AKO ŽELITE UREDITI KUĆU U AMERIČKOM STILU…

Ako ste ikada poželjeli dom kakav gledate u američkim TV serijama – široki i svijetli prostori, udobnost svih vrsta i atmosfera koja prenosi luksuz i blagostanje, znajte da američki stil ima posebnu i nepogrešivu draž. Želite li svoj dom opremiti poput filmskoga seta? Uz naše savjete bit će to lakše učiniti nego što mislite! Namještaj, ukrasi, kombinacije i indikacije za svako područje kuće – ovdje ćete pronaći sve što je potrebno za inscenaciju vašega američkog sna…

Značajke američkog stila: Prije svega, potrebno je razlikovati stil  u gradu, u prirodi ili negdje na selu. U gradu možete pronaći vrlo male apartmane ili golema potkrovlja otvorenog prostora namještena u industrijskom stilu  (sjetite se samo filmova smještenih u New Yorku…). Izlazeći iz gradskog kaosa, stvari se mijenjaju: kuće u nizu, uglavnom u drvu, s velikom verandom, lijepim prozorima, dvostrukom garažom i uređenim prednjim vrtom. Atmosfera je ondje drugačija, jer možete udahnuti opušteniji, gotovo retro zrak, kao u filmovima pedesetih.

Tipični elementi američkog namještaja: Američki stil ima neke zadane i nepogrešive osobitosti. I u gradu i na selu domovi imaju otvorene i fluidne prostore: dnevni boravak, kuhinja i blagovaonica često su u jednoj sobi. Dugi hodnici povezuju ulazna vrata s dnevnim boravkom, a stropovi su u prosjeku vrlo visoki. Pa, koji su prepoznatljivi elementi američkog stila? Evo glavnih:

*Vrlo velika i super opremljena kuhinja: sjetite se golemih hladnjaka i uređaja najnovije generacije koje vidite u TV seriji.

*Obilje tapeta – ponekad se koristi na svim zidovima u sobi. Što je bitno naglasiti u spavaćoj sobi? Garderobni ormari: ovdje um odmah trči u serije poput Seks i grad (Tko nije poželio takvu garderobu?).

*Svjetiljke i svjetlosne točke: sjetite se, u filmovima kad netko uđe u sobu, uključuje neproporcionalan broj svjetala.

*Kupaonski ormarići s dvostrukim umivaonikomklasika velikog zaslona su parovi koji peru zube jedan pored drugog u velikoj kupaonici s dva umivaonika.

*Jastuci i pokrivači: kreveti su prekriveni ukrasnim jastucima i mekanim jorganima, koji se premještaju prije spavanja.

To su samo neki od elemenata koji karakteriziraju američki stil. Možda postoje iznimke i one ne moraju nužno biti sve prisutne u odjednom, ali svakako su dobro mjesto za početak ako razmišljate o preobrazbi doma.

Američki je namještaj nezamjenjiv:  Amerikanci vole ekstravagantne stvari i zato je namještaj u njihovim domovima ponekad dva ili čak tri puta veći od onoga na kakav smo navikli. Već smo spomenuli goleme američke hladnjake,  hipermoderne ili s retro dizajnom: izuzetno su praktični i ujedno vrlo elegantni. Primjerice, u kuhinji otvorenog plana (open space), hladnjak u retro stilu postaje izuzetno šarmantan komad namještaja.

Ni kauč u američkom stilu neće ostati nezapažen: XXL veličine i duboki modeli koji sugeriraju apsolutno opuštanje! Stolci za ljuljanje, viseće mreže i ljuljačke izvrsni su klasik za vanjske prostore. Unesite osjećaj Venice Beach u svoj vrt pomoću stolaca Adirondack – kultnog američkog stila!

Interijeri u američkom stilu, prostorija po prostorija: Minimalizam? Ne,  hvala. Klasični američki stil namještaja nije poznat po svojoj jednostavnosti. Evo nekoliko savjeta za pretvaranje svakog dijela kuće u američki filmski set; s ovim naznakama možete lako dati novi izgled svom domu a da ga ne morate u potpunosti obnoviti.

Dnevna soba u američkom stilu

Dnevna soba je središte obiteljskog života, kako u Americi, tako i u Europi. Navečer i nedjeljom susrećemo se s obitelji u dnevnoj sobi, napokon provodeći vrijeme zajedno.

Američki namještaj savršen je za stvaranje ugodne atmosfere u dnevnom boravku!

Evo što ne bi, po tom stilu, trebalo nedostajati:

  • Otvoreni kamin;
  • Veliki američki kauč, koji se  može dekorativno postaviti u središte sobe;
  • Namještaj koji štedi prostor tipičan je za američku dnevnu sobu jer štedi prostor i stilovima poboljšava zidove;
  • Rustikalni drveni namještaj, koji će učiniti atmosferu ugodnijom: dovoljno je posložiti jastuke i pokrivače u kockastim, prugastim ili cvjetnim uzorcima.

