PRIRODNI ŠARM VRTNIH UKRASA ZA POSEBAN ZIMSKI UGOĐAJ

Dolazak niskih temperatura ne znači prestanak aktivnosti na otvorenom. Naprotiv, uz dobro društvo i tople napitke druženje u vrtu i na okućnici doborodošla je zabava za prijatelje i cijelu obitelj…

Kako biste za ove susrete stvorili poseban ugođaj u svom vrtu, ukrasite ga unikatnim ukrasima, lakima za izradu, a efektnima i pamtljivima. Uz pomoć trupca, motorne pile te malo volje i umijeća učinit  ćete vaše zabave na otvorenom ljepšima, a izrada tih ukrasa pružit će vam ugodne sate zabave i razbibrige.

Švedska vatra je baklja odozgo zapiljenoga drveta koja se pali s gornje strane i koja polako izgara nadolje. Ovo stvara lijep ugođaj, ugodnu toplinu oko baklje i privlačan prizor vatre. Radi se o trupcu od oko 30 cm promjera, koji valja zabiti u tlo i čiju gornju stranu treba zapiliti okomitim usjecima prema dolje, kuda ulazi zrak potreban za izgaranje baklje. Ovisno o veličini i debljini trupca na kojem postavljate švedsku vatru, ovaj zgodan element može poslužiti i kao mjesto za kuhanje ili pečenje na otvorenom. Pažljivo ispiljena vodoravna površina ove baklje omogućava da se na njen vrh postavi lonac za kuhanje ili tava za palačinke. Drugu vrstu doživljaja pružit će pečenje začinjena kruha ili sljezovih kolačića koji izvrsno ispadnu na ognjištu na otvorenom, koje će zasigurno oduševiti i vaše goste…

Razveselite sebe i svoje prijatelje drvenom zvjezdicom  koju možete napraviti sami pomoću motorne pile. Izrada ovog ukrasa iznimno je jednostavna, no ipak traži nešto vještine u korištenju motorne pile, kao i nešto dodatne opreme, koja će vam olakšati izradu. Kao i za švedsku vatru, potreban vam je trupac promjera 30-tak cm, u kojem ćete sa čela trupca ispiliti prethodno ocrtanu zvijezdu, u dubinu trupca. Ovaj posao mudro bi bilo prepustiti osobi vičnoj korištenju motorne pile.

Prilikom izrade zvijezde od drveta iz trupca na “kozliću” za piljenje drva, možete izraditi  više zvijezda istog oblika, piljenjem izrađenog zvjezdanog profila u trupcu na nekoliko “kriški”. Zvjezdice je zgodno nasaditi na metalne šipke različitih visina i vaš će cvjetnjak ili travnjak učas biti okićen zviježđem drvenih zvjezdica, a u kombinaciji s vašim vrtnim biljem i nešto lampica, stvorit će bajkovit okoliš.  Pustite mašti na volju i obojite zvijezde prigodnim jesenskim bojama, ili ih samo zaštitite lakom protiv lošeg učinka vlage na drvo. Druženje uz šalicu čaja ili kuhanog vina kraj vašeg “drvenog neba” ostat  će svima u lijepom sjećanju.

Za fine radove u drvetu preporučamo izbor STIHL motornih pila, osobito modele malih vibracija, konstruirane da se izbjegne mogućnost povratnog udara – tu su najprikladnije lagane motorne pile srednje klase, opremljene Rollomatic vodilicom. Ovdje stoga preporučamo najlakšu i za korištenje najjednostavniju među STIHL pilama, akumulatorsku vrtnu pilu GTA 26. Okretna i neovisna o strujnom priključku, tiha i bez vibracija, ova pila oslobodit će umjetnika u vama, a izrada drvenih ukrasa pružiti će vam dovoljno zabave u dugim zimskim poslijepodnevima.

 

 

Pratite nas