Kategorije
Upoznajte stilove

KAKO UREDITI PROSTOR U VINTAGE STILU PEDESETIH

 Namještaj koji oponaša prošlost u posljednje je vrijeme u trendu.  Svugdje, ustvari,  u specijaliziranim trgovinama i antikvarnim trgovinama postoje komadi  s retro odlikama.  No, kako urediti kuću u vintage stilu? Na koji način birati predmete i kako ih ukomponirati u prostor? Što trebate znati o pedesetima da biste odabrali pravi namještaj odgovarajuće boje? 

Izraz vintage  (nastao prema francuskoj riječi  vintage  – stara berba grožđa…) definira  komad namještaja (ili odjeće) koji ima najmanje dva desetljeća, ili više.  Pretraživanjem  prostora u potkrovlju svojih djedova ili u garaži postoji mogućnost pronalaženja zanimljivih komada namještaja. Međutim, kada se odlučite urediti kuću u vintage stilu, morate ipak uzeti u obzir nekoliko osnovnih pravila, uređivačkih zakonitosti …

Prvo  i osnovno pravilo uređenja prostora u vintage stilu jest da  nikada ne miješate predmete i tkanine iz različitih razdoblja, jer u suprotnom riskirate stvaranje kaotičnoga okruženja i prostora koji bi  mogao biti daleko od skladnoga.  Savjet je da se zajedno ukomponiraju elementi  koji dobro idu jedni s drugima i u prostoru ne stvaraju zakrčenje.  Činjenica je da mnogi razmišljaju o uređenju doma  u vintage stilu, ali treba znati da se ovaj trend ne može uklopiti u svaku  sredinu.  Idealno bi bilo da se fokusirate na samo nekoliko prostorija, poput dnevnog boravka ili kuhinje, te odaberete vremensku referencu. Jasno je da,  primjerice, dekor sedamdesetih  nema nikakve veze s dvadesetima.  Još jedna ključna stvar je pozornost na detalje. Za ljubitelje  pedesetih  tako valja znati  da nema u dekoru toga stila gotovo ničega gdje pin-up otisci nisu vidljivi  ( kao što je disco kugla neizbježna u stilu sedamdesetih)

 

PROUČITE RAZDOBLJE KOJE ŽELITE OPONAŠATI: Da biste mogli opskrbiti najbolje svoj prostor u vintage stilu,  važno je  promisliti koje razdoblje želite imati u svom okruženju  i pokušati stvoriti atmosferu prošlosti s naglaskom na namještaj i odgovarajuću dodatnu opremu. Samo vrlo malo stvari može vam dati retro osjećaj u prostoru, primjerice određeni  ormar, staro deblo koja će se koristiti kao polica u dnevnom boravku, ali i stolac, niz stolaca ili vintage kauč. To je stil koji vam omogućuje ukrasiti  s osjećajem svaki interijer. Na tržištu postoje prijedlozi svih vrsta, od najekonomičnijih rješenja i reinterpretacija starog namještaja, a rade ih čak i  veliki brandovi.

Namještaj u vintage stilu  jest  ono što donosi predmete koji  imaju više od dvadeset godina. To pak znači da je sve što pripada dvadesetom stoljeću  do osamdesetih i devedesetih godina zapravo vintage. Namještaj pedesetih godina prošloga stoljeća jednostavan je i , osnovno, više pozornosti  daje se na detalje. Osim toga, funkcionalniji  je od onoga iz prethodnih desetljeća. Zaobljeni oblici, glatke površine i pastelne boje unose veselje.  U domovima se tada  prvi put za privatnu upotrebu pojavljuju aparati koji pomažu kućanicama.  To su ujedno i godine  nastanka  masovne proizvodnje  i početka velike industrije. Šezdesete pak znače boom  low-cost masovne proizvodnje. Moglo bi se čak reći daje to desetljeće plastike.  Radost u tim godinama dovodi do želje za jednostavnim, svijetlim kućama, ali u isto vrijeme donosi  veselje i ushićenje,  karakteristike koje će  rezultirati  Pop Artom. Namještaj je  hirovita i vijugava  oblika, u jarkim bojama, puno  neona, geometrijskih i psihodeličnih ukrasa.

 

Stil sedamdesetih podrazumijeva dekor koji je lakši, jednostavniji, praktičniji  i  funkcionalniji  zahvaljujući tehnološkim izumima, a koriste se i industrijski  materijali i visoke tehnologije. Osamdesete pak donose  pouzdanost i pojednostavljivanje namještaja, koji postaje elegantan i minimalistički. Materijali koji se koriste ponovno su drvo, metal i staklo, a boje postaju trezvene i tamnije, s puno prostora u crno i tamnosmeđe. Namještaj iz devedesetih podrazumijeva  minimalizam, koji je zagospodario cijelim desetljećem.  Oblici namještaja postaju bitno  geometrijski, trijezni i definirani. Tamne boje i glatke te sjajne površine osamdesetih ustupaju mjesto svjetlijim bojama, gdje dominira bijela, kao  i neprozirni  materijali te nepostojanje ukrasa.  Namještaj devedesetih je također vrlo funkcionalan i svaki komad je proizveden kako bi optimizirao njegovu učinkovitost.

Glavno pravilo, rekli smo, kada se priprema uređenje kuće  u vintage stilu jest –  odabrati razdoblje  koje smo željeli te ne miješati predmete iz različitih razdoblja. Dakle, prije nego što odete u potragu za namještajem i vintage predmetima važno je proučiti stil izbora i onda odlučiti kako i na koji način ga primijeniti u kući.

 

U MODI SU PEDESETE, SLIJEDITE TREND: Ako ste se stvarno odlučili za to razdoblje, tada se najprije podsjetite onoga o čemu je pjevao Evis Presley, guru pedesetih: Bez pjesme/ dan nije završio, Bez pjesme/čovjek nema prijatelja, Bez pjesme/cesta nema krivulje…   Rođen s konceptom dizajna, dekor pedesetih godina  izražava želju za obnovom nakon razdoblja štednje i moralne strogosti. I tako, od političkih prevrata i revolucija, rođen je koncept rockabilly nadahnuća i tehnoloških  inovacija, posebice televizije.  Zaronite u povijest u potrazi za priborom i ostvarite  jedinstvene dekore  pedesetih:  stolovi, stolci,  fotelje i stilski namještaj, uživajte u udobnosti  svoje dnevne sobe. Ali, kad birate namještaj, morate znati da neke komade ili detalje – ako uređujete u stilu pedesetih – ne možete izbjeći.  Uključujući stolove, stolce i sofe

 

U kuhinji, prije svega, postoje dva ili tri predmeta bez kojih taj stil naprosto ne biste mogli postići.  Glavni među njima jest šareni hladnjak, boje vrhnja, baby roza, kadulja zelene ili svijetlo plava akvamarin – izbor je na vama: ovaj uređaj s malo konveksnim dizajnom omogućit će vam da zadržite ukusnu hranu u pedesetima. Odmah nakon kuhinje  neophodna je blagovaonica, gdje će stol biti neosporni lider, pravi vintage dragulj koji dodaje dašak stila. Namještaj pedesetih obilježava otkriće melamin-formaldehid smole, pa i nastanka klasičnih laminat stolova i stolaca, koje same po sebi dolaze u pastelnim bojama.  Na kraju, prostor za spavanje, privatna odstupnica.  U spavaćoj sobi je pravi dodir klasa za savršen boravak iz pedesetih godina, od namještaja koji ne može biti pozadina! Prasak boja i uzoraka, strogo optičkih, bijeli zidovi, uzglavlja. Kombinirajte mali noćni ormarić  iskopan u nekom dućanu za dekore pedesetih  i opustite se u romantičnom i nježnom ritmu Love Me Tender.

Kada uđete u kuću nadahnutu  namještajem  iz pedesetih  godina,  prva stvar koja udara u oči može biti samo bogata  paleta boja i uzoraka. Uzorci iz mašte podsjećaju na činjenicu da je to stil koji je iznikao  iz jedne od najvećih tragedija u ljudskoj povijesti, Drugog svjetskoga rata.  Ako obojite zid u ljubičasto,  ili u boju kadulje,  metalni ormarić bit će idealan za vaš stan.  Stavite li na zid vintage reprodukcija i umjetnine  upotpunit ćete strukturu uređenja.  Što se tiče materijala,  pedesete su donijele inovativne materijale, koji  će, zahvaljujući gospodarskom oporavku, uskoro ući u potpunosti u dizajn interijera kuće u najsuvremenijim  domaćinstvima.

PRAVILA ZA UREĐENJE PROSTORA U VINTAGE STILU:  Ne možete uređivati svoj prostor a da se ipak ne držite nekih ključnih pravila. O nekima smo već govorili. No, pedesete su same za sebe vrlo šarene i eksplicitne, pa valja pozornost usmjeriti da konkretne odrednice stila.

 

Pripazite na boje i pop-art nijanse: Eksplozija vitaminskih  i energizirajućih boja  tako je prevladala u pedesetima da danas jedva može podmiriti estetske kriterije.  U spomenutoj paleti  boja dolaze  tapecirana sjedala , stolci, stolovi, a živopisni su i tepisi…

Vintage ormari: Unatoč tradicionalnim vjerovanjima, vintage ormari daju osvježavajući dodir unutrašnjosti. Oni su lako prilagodljivi svakom kutku kuće, a posebno ambijentu daju  dašak ekskluzivnog  retro stila.

Uporaba materijala – drvo: Drvo je materijal koji govori o svojoj prošlosti i idealan je kao element koji će biti uključeni u vintage okoliš. Bilo da je drveni pod, podne daske, otrcan, ili je to starinski stol postavljen u sredini dnevnog boravka, nemojte se bojati  pretjerivati. Višak je odobren.

Ukrasi na zidu: Savršeno uokvirene omiljene slike, stare požutjele grafika – primjerice, one botaničke – i ne zaboravite vidno istaknuti kut do starog gramofona sa zbirkom vinilnih uradaka, odnosno gramofonskih ploča.

Dobrodošli u kuhinju: Prerogativ vintage stila je dobrodošao, bezvremenski. Biti u kući s retro okusom je kao pristupiti u bakinu kuhinju, gdje ne postoji strah od izlaganja jela iz ormara, ali je takva atmosfera da goste možete primiti s velikim gostoprimstvom.

Vintage stolci i sjedala: Tapecirani stolci, presvučeni smeđom kožom, toplim tonovima. Udobni su za sjedenje i upotpunjeni jastucima, što je ustvari uzeto iz drugih razdoblja.  Ali je divno…

Može li uspjeti eksperiment s podovima?  Uvijek možete kombinirati  crno-bijele pločice, pomodna oblika, starinski parket, ali i oprobani stari stil.

Prostirke i sukulenti: Hodati bos po tepisima pedesetih je bilo uobičajeno, s tim da se uz to vezivala i glazba. Zimzelene sočne biljke u loncima romantičnih izgleda upotpunjavale su prostor.  Ako se kombinirala i opcija crno-bijelo, i tada je sve moglo biti u harmoniji.

 

Je li industrijski stil vintage? Dinamičan, moderan, ali retro u isto vrijeme: ovaj stil pedeset godina, ako se koristi na pravi način, može biti idealan za uređenje vašeg interijera u vintage stilu. Oporavlja stare metalne elemente i pomiješa ih s kožnatim sjedalima i drvenim stolovima.

Ide li vintage i suvremeni stil zajedno? Ne brinite ako je vaša namjera da ne posvetite cijeli proračun na retro pribor: ukomponirajte vintage i suvremeni dizajn, jer je ljepše. S tom kombinacijom najbolje se možete poigrati u kuhinji.

 

Pratite nas