 

Američka spavaća soba

Nema američke spavaće sobe bez tipičnog ugodnog kuta na prozoru. Velike prozorske klupice često se koriste kao mjesto za sjedenje – ove ugodne niše savršeno su mjesto za opuštanje uz knjigu i uživanje u prekrasnom pogledu. Dekorativni jastuci i tradicionalni pokrivač od patchworka upotpunjuju ovu idiličnu sliku – upijajte sunce uz šalicu ukusne kave… Ali, kakva bi bila spavaća soba bez najtipičnijeg od svih američkih namještaja? Da, govorimo o King Size krevetu! Taj luksuzni tapicirani namještaj odavno je osvojio naše spavaće sobe i pravi je vizualni užitak. Pri kupnji obratite pozornost na dodatni prostor za odlaganje ispod okvira kreveta. Tako vaš novi krevet neće biti samo udoban i elegantan, već i praktičan!

Američka kuhinja

Napokon dolazimo do srca kuće – kuhinje. Bez obzira koristite li je za ozbiljno kuhanje ili je to samo scenografski element u vašem privatnom prostoru, trebate znati da Amerikanci obraćaju posebnu pozornost na ovaj dio kuće. Već smo razgovarali o XXL hladnjaku, prijeko potrebnom za bilo koju kuhinju u američkom stilu, ali što još trebate? Općenito, ova prostorija je vrlo velika i prostrana, zbog čega bi trebala imati otok za kuhanje i dovoljno prostora za nekoliko uređaja.  Osim što je lijepa, kuhinja s otokom također je vrlo praktična i funkcionalna: Amerikanci vole korisne aparate i stoga imaju sve, od tostera do potpuno automatskih aparata za kavu. Budući da se američka kuhinja često proteže izravno u dnevnu sobu, zone možete razdvojiti raskošnim šankom s barskim stolcima. Na taj način možete stvoriti zasebno područje i još uvijek moći razgovarati s obitelji ili gostima dok kuhate.

Uz tipični američki namještaj, ukupnom učinku pridonose i ukrasi, poput metalnih natpisa s retro dizajnom i gumba u boji za kuhinjske ormare i ladice.

 Kupaonica u američkom stilu

Koja je razlika između američke i, primjerice, talijanske kupaonice? U SAD-u je većina kupaonica povezana sa spavaćom sobom. Također, središnji dio prostorije su impresivni umivaonici s dva umivaonika i golemim zrcalom. Kupaonske pločice često se drže u prirodnom bež tonu, a mramor se često koristi kao površina za spremanje raznih predmeta.

Materijali, uzorci i boje američkog stila: Američki namještaj često se drži u prilično tamnim bojama. Čvrsta drvena struktura i mat boje upravo su ono što čini tipični američki stil namještaja. Elegantne nijanse, prugasti uzorci i rustikalni materijali poput kože stvaraju privlačan pogled. Ako ne želite cijelu kuću pretvoriti u američki stil, uložite u jedan ili dva ekstravagantna komada namještaja, poput klasične sofe Chesterfield.

Drveni podovi također su dobar temelj za davanje doma američkom izgledu. Parket se često nalazi i u kuhinji: možda je pločice lakše očistiti, ali šarm parketa nema premca. Još jedan materijal koji Amerikanci jako vole jest mramor, posebno u kuhinji. Može se koristiti i za otok i za police.  Što se tiče boja, ne postoji precizno pravilo, ali kontrasti djeluju vrlo dobro. Primjerice, u kuhinji često vidite zidne jedinice jedne boje u kombinaciji s otokom kontrastne boje. Akcenti u boji u okruženju s neutralnim tonovima ili svjetlosnim efektima oživljavaju prostor i daju dašak osobnosti.

         Drhtavi stil

Posebna vrsta američkog stila je takozvani drhtavi stil (Shaker), koji je nastao u 18. stoljeću u istoimenoj vjerskoj zajednici. Drhtavci su živjeli na gotovo asketski način, a ovaj način života odražavao se i u interijerima: trezveno građene kuće,   funkcionalan namještaj, lagan i svestran, pa se može koristiti u različitim dijelovima kuće. Posebno popularan je stolac za ljuljanje,  koji je prvi put napravljen 1620. i do danas je zadržao izvorni oblik. Stoga ne čudi što se namještaj drhtavaca u američkom stilu i dalje smatra središnjim elementom američke izrade. Uglavnom se izrađuje od stabala iz sjevernoameričkih šuma, poput bora, javora ili oraha, dajući rustikalan i prirodan izgled okolišu.

Eto, pa birajte…

Pratite nas