu Zbora novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva, i to za najbolje novinarske radove s područja zaštite prirode i okoliša, podupro je HEP,   a radove je ocjenjivao Ocjenjivački odbor – Lidija Komes, kao predsjednica Zbora novinara za okoliš HND-a, Silva Celebrini, Marina Bujan, Mirko Janković, Koraljka Eterović, Davorin Marković i Lidija Tošić.

Ova prestižna novinarska nagrada naziv je dobila po endemičnoj biljci žutih cvjetova, najrjeđoj vrsti velebitske i hrvatske flore. Degenija raste samo na oporom staništu Velebita, svojim korijenom prodire duboko u kamen, iz njega crpi snagu, odolijeva suši i velebitskoj buri, pa je zbog toga postala jedinstvenim simbolom  izdržljivosti i opstanka. Budući da je riječ o  degeniji – posebno rijetkom, endemskom cvijetu kao i o posebnim nagradama za izuzetno kvalitetna novinarska ostvarenja upravo o zaštiti prirode i okoliša, rečeno je na dodjeli Nagrade, “otuđivanje od prirode i prirodnog svijeta  danas postaje sve očiglednije. Ne samo da izumiru vrste, izumiru i riječi. Zapanjuje podatak da je poznati rječnik engleskog jezika, Oxford Junior Dictionary, iz svojeg popisa još prije 10 godina izbacio riječi koje se odnose na  mnoge biljne vrste, poput vrbe, maslačka, potočnice, žira…i da se  taj trend nastavlja i danas “! Srećom, postoje oni snažni pojedinci – pjesnici, znanstvenici, novinari, slikari – koji se tome odupiru.

Jedna od njih upravo je ekologinja i slikarica Gordana Špoljar Andrašić, koja nas svojim slikama vraća prirodi, krošnjama, pticama i najsitnijim bićima poput kukaca, a čiji su radovi, u svečanom programu u Novinarskom domu, uz doživljaj glazbe, predstavljeni kao virtualna  izložba akvarela, „Green and thespacebetween“, „koji“, kako je naglasila voditeljica  Ivana Radaljac Krušlin „pogled usmjeravaju na krošnje stabala, na grane i lišće, na zelenilo i sve kukce koji se ondje nalaze i pružaju nam poseban uvid u bogatstvo raznih vrsta koje nas okružuju, a za  koje često ostajemo slijepi.“

lijevo: Ana Malbaša  – dobitnica Velebitske degenije za tv emisiju 

Gordana Špoljar Andrašić, umjetnica i povjesničarka umjetnosti  rodom iz Koprivnice, članica HDLU-a, svoja je djela izlagala u Hrvatskoj i inozemstvu, na velikom broju skupnih i na više od šezdeset samostalnih izložbi.

Među dobitnicima Velebitske degenije je Ana Malbaša, koja je uspjela u 13-minutnoj reportaži objasniti ekološki, zdravstveni i ekonomski aspekt priče o propaloj tvornici ferolegura, njezinom opasnom otpadu, skrivenim namjerama i borbi mještana za zdrav i kvalitetan život. U svojoj se emisiji ozbiljno dotakla propale tvornice u Dugom Ratu, koja je i ranije, desetljećima, zagađivala okoliš. Ova emotivna priča o verbalnom i pravnom ratu među stanovnicima, investitorima, o zlim namjerama, ali i životu mještana koji godinama udišu nečisti zrak osvojila je glasove Ocjenjivačkog suda novinarske nagrade „Velebitska degenija“ u konkurenciji značajnog broja vrlo dobrih televizijskih priloga i emisija. Emisija je inače potaknula neovisne analize koje su pokazale premašene vrijednosti četiriju spojeva opasnih za zdravlje, a nametnula je i izgledno rješenje problema.

Istraživačko sveobuhvatno novinarstvo koje pogađa bit problema, traži uzroke, govori o posljedicama i senzibilizira javnost kada je riječ o ekološkim temama od neprocjenjive je važnosti u borbi za kvalitetan i zdrav život i očuvanje planeta, što potvrđuje i ova priča. Ali i radovi drugih dobitnika iz medija. Pa je tako dobitnik „Velebitske degenije“ u kategoriji tisak i internet – Srđan Vrančić (na slici desno je Leonard Vrančić, autorov sin, s Nagradom).  Ocjenjivački odbor je većinom glasova odlučio ne dodijeliti nagradu za radijsko novinarstvo, dok su u kategoriji tiska i interneta dodijeljene dvije nagrade, ravnopravno dvojici kandidata, stoga je dobitnik „Velebitske degenije“ za tisak i internet Andrej Dimitrijević. A za najbolju fotografiju, Velebitskom degenijom je nagrađena Ivana Nobilo.

Dobitnici  Velebitske degenije s lijeva na desno: Leonard Vrančić (nagradu je preuzeo u ime svog pokojnog oca, Srđana Vrančića),  Ivana Nobilo, Ana Malbaša, Andrej Dimitrijević

Svečana dodjela „Velebitske degenije“ već tradicionalno nastoji promovirati vrijedne projekte i akcije. Jedna od njih je pomoći u potresu teško oštećenom Odjelu pedijatrije Opće bolnice Sisak. Ovogodišnju humanitarnu akciju  prisutnima je uz video predložak predstavila Lidija Komes, predsjednica Zbora novinara za okoliš HND-a.

Premda su Velebitsku degeniju ove sugodine dobili autori iz različitih medija, zajedno su svojim djelima uspjeli ilustrirati pogubnost nemarnoga ponašanja prema prirodi, ali i naznačiti mogućnosti kako se s prirodom odgovorno odnositi.

Tekst: N.K.B., Fotografije: Ognjen Karabegović 

Pratite nas