UREĐENJE VRTA I OKUĆNICE

KAKO  S LAKOĆOM  UREDITI SAVRŠEN TRAVNJAK

Vrijeme je probuđene prirode i ujedno pripreme i njegovanja travnjaka. Evo što napraviti da bi vam travnjaci bili lijepi i uredni tijekom cijele sezone boravka na njima…

                       STIHL prozračivač travnjaka

Travnjak  od jeseni vjerojatno niste održavali (možda ste samo uklanjali otpalo lišće),  stoga ne čudi da je početkom nove  sezone trava oko okućnice nejednake visine  i gustoće. Važno je, prema tome, prvu košnju obaviti temeljito i pažljivo, s dovoljno jakim uređajem, koji će svladati visoku travu, mjestimično grupiranu u gusto busenje.

Košnja  trave je operacija koja se mora dosljedno ponavljati ako želite  spriječiti da se vaš vrt brzo pretvori u tamnu šumu. Posljednje, ali ne i najmanje važno: što je trava viša, to je napornije proći košnju trave. Savjet je: prvo, nikada ne ostavljajte posječenu travu na travnjaku. Drugo, kositi travu samo kad je suha. Većini kosilica teško je usisati travu u košaru za otkos kada je trava mokra, a neredovita košnja ima negativni učinak na razvoj travnjaka. No, u tome vam znatno može olakšati STIHL rotacijska kosilica.

STIHL rotacijske kosilice  ( https://unikomerc-uvoz.hr/index/uredaji-za-kosnju-i-njegu-zelenila ) opremljene su košarom za otkos konstruiranom na način da optimalno ispunjuju košaru za otkos pokošenom travom, zahvaljujući pažljivo raspoređenim otvorima za protok zraka kroz košaru. Time se postiže potpuno ispunjavanje košare za travu otkosom, a na taj način štedite vrijeme potrebno za pražnjenje košare.

Izbor rotacijskih kosilica za travu je raznolik, pa prema svojim potrebama,  prioritetima i željama možete birati želite  li  kosilice na električni pogon (produžni kabel), benzinske  ili akumulatorske kosilice. Kada birate kosilicu za travu, također razmislite da li želite one s pogonom ili bez njega.

                                      STIHL rotacijska  kosilica

Kod kupnje preporučujemo odabir kvalitetne kosilice,  jer ćete je koristiti više godina, a imat ćete brojne prednosti: bolje punjenje košare  za travu  (što znači rjeđe pražnjenje), kotače na osovini a ne na kućištu (nema efekta  “osmica kotača“ koji dovodi do nepravilnog i lošeg položaja noža).

Tvrtka STIHL ide i korak dalje, pa posebno dizajnira noževe na kosilicama za travu te oni  poput ventilatorskih propelera  stvaraju struju zraka koja uspravlja vlati trave kako bi sve bile pokošene na istu visinu.

                            Robotska kosilica STIHL

Redovitost košnje je obveza. Rješenje za to je robotska kosilica STIHL (https://promo.unikomerc-uvoz.hr/imow/ ), svojim modelima objedinjena pod imenom iMow. Ovi uređaji sazdani su da svojom konstrukcijom, pouzdanošću i autonomijom posve zamijene živog kosca koji se brine o urednosti vašega  travnjaka. To su robotski strojevi koji su sposobni zapamtiti dimenzije i veličinu vašeg travnjaka, i koji sami određuju učestalost, termin i trajanje košnje na vašoj okućnici. Time vaš prostor za slobodno vrijeme ostaje vama na volju, dok vaši strojevi brinu o njegovoj urednosti i pokošenosti, čak i kad niste nazočni. Ovi uređaji usitnjavaju pokošenu travu u sitne segmente, koji padanjem na tlo između vlati trave štite tlo od isušivanja, a osjetljivi dio travki od pogubnog utjecaja sunčevih zraka.

                  STIHL rotacijske kosilice lako su prenosive i kompaktne

Prilikom odabira pravog modela kosilice za travu  (https://unikomerc-uvoz.hr/index/stihl-proizvodi) najbolje je da se konzultirate s kompetentnim STIHL osobljem, koje će vam argumentirano i odgovorno preporučiti odgovarajući model kosilice s obzirom na vaše potrebe. Tvrtka Unikomerc-Uvoz d.o.o. (https://unikomerc-uvoz.hr/), koja je uvoznik i distributer ovih proizvoda za Republiku Hrvatsku, u okviru svoje široke mreže ugovornih partnera sigurno će vam pomoći pri odabiru stroja.  Obratite se s povjerenjem nekome od naših ovlaštenih trgovaca i odaberite uređaj optimalan za svoje potrebe.

U proljeće (i/ili jesen) bilo bi dobro razmisliti o prozračivanju travnjaka (vertikulaciji). Prozračivanje travnjaka je najjednostavnije napraviti s motornim (na gorivo) ili električnim prozračivačem travnjaka. To je uređaj opremljen širokim valjkom koji ima okomite noževe za zarezivanje tla, što korijenju trave omogućuje više zraka (kako ne bi došlo do odumiranja), a ujedno pročešljava tlo i rasijeca busene trave. Iz svakog rasječenog busena niknut će nova trava, iz novih, prozračivačem oslobođenih korjenčića. Tako se korijenje trave ravnomjerno raspoređuje cijelom površinom travnjaka. Unutar tjedan-dva travnjak će ponovo biti popunjen, bez rupa među busenjem.

Nakon prozračivanja, korisno bi bilo po potrebi izvršiti dosijavanje travnjaka, a uz odgovarajući režim gnojenja i navodnjavanja. Nadamo se da ćete uživati u početku nove sezone uređivanja vašeg travnjaka.

 

Pratite nas