Kategorije
Uređenje vrta i okućnice

ZIMSKI VRT U BOJI

Imati zanimljiv vrt zimi nije tako teško izvesti. Dovoljno je odabrati prave biljke  koje će privlačiti pogled dok šećete vrtom prekrivenim injem…

                                                       Arum italicum, kozlac 

Svaki vrtlar, bio on profesionalac ili amater, zna kako učiniti vrt interesantnim i u zimskim mjesecima. Jednostavno, sadnjom nekih biljaka – grmlja, drveća ili čak cvjetnica. Izbor je velik i većinu njih može se naći u našim rasadnicima. Te biljke, često nezamjetljive u šarenim mjesecima, pravo su otkriće zimi. Boja kore, plodovi, cvijet, pa čak i sam oblik grana kad izgube lišće napravit će od vašega vrta pravo malo remek-djelo.

Među tim biljkama svakako je zimzeleni grm Viburnum tinus (lopočika, udikovina), koji cvate gotovo cijelu zimu. Sjajni tamnozeleni ovalni listovi ove udikovine kriju crvene pupoljke koji postaju bijeli cvjetići, a na granama ponekad ostaju i plave jesenske bobice.

Viburnum tinus, lopočika

Relativno nepoznatu u nas je Garry elliptica (garija). Taj zimzeleni grm ili stablo, može narasti više od 4 metra uvis.  Glavni adut garije jest cvat u obliku resa koji visi s grana kao impresivna dekoracija. Počinje cvasti, baš prigodno, oko Božića pa cvjeta sve do proljeća. U kombinaciji s nekim crnogoričnim stablom, učinak će biti još jači.

Garry elliptica, garija 

Odlično će izgledati u društvu pačempresa (Chamaecyparis lawsoniana).  Ovaj vazdazeleni grm nije zelen, već je prekrasne plave boje i spada u porodicu lažnih čempresa (Cupressaceae). Obično se sadi kao živica, ali zbog svog stupastog rasta s glavnom savijenom granom na vrhu dekorativan je i visok kao soliter.  Kad smo već kod crnogorice, jedan od izbora može biti i japanski cedar (Cryptomeria japonica). Posadite ga ako imate puno prostora, u protivnom ne riskirajte. Brzo raste, može doseći visinu do 60 metara. U jesen i zimu iglice dobiju bronačnu boju.  Stablo za velike vrtove je i atlantski cedar (Cedrus atlantica glauca), koji često doseže visinu do 30 metara. Ima ravno položene grane, a plavkasta boja iglica još je plavija pod snijegom ili mrazom.

Mahonia x media, mahonija

Atraktivno stablo koje je cijele godine,  zbog perastog lišća, plavozelene boje i malih plavih bobica. Cvasti počinje sredinom zime, cvjetići su blijedožuti i skupljeni u metlice. Mirišu poput đurđica. Osim zimzelenih vrsta, zimi su zanimljive i neke listopadne vrste.

 Likovac, Daphne odora

Omiljeni javori na jesen u centru su pažnje zbog živopisnih boja lišća. Zimi pokazuju i neke druge osobine. Bakrena kora dlanolisnog javora (Acer palmatum) ostavlja poseban dojam zimskih mjeseci. Ispod javora, za još malo boje u zimskim mjesecima, posadite nisko ukrasno grmlje poput zimzelenog mirisnog likovca (Daphne odora). Sitni trubasti cvjetići prekrasno mirišu, a padne li snijeg, iznad bjeline zelenit će se listovi obrubljeni zlatnom bojom.

Bijeli dren, Cornus alba Sibirica

Za zimski ugođaj nezaobilazni su listopadni grmovi drijenovi ili svibovi. Ime bijelog drijena (Cornus alba “Sibirica”) nikako ne odaje boju njegove kore koja je jarko crvena. Ime sviba, Cornus sanguinea, sa svojim šibolikim, granama vatrenih boja opravda svoje ime u potpunosti.

Acer palmatum, dlanolisni javor 

Od niskih trajnica tu je talijanski kozlac (Arum italicum) zbog tamnozelenog lišća prošaranog žutim ornamentima i kao premazanog voskom. Intrigantan je i ljeti kad izgleda kao biljka s drugog planeta zbog plodova – narančastih bobica kao nalijepljenih na stapku. Plodovi izbiju nakon proljetnih cvjetova, slični su kali, s kojom je kozlac i inače u “srodstvu”.  Cijela je biljka otrovna, a u gomolju ima kalcij oksalata. Međutim, dobro prokuhani gomolj kozlaca je jestiv i koristio se kao hrana za vrijeme nestašica.

Jedna od „zimskih“ biljaka koja nam padne na pamet čim netko spomene zimu i Božić, svakako je božikovina (Ilex). Njeni crveni plodovi su najpoznatiji, ali postoje i žuti, narančasti, tamnoplavi ili crni kakve ima vrsta Ilex crenata “Helleri”. Uz njih, kao nezaobilaznu božićnu dekoraciju, neke imaju i atraktivno lišće. Tako Ilex aquifolium “Argentea marginata” ima srebrnozeleno lišće; I. crenata “Golden Gem” sitno lišće zlatnog odsjaja, a kovrčavo I. aquifolium “Lichenthalii”.

Atlantski cedar, Cedrus atlantica glauca

 

Još jedan gorostas koji će vam ukrasiti zimu – atlantski cedar (Cedrus atlantica glauca).  Kora mu je siva i glatka, lišće jajoliko, tamnozeleno i sjajno, odozdo bijelo i kožasto. Tu je i običan listopadni hrast (Q. alba). Ako imate dovoljno prostora, posadite ga. Lijep je cijele godine – u proljeće zbog treperava mlada lišća, na ljeto nešto tamnijeg, u jesen zlatnih listova… Zimi, kad otpadne i zadnji list, u prvom su planu njegove snažne grane. Uz kombinaciju boja svih prije spomenutih biljaka, njegova će veličina unijeti u vaš vrt i dozu mističnosti kakvu i inače znaju donijeti maglovita zimska jutra.

 

 

 

Pratite nas