Kategorije
Sve kategorije

UREDITE VRT I OKUĆNICU

PROLJEĆE U ZNAKU NARCISA

Narcis je lukovica europskog podrijetla iz porodice Amaryllidaceae, koju čine stotine različitih vrsta. Široko se koristi u vrtlarstvu za cvjetne gredice, cvjetne livade ili vrtove općenito, a izuzetno se koristi kao lončanica za ukrašavanje terasa i stanova. Podrijetlo imena nije jasno, zapravo postoje dvije različite škole mišljenja, prema prvom je ime grčkoga podrijetla, a dolazi od riječi narkao, omamiti mirisom, zbog ugodna i opojna mirisa što ga neki cvjetovi ove vrste ispuštaju ( iz čega je izvedena riječ narkotik); drugi umjesto toga favoriziraju perzijsko podrijetlo imena…

Rod narcisa uključuje brojne europske vrste koje pripadaju obitelji Amaryllidaceae, poznatom po zajedničkom terminu narcisi. Ove gomoljaste biljke sastoje se od krošnjice lanceolatnih bazalnih listova, vitke i svijetlozelene boje. Svaka sadnica ima po jednu stabljiku, iz koje izlazi cvijet sastavljen od pet do šest bijelih ili žutih latica, a u sredini ima odjeljak koji se zove “narančasta parakorola“. Cvjetajuća polja narcisa oslobađaju intenzivan miris tijekom cijeloga razdoblja cvatnje, a u mnogim se zemljama cvijet koristi u proizvodnji parfema, kozmetike i dezodoransa. Čitava biljka (posebno lukovica, stabljika i lišće) izrazito je otrovna, zbog narcisina, snažnog alkaloidnog otrova koji utječe na živčani i gastrointestinalni sustav, uzrokujući smrt u manje od 24 sata.

Narcis ima dugačku stabljiku, koja može doseći visinu od 40-50 centimetara i linearno trakasto lišće, prilično debele i svijetlozelene boje. Apikalni je cvijet posebne strukture: sastoji se od mekih latica otvorenih prema van i poredanih oko središnje krune. Često, ali ne uvijek, poprimi oblik sličan onom male trube. Tipično, ovaj cvijet može biti bijeli ili žuti. Postoje narcisi jedne boje ili s dvije nijanse, ako se bijela i žuta kombiniraju na istom cvijetu, naizmjence na laticama i na kruni. U tom slučaju, kruna uglavnom poprima intenzivniju boju od latica. Neke su sorte ružičaste, a hibridi se odlikuju narančastim tonovima.

Etimologija i simbolika cvijeta

Cvijet narcisa je vrlo mirisan, do te mjere da ime duguje upravo karakterističnoj aromi. Riječ narcis, naime, potječe od grčkog narkào, što doslovno znači “koji omamljuje”, jer se u davnim vremenima vjerovalo da miris toga cvijeta ima svojstva gotovo kao da je narkotik (pojam koji ima isto etimološko podrijetlo).

No, naziv narcis odnosi se i na poznati grčki mit o mladiću koji nije u stanju voljeti druge, koji se zaljubio u vlastitu sliku. Legenda o Narcisu također je povezana sa cvijetom, o kojem Ovidije pripovijeda u svojim Metamorfozama. Latinski pisac govori o lijepom mladiću, Narcisu, koji se hvalio svojom ljepotom i na kraju ostao u samoći. No, jednog dana njegov se ljubavnik nakon odbijanja obraća Nemesisu, koji je mladića kaznio tako što je učinio da se zaljubi  u vlastiti odraz u vodi. Mladić je dopustio da umre od bola nemoguće ljubavi. Nakon njegove smrti, Naiads i Dryads pronašli su, umjesto leša, sjajan cvijet koji je iznikao iz njegove krvi i nazvali ga – narcis. Očito iz toga mita proizlaze svi pridjevi poput narcisoidan.

Cvijet narcisa bio je posebno omiljen u antici, uživao je poseban značaj kod  Egipćana, koji su ga koristili za ukrašavanje mrtvih, a kasnije i kod Grka. Među starim Rimljanima, ovaj je cvijet predstavljao pogansko zagrobno življenje: Rimljani su ga zbog toga sadili pored grobova. Druidi, drevni keltski svećenici, povezivali su cvijet narcisa sa čistoćom, dok u židovskoj kulturi narcis simbolizira žensku ljepotu i plodnost. U kršćanskoj tradiciji pretpostavljao je značenje ponovnog rođenja nakon smrti, a često se zbog toga reproducira u uskrsnoj ikonografiji. U Kini je narcis izuzetno pozitivan simbol: predstavlja želju za prosperitetom i znači sreću za novu godinu jer se njegovo cvjetanje podudara s kineskom novom godinom. U toj je zemlji davanje narcisa dobar znak za iskazivanje nečijeg potencijala i profesionalne ispunjenosti.

