UREDITE TRAVNJAK PO MJERI UZ POMOĆ STIHL UREĐAJA

Užitak je odmarati se na lijepo uređenom travnjaku. Kako postići da bude kompaktan i homogen – baš kao engleski travnjak? Redovita košnja i sustavno zalijevanje osnovni su preduvjeti za postizanje takvog učinka. No, ovdje ćemo vas upoznati s još nekim načinima održavanja i regeneracije travnjaka okućnice uz pomoć nekih zanimljivih uređaja

Prednost košnje  rotacionim kosilicama  je izgled ravnomjerno pokošenog travnjaka, a time i urednosti okućnice. One, među ostalim, nude funkciju odstranjivanja otkosa u priložene košare za skupljanje pokošene trave. Otkos ostavljen na tlu guši i usporava razvoj mladog travnjaka, pa odstranjivanje otkosa pri košnji osiromašuje tlo travnjaka od vlage i hranjivih tvari, što je nužno nadoknaditi redovitim zalijevanjem i prihranom. Prihrana mora sadržavati pažljivo izbalansiranu količinu mineralnih tvari koje dodajemo u tekućinu za zalijevanje. Zalijevanje i dohrana uvelike ovise o sorti zasijane trave, njenoj funkciji (ukrasna, sportska, podložna habanju i sl.) i podneblju. Redovita košnja travnjaka rasterećuje korjeni sustav travnjaka od hranjenja predugih vlati trave, kreirajući time homogen i otporan sustav korijenja. Stoga je košnja važna ne samo zbog lijepog izgleda trave, već je značajna i za njen pravilan uzgoj i rast.

Kosilice s funkcijom malčiranja, odnosno sjeckanja otkosa u sitne segmente i njegovog ostavljanja na tlu čuvaju tlo travnjaka od isušivanja. Takva košnja djelomično vraća mineralne i druge hranjive tvari tlu travnjaka. Košnja s ostavljanjem otkosa na tlu nakon nekoliko sezona uspostavlja kružni tijek tvari u prirodi, što donekle oslobađa od potrebe za dohranom i hidratacijom tla, no ne u potpunosti. Time se uklanja potreba za zbrinjavanjem otkosa.

Ovdje valja spomenuti robotske kosilice,  akumulatorske uređaje koji sami planiraju režim košnje, sami se brinu za napunjenost svojih akumulatora, i kose u vrijeme kad neće smetati drugim korisnicima travnjaka. Ove kosilice imaju i senzore za kišu, pa stoga neće kositi mokru travu koja bi se mogla lijepiti i otežavati posao, a nude i punu kontrolu u svakom trenutku izravno na uređaju, neki i preko odgovarajućih aplikacija za pametne mobitele.

Raščešljavanje korjenja trave grupirane u busenje nakon duljeg razdoblja neodržavanja travnjaka, te uklanjanje sloja mrtve trave, insekata i mahovine važan je dio uzgojnih radova na travnjaku. Tako se raščešljano i rasprostrto korijenje širi tlom travnjaka i preko nezatravnjenog međuprostora. Također, važno je i oslobađanje površinskog sloja tla od neprozračnog pokrova sačinjenog od starog otkosa i mahovine, koji otežava prodor vlage i zraka do korijenja mlade trave. Odstranjeni površinski sloj mrtve trave i mahovine valja ukloniti, kako bi mladi travnjak došao do prijeko potrebne vlage i zraka. Ovaj odgovoran posao najbolje će obaviti motorni i električni prozračivači travnjaka   i   uređaji koji vraćaju gornjem sloju travnjaka prozračnost i protok vlage.

Svi navedeni uređaji proizvodi su tvrtke STIHL, koja već desetljećima njeguje koncept zelenog uzgoja biljaka okućnice, bez posizanja za kemikalijama i drugim sredstvima suzbijanja rasta korova. Posavjetujte se s kompetentnim osobljem ovlaštenih STIHL trgovina i saznajte više o uzgojnim taktikama za zdravu i zelenu okućnicu, uz moćne i učinkovite  STIHL uređaje.

*STIHL kosilice za travu i prozračivači travnjaka  dostupni su za kupnju putem web shopa www.unikomerc-uvoz.hr ili kod vašeg lokalnog STIHL ovlaštenog trgovaca. U promotivnoj ponudi STIHL iMOW®  robotskih kosilica osigurana je besplatna montaža i u sklopu montaže granična žica – gratis. Saznajte više na https://promo.unikomerc-uvoz.hr/imow/

Pratite nas