Kategorije
Sve kategorije

STILOVI U VRTU

 

SHABBY CHIC – STIL KOJI JE SIŠAO U VRT

Shabby chic stil je, dvojbe nema, nakon unutarnjeg prostora osvojio i vrt. Najoriginalnije i najmaštovitije ideje za uređenje vanjskog prostora realiziraju se na sasvim poseban način: vrtni namještaj i pokućstvo koriste se u prikladnim bojama i materijalima. Ne zaostaje u tomu ni sve zanimljiviji dekorativni element – osvjetljenje…

Shabby chic je trezven, vrlo svestran stil, koji karakteriziraju svijetle boje, upotreba prirodnih materijala i visoka kretivnost. Scruffy i Chic dvije su ključne riječi koje podvlače najvažnije osobine ovoga trenda opremanja s dodacima namjerno istrošenoga izgleda, često ručno oslikanih predmeta. U vanjskim prostorima, kao što su vrtovi i terase, shabby chic postaje izvrstan način opremanja terasa, balkona i vrtova. Upravo zbog te svoje komponente taj stil osvaja sve više obožavatelja širom svijeta: šarm starinskoga i proživljenog, umjetnički kreiranog i oplemenjenog korisnim tehnikama, daje novi život mnogim elementima namještaja koji su do sada izgledali izgubljenima.

 

Opremanje vrta prema ovom nadasve modernom trendu, zahvaljujući inovativnim i originalnim idejama, znači prenošenje drevnog i romantičnog ukusa prošlosti u okoliš. Karakteriziran rafiniranim i nostalgičnim nijansama,  izrađenim od pastelnih boja i prirodnih materijala, shabby vrt nastaje kombiniranjem retro drvenih ili željeznih pribora za opremanje i dotjeranih ukrasnih elemenata. Elegantan i svestran, takav vrt može se postaviti stvaranjem kutova, pravih dnevnih soba, možda prekrivenih shabby chic sjenicama, koje nude opuštanje i zadovoljavaju pogled nad nježnim nijansama i sofisticiranim dizajnerskim namještajem.

Shabby chic okruženje zahtijeva precizne uzorke. Naime, jedan od glavnih aspekata upravo je pomalo neuredna kombinacija različitih elemenata: ustvari, oni se mogu kombinirati s priborom za opremanje koji ne moraju nužno imati iste karakteristike i ne odgovaraju istom modelu, dok su stolci i stolovi kombinirani s brojnim sitnim predmetima koji obogaćuje svaki kutak vrta. Unutar shabby vrta detalji također čine razliku: vaze s detaljima zemlje i ćudljivim oblicima, limenim svjetiljkama, zavjesama i stolnjacima sa cvjetnim uzorcima, primjerice, doprinose davanju karaktera vrtu. U shabby stilu je također moguće opremiti samo neke dijelove vrta suvremena stila, dati mu dodir elegancije i stvoriti kutove posvećene apsolutnoj opuštenosti u bilo kojem okruženju. Možda u tomu možete najviše napraviti sami: postaviti, primjerice, drvene ljestve, na koje ste nanijeli samo „jednu ruku“ boje, odnosno jedan premaz, jer upravo ljestve mogu postati elegantna podloga za biljke; limene posude također ukrašene ručno mogu se transformirati u istrošene vaze. A možete ih pretvoriti i u karakteristične vanjske lampione. Na tržištu uistinu ne manjka dodataka za opremanje i uređenje shabby vrta, a sve to se, po posebnim cijenama može lako nabaviti i preko interneta. Na taj način je također lako pronaći komade vrtnoga namještaja određenoga dizajna koji čini istrošeni dojam.

Preporučljivi materijali: Što se tiče materijala, preporučuje se odabrati drvo i metal. Drvo, čvrsto i otporno na sve loše vremenske prilike na otvorenom, nudi vrtu prirodan izgled, a specifičnom obradom može dobiti istrošeni izgled tipičan za shabby okruženje. S druge strane, metal je sposoban dati život namještaju različitih oblika i vrtu osigurati nostalgičan i profinjen pečat. Zato je preporučljivo odlučiti se za metalni namještaj – ako, naravno, želite dati shabby vrtu tipično postaranu notu. Prednost uvijek treba dati prirodnim materijalima, prvenstveno drvu, svestranom i korisnom za različite dijelove vrtnoga namještaja, poput stola, pripadajućih stolaca i podova. Podignuta platforma, ako je to potrebno, također bi trebala biti izrađena od drva, posebice ako želite stvoriti opuštajući i poseban prostor, poput blagovaonice za ljetna druženja i ručkove.

Kovano željezo je još jedan ugodan materijal: metalni stol i stolci elegantan su oblik namještaja. Kante za zalijevanje, koje se mogu koristiti i za posebne sadnice, postaju načini ukrašavanja kuta u vrtu.

Mnogo tekstila za pokrivanje sjedala i priprema stola za ručak ili večeru, sa cvjetnim motivima, najbolje odgovara ovom tipu vrta, jer ga dodatno estetski obogaćuje i daje mu posebnu notu topline.

Boje kao zaštitni znak stila: Boje igraju odlučujuću ulogu u stvaranju shabby chic prostora, posebno ako je riječ o vanjskom okruženju, kako bi do izražaja došla atmosfera u okruženju biljaka i zemlje. Bijela boja je za takve vrtove savršen odabir: šarm toga namještaja dobiva se posebnim tretmanima što ga čine starinskim i lagano korištenim, za koji se čini da ima stoljeće trajanja. Kao  popularne slijede druge zanimljive i ugodne nijanse, uvijek dobijene od svijetlih nijansi poput zelene, ružičaste, plave i lila. Važno je izbjegavati tamne boje koje nisu dobro prilagođene takvim prostorima. Ako želite sami „postarati“ svoj namještaj, pazite da se usredotočite na svijetlo pastelne nijanse kad bojate namještaj, ali na način da ne ispunite posve udubine na stolcu, stolu ili da nemarno obojite dodatke za ukrašavanje, poput staroga kotača za kolica. Ako, primjerice, neke dijelove ostavite neobojene, na vidjelo će izaći sva „prošlost“ toga predmeta.

Namještaj iz zaboravljene prošlosti: Stvaranje kuta za opuštanje je jednostavno, s obzirom da su glavni elementi, mali stol i nekoliko stolaca osnovni namještaj. Ovisno o raspoloživom prostoru,  graničite se na okrugli model, gdje možete poslužiti čaj, kavu, čašu vina u hladu. Za one koji žele postaviti blagovaonicu, stolove i stolce od drveta ili kovanog željeza, s bijelom bojom kao naznačenom bojom, najprikladniji će dodaci biti malo veći mekani jastuci, neobične vaze i svijeće koje izgledom slijede odabrani stil.

Oprema iz mašte: Možda je biranje dodatnih elemenata namještaja za uređenje u zelenom prostoru najizazovnija stvar pri uređenju shabby chic vrta. Biti u stanju prepustiti se mašti, dati maksimalnu slobodu kreativnosti te obnoviti čak i najkonkretnije predmete – poseban je poriv. Predmeti od kovana željeza koji su se prestali  koristiti u modernim kućama, ostavljeni u vintage verziji, hrđavi i stručno dodatno postarani, mogu se pretvoriti u spremnik za biljku, ovješen u sjenici ili o granu stabla.

 

 

Stolac za ljuljanje onaj je dio namještaja koji može stvoriti romantične postavke kako biste se zabavili u večernjim satima u slatkom društvu. Niski  madrac bit će više nego dovoljan, dok se struktura po želji može ukrasiti cvijećem i biljkama penjačicama. Kao nešto posebno može poslužiti stari ženski bicikl, nezgrapna oblika i parkiran u kutu vrta ili ispod stabla. Drvene ljestve, s istrošenim dijelovima, divan su ukras, treba ih naprosto ostaviti ležati na zemlji kao da su zaboravljene na travnjaku.

Biljke u paleti boja: Različite biljke pogodne su za opremanje i uređenje vrta, posebno one koje poput gusjenica obuhvaćaju starinski namještaj, „istrošene“ predmete kao što su drvena vrata, kotače kola ili poljoprivredne alate…  Klasično vrtno cvijeće može  izroniti iz metalnih vaza i spremnika, a predivne su čak i kad se čini da gube boju, dok mirisno cvijeće svojom paletom i intenzivnom aromom nije samo ukras. Zanimljiva je upotreba metalnih posuda raznih veličina, poput kanti za mužnju, staklenih posuda i posuda u kojima se biljke raspoređuju prema sezonskom cvjetanju: tulipani, ljubičice i geraniji će biti najprikladnije vrste.

 

Rasvjeta:  Za „postaranu“ i „lošu“ rasvjetu odaberite svjetiljke od kovanog željeza; lampione ovjesite na grane ili ih položite na rubovima vrta; na stol svakako postavite svijećnjake i raspršene svijeće jer će dati ton romantike koji nikada nije previše. Kada ste iznijeli brojne detalje na otvoreno, nakon što ste „nespretno“ obojali svoj odbačeni namještaj, otvorite prozore s pogledom na vrt. Odabir shabby chic vanjskog namještaja ekonomično je i stilsko rješenje, mogućnost korištenja čak i najstarijih predmeta novo je svjetlo za vaš vanjski prostor. Shabby chic stil, to valja znati, savršen je i za eksterijer, ne samo za unutrašnjost. Uz recikliranje starih predmeta i, alternativno, praktičnim postupkom sami možete stvoriti ugodan scenarij za opuštanje.

 

Što svakako treba znati o shabby chic vrtu?

  1. Prije svega, valja imati na umu da na engleskom shabby znači korišten, istrošen. Dakle, umjesto da se stari namještaj i sitni predmeti bace, mogu pronaći novi život zahvaljujući premazu boje ili brzom popravku, što će omogućiti njihovu ponovnu upotrebu. Stoga je to stil visoke ekološke stope, temeljen na uporabi materijala koji se recikliraju.
  2. Budući da je riječ o vanjskim prostorima u kojima se provodi veći dio dana, važno je uzeti u obzir veličinu dostupnog prostora, a ovisno o prostoru birat će se i vrsta namještaja za vrt. Za izvrsnost vanjskoga prostora, shabby chic stil pronalazi svoj maksimalni izraz postavljanjem praktičnih stolova i stolaca. Ondje možete provesti sretne trenutke, servirati kratki obrok ili pojesti večeru s prijateljima.
  3. Metalni stol, po mogućnosti okrugli s mogućnošću postavljanja kišobrana u sredinu, zajedno sa stolcima od svijetla metala (opimalno je bijele boje) dat će dodatni šarm vašem vrtu.
  4. Ako volite prostor sličniji planinskim kolibama, odaberite grubi drveni stol, oporavljen, dovučen s potkrovlja, s drvenim klupama koje će postati ugodne ako na njih postavite velike jastuke.
  5. Cvjetni aspekt u shaby vrtu nipošto ne možete zanemariti. Metalne posude, staklenke, kante za mlijeko ili drvene košare bit će savršene za smještaj malih biljaka. Kako neki posebni red nije na prvom mjestu kad je posrijedi shabby chic stil, dovoljno je prepustiti se stvarima koje ćete prethodno ipak pomno odabrati i preurediti, očistiti ili pobojati.
  6. Ako imate ograničen prostor kao što je terasa, moguće je ipak stvoriti zanimljiva rješenja za uživanje u suncu tijekom vikenda. Terasa će tako postati ugodno mjesto, moći će primiti prijatelje koji će svoje mjesto naći na stolcima od kovana željeza, neizostavna materijala u shabby chicu. Bilo bi prirodno kombinirati ga s malim stolom ili, ako ima prostora, s dugim pravokutnim stolom, osvijetljenim svijećama i starinskim svjetiljkama. Željezo će također moći izdržati zimske vremenske uvjete na otvorenom.
  7. Za uređenje lonaca i staklenki za biljke posebno će se izdvojiti staro stubište, naslonjeno na zid: dizajnom i funkcionalnošću štedi prostor.
  8. Volite li zaista shabby chic, svoj balkon možete napraviti ugodnim tako što ćete ga ukrasiti starim vazama, recikliranom paletom, drvenim kutijama, drvenim obojanim stolcima te cvjetnim ukrasima. Osim drvenih predmeta, željezni, odnosno metalni predmeti odličan su izbor već zbog činjenice da ih je dovoljno samo premazati vanjskom bojom kako bi se izolirali od plijesni, ali i očuvalo njihovo trajanje.
Pratite nas