Ali narcis može imati i negativnu vrijednost. Prema drevnom praznovjerju, ako na jednom polju postoji samo jedan pupoljak koji procvjeta prije svih ostalih, to je znak loše sreće. Onome tko ga opazi to donosi nesreću tijekom cijele godine.

Ova dvostruka vrijednost narcisa ogleda se i u značenju što ga je ovaj cvijet preuzeo na jeziku cvijeća. U svom pozitivnom smislu, narcis predstavlja sigurnost, samopoštovanje i samopouzdanje. U negativnoj verziji, međutim, postaje simbolom ispraznosti i nesposobnosti ljubavi…

 

Pitomi i divlji narcis

U popularnom jeziku narcisi se nazivaju i tromboni. U stvarnosti su ti nazivi prikladni samo za neke vrste. Narcis (Narcissus jonquilla), primjerice, posebna je vrsta narcisa, s vrlo intenzivnim mirisom, a karakteriziraju ga višestruki  cvjetovi na istoj stabljici. Trombonski narcis (Narcissus pseudonarcissus) intenzivne je žute boje, spontano raste na livadama, poljima i vinogradima do 800 metara nadmorske visine. Ostale vrste rasprostranjene po Europi su Narcissus poeticus, poznat kao divlji narcis ili svibanjski cvijet, sa žutim peteljkama i bijelim laticama te narcis tazeta (Narcissus tazetta), sa slatkastim mirisom meda i krošnjicom poput zdjele.

Narcis razvija listove i cvjetove počevši od velike podzemne lukovice, promjera 5-7 cm, ili čak i više; većina narcisa cvjeta krajem zime, pri čemu prvo izbija lišće. Listovi su trakasta oblika, uspravni, i dosežu visinu od 25-30 cm; cvjetovi cvjetaju pojedinačno ili se ponekad skupljaju u 2-3 primjerka, na vrhu uspravnih, blago mesnatih stabljika; lišće i stabljika su svijetlozelene, ponekad čak plavozelene boje. Većina cvjetova ima vrlo poseban oblik, vanjsku krunu, formiranu od latica zvanih lacinias, obično svijetle boje, i unutarnju krošnjicu u obliku trombona, obično tamnije boje. Divlji narcisi su bijele ili žute boje, hibridi su slične boje, ali postoje i ružičasti i narančasti hibridi narcisa.

Uzgoj narcisa

Širenje narcisa u vrtu zasigurno je posljedica jednostavnosti uzgoja. Naime, lukovice narcisa moraju se zakopati prije zime, najkasnije u siječnju, na područjima gdje je zima blaga, kako bi se izbjeglo izlaganje lukovice opasnim mrazevima. Uzgajaju se u zemlji ili u loncima, koristeći prilično mekan i bogat supstrat; bez problema se prilagođavaju i uobičajenom vrtnom tlu, sve dok ono ne sadrži visoki postotak treseta; lukovice se sade na dubini koja je jednaka njihovom promjeru, ili čak malo više. Općenito, uzorci uzgajani u loncima postavljaju se na malo veću dubinu. Rustikalne su to biljke, kojima nije potrebna briga tijekom jeseni i zime; krajem zime, kad počnu topliji dani, narcisi počinju stvarati cvijeće; općenito im nije potrebno zalijevanje tijekom razdoblja vegetativnog razvoja, jer je klima u to doba prirodno kišna ili vlažna; umjesto toga možda će im trebati zalijevanje u razdoblju u kojem razvijaju lišće ili u kasno proljeće. Kad se lišće osuši, mora se zaustaviti svako zalijevanje i omogućiti biljci da uđe u vegetativni odmor do sljedeće godine.Tako od ožujka do travnja, pa sve do sljedećeg ožujka, narcisima neće trebati nikakva njega, jer dobro podnose mraz, a vruća i ljetna suša ništa ne mogu gomolju u vegetativnom mirovanju.

Narcisi ne zahtijevaju posebne mjere opreza ili posebne tehničke vještine. Pored toga, treba znati da se ova biljka teško razboli, zahtijeva vrlo malo vode i samostalno se održava. Treba, međutim, imati na umu glavni zahtjev svih lukovica – odnosno pričekati da se završi njihov životni ciklus. Nakon izbijanja, lišće se ne smije rezati, jer tijekom vegetativnog odmora oni mogu pohraniti hranjive tvari potrebne biljci, što dovodi do stvaranja novih lukovica i daljnjeg cvjetanja.

 

Okoliš i izloženost narcisa

Narcis je posebno jak, pa uopće nije neuobičajeno da ga na livadama i na selu nalazimo kao divlje cvijeće. Zapravo, samo neke vrste trebaju poseban tretman jer su osjetljive na mraz, ali to vrijedi za one sorte koje imaju tendenciju cvjetati  rano, zato se uzgajaju u stakleniku ili prodaju za uzgoj u stanu. S druge strane, većina vrsta narcisa ne trpi od hladnoće ili vrućine, a može narasti i ako temperatura padne nekoliko stupnjeva ispod nule. No, dobro je imati na umu nekoliko praktičnih savjeta: za vrijeme cvatnje vrlo je dobro davati prednost narcisima na sunčanim položajima; ako ih umjesto toga uzgajate u loncima, moguće je uvelike pogodovati njihovom cvjetanju tako da lukovice postavite u položaj zaštićen od izravne sunčeve svjetlosti tijekom vegetativnog odmora.

Narcis, osim svoje izvanredne ljepote, u sebi skriva i zanimljive karakteristike. Već smo spomenuli otrovnost njegove lukovice, koja čak može prouzrokovati smrt ako se koristi pogrešno, no još uvijek nismo spomenuli činjenicu da se ovaj cvijet koristi u homeopatiji, a također i u medicini, jer ima snažna protuupalna svojstva. Od davnina se koristio kao opojni lijek i sredstvo za smirenje kako bi ublažio najjače bolove. Cvjetna lukovica koristi se i protuupalno i za liječenje kožnih problema poput dermatitisa i groznica. U ovom slučaju, čaška bude izrezana na tanke kriške i primijenjena izravno na područje koje se tretira. Eterična ulja se također izvlače iz cvijeta narcisa kroz posebnu kupku s prirodnim otapalima. Boja ovih ulja je narančasta i ima posebno sladak miris.

Da biste posadili narcis, potrebno je postupiti nekoliko tjedana prije nego što je tlo otvrdnuto od mraza. Izvrsno mjesto koje ćete odabrati za njih u vrtu je područje na suncu ili u djelomičnoj hladovini. Iako se ove lukovice mogu prilagoditi mnogim tipovima tla, najbolje rastu u tlima, mekim, dobro dreniranim i bogatim organskim tvarima, gdje nema zastoja vode. Neke od vrtnih sorti preferiraju blago kisela ili neutralna tla. Ali, ako ste baš ljubitelj narcisa, lako možete pronaći sorte koje se vrlo dobro prilagođavaju blago alkalnim i težim tlima. Kad kupujete nove lukovice za sadnju, pazite da odaberete najveće sa čistom površinom, bez nesavršenosti, najbolje kvalitete. Što je veća lukovica, bolja je cvatnja. Ovisno o zimskim temperaturama u vašem području, pažljivo posadite svoje lukovice. Dubina rupe za sadnju mora biti najmanje dvostruko veća od lukovice, i to do pet puta. Čak i ako živite u područjima s blagim temperaturama, ne zaboravite dobro ih pokriti kako biste spriječili da se smrznu. Lukovice se također mogu saditi blizu jedna drugoj, ali imat ćete bolju cvatnju ako poštujete udaljenosti sadnje prikazane na pakiranju.

Da biste dodatno pomogli lukovicama u njihovom ispravnom rastu, gnojivo možete davati u vrijeme sadnje i čim prvi listovi izađu iz tla. Gnojidba će mladim biljkama pomoći da pohrane energiju koja joj je potrebna prije i nakon cvatnje. U slučaju nazadovanja cvjetova, pokušajte izvaditi narcis iz zemlje, provjeriti zdravlje lukovice. U proljeće, nakon cvatnje, bit će prikladno pustiti biljke da narastu dok se prirodno ne osuše. To će im pomoći da napune energiju za sljedeću sezonu. Da biste vrtu dali uredniji  izgled, uklonite lišće nakon cvatnje narcisa.

Ako se ne pojave ekstremne situacije, gomolji moraju biti ostavljeni u zemlji najmanje tri ili četiri godine. Morat ćete ih izdvojiti samo da biste ih podijelili ili opet distancirali. Najbolji mjesec za sadnju je rujan.

Što svakako treba znati o uzgoju narcisa?

  1. Ako lukovice sadite previsoko, mogao bi ih oštetiti mraz. Naprotiv, ako ih stavite previše duboko, nove biljke možda nikada neće moći doseći površinu.
  2. Ako vrtu želite dati notu posebnosti, pokušajte naturalizirati narcis na travnjaku. Da biste ovom rješenju dali što prirodniji izgled, bacite šaku narcisa na travnjak. Gledajte gdje će pasti i tamo ih posadite. Izbušite rupe dovoljno široke i duboke. Ne kosite prerano travu kako ih ne bi oštetili. Ako volite uredan travnjak, narcise možete posaditi u grozdove kako biste ih lakše izbjegli prilikom košnje.
  3. Ako volite cvijeće i boje, ali nemate dovoljno prostora, možete posaditi narcise u posudama koje ćete staviti na prozor. Na taj ćete način zasaditi lukovice na isti način kao u vrtu, ali s kraćim razmacima između njih, kako bi postigli veću kompaktnost u cvatnji. Ako imate veće posude, možete malo eksperimentirati. Sadnja narcisa na dvije razine. Prvo stavite polovicu tla za posuđe u spremnik. Posadite prvi dio lukovice. Ponovno napunite spremnik s više zemlje, posadite ostale lukovice i zatim sve napunite. Imat ćete narcise koji će svi roditi na istoj visini, ali s većom gustoćom cvjetova.
  4. Ako imate poteškoća sa cvjetanjem narcisa, možda su se razmnožili i sada su preblizu. Uklonite ih iz zemlje, podijelite i zatim ponovno posadite u rujnu / listopadu na pravoj udaljenosti. Međutim, ako nikada niste uspjeli vidjeti kako lukovice cvjetaju, može se dogoditi da su lukovice previše osjenčane ili da su posađene preduboko ili je biljka napravljena prekasno u sezoni. Pokušajte ponovo sljedeće godine.
  5. Ako su vaši narcisi prekomjerno vitki, možda ih je oštetio hladan vjetar ili mraz ili su možda posađeni preblizu površini. Mogli biste eksperimentirati s patuljastim sortama. Možda ćete biti uspješniji, jer su neki otporniji.
  6. Ako ih prilikom prve sadnje stavite u posude, ne pretjerujte s organskom tvari, to bi moglo donijeti trulež korijenima. U sljedećim godinama, sjetite se na proljeće davati gnojiva s malo dušika, na vrijeme. Pomoći ćete novoj sadnici da se oporavi.
  7. Budući da su narcisi pogodni za korištenje kao rezano cvijeće, ne zaboravite odabrati i mirisne sorte. Boja i miris dobro idu zajedno.
  8. Možete odabrati bilo koju vrstu tla za biljke, miješajući je s riječnim pijeskom. Ustvari, najgori neprijatelj narcisa je prekomjerna vlaga, što uzrokuje truljenje lukovice. Narcis treba izravnu sunčevu svjetlost, posebno tijekom cvatnje. No, tijekom vegetativnog odmora, treba ga premjestiti u djelomičnu hladovinu.
  9. Narcis je prilično otporna biljka, koja teško podliježe napadima patogena. Problemi mogu nastati zbog prekomjernog zalijevanja, stajanja vode, pogrešne njege usjeva ili zbog intervencija koje se provode kad to nije bilo potrebno. U tim slučajevima narcis može biti žrtva gljivičnih bolesti, uključujući trulež korijena i različite vrste plijesni.
  10. Tijekom vegetacijske sezone i u toplijim godišnjim dobima potrebno je provoditi stalno zalijevanje. U slučaju posebno vrućih ljeta, narcise treba zalijevati svakodnevno. Da biste utvrdili stvarnu potrebu za vodom, jednostavno dodirnite zemlju.
  11. Idealna gnojiva za narcise moraju biti malo dušika i visok postotak fosfora i kalija. Ovaj je sastav idealan za omogućavanje ispravnog razvoja biljke, jer jača cvjetove, pojačavajući njihovu boju i miris. Na kraju vegetativnog razdoblja ova će se dva makroelementa pokazati vrlo korisnima za osnaživanje i lukovice i korijena.
  12. Narcisi ne zahtijevaju pravo obrezivanje. Dovoljno je povremeno uklanjanje osušenih ili oštećenih cvjetova i lišća.
Pratite